VAN'IN SORUNLARIYLA İLGİLENİYORUZ
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar gazetecilerle bir araya geldi. Van'ın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini ifade eden Yaşar, Bekir Kaya dönemine ait açıklanan borçların 750 milyon TL'nin belgeleriyle ispatlandığının altını çizdi. Yaşar, 'Van'ın imar, kentsel dönüşüm sorunu var. En çok imar sorunun yaşandığı ilçelerden biri İpekyolu'dur' dedi
Rıdvan Can
Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mehmet Yaşar göreve atandıktan sonra ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yaşar, Bekir Kaya dönemine ait borç miktarına, ,imar ve kentsel dönüşümüne, Edremit sahilinde yer alan barakalara ve belediyenin yapısal sorunlarına açıklık getirdi.
“ Van’a hizmet etmek istedik fakat izin verilmedi”
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar, bir soru üzerine Bekir Kaya döneminde çok büyük haksızlıklara uğradığını ifade ederek, Kaya döneminde iki kez odasının gece yarısı boşaltıldığını söyledi.
Bekir Kaya döneminde enteresan olaylarla karşılaştığını ifada ederek, Van’a hizmet etmek istediğini ancak geçen yönetimin buna izin vermediğini dile getiren Yaşar”1991 yılında Fethullah Erbaş döneminde belediyede işe başladım. Belediye bünyesinde birçok görev yaptım. 2007 yılında da belediye başkan yardımcısı kadrosundaydım. Son 6 yılımı atıl durumda geçirdim. En son belediye başkan yardımcılığı yaptığım sırada çok enteresan bir olay başıma geldi. Makam odamın kapısı kırılarak içindeki tüm eşyalar boşaltılmak suretiyle sadece bir masa ve bir sehpa bırakıldı. Ondan sonra dairede oturacak bir sandalye bulamadım. Benim durumumda olan 3 tane belediye başkan yardımcısı vardı. 10 civarında da müdür vardı. En son geçen sene belediyenin bize ihtiyacı var. Bize bir yer tahsis edilsin gelip kendi kurumumuza hizmet edelim dedik, fakat resmi başvurmamıza rağmen herhangi bir imkân sağlanmadı. Kapı kırılma hadisesi de iki defa olmuştu. İkincisi resmi kayıtlı olmasına rağmen herhangi bir resmi işlem yapılmadı. Darbeden önce buradan maaş alıyorum ve bunu hizmete çevirmek istediğimi söyledim. Maalesef olanak sağlanmadı. Tabi daha sonra Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine getirildim. İnşallah hayırlı olur” dedi.
Kayyum atandıktan sonra kurumun herkesime açık hale geldiğini anlatan Yaşar, “Şuan kurumumuzu her kesime açtık. Herkes belediyemize çok rahatlıkla gelip görüşebileceği iş ve işlemlerini yapabilecek, derdini sorununu anlatabileceği bir imkân sağladık. Van halkı da bu uygulamadan çok memnun kaldı. Biz belediye STK’larımızla, basın mensuplarımızla kentimize büyük katkı sunacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
“Yenigün dönemindeki borcun 45 milyon TL’si aydınlatma ve elektrik borcudur”
Van Belediyesi Eski Başkanı Burhan Yenigün dönemindeki borca açıklık getiren Yaşar, “Burhan Yenigün beyin döneminde açıklanan 80 milyon TL borcun sadece 45 milyon TL’si aydınlatma ve elektrik borçlarıydı. Bunlar belediye tarafından hiçbir şekilde ödenmesi yapılmadı. O dönemde sadece 223 kilometre kanalizasyon çalışmaları yapılmıştı. Alt yapı ölü bir yatırımdır. Belediye başkanlığını veya mevcut yönetimleri bitiren bir yapıdır. Eğer siz alt yapıyla beraber üst yapıyı da götürürseniz bu harika bir şeydir. Belediye başkanı yaptığı hizmeti halka iyi satarsa problem yoktur. Bu dönemde ise şuan 750 milyon TL bir borç var” ifadelerini kullandı.
“Bekir Kaya dönemine ait borç belge ile ispatlandı”
Bekir Kaya dönemine ait açıklanan borçların 750 milyon liranın belgelerle ispatlandığının altını çizen Yaşar, “Depremden hemen sonra yeni TOKİ’ler yapıldı. TOKİ’ler yapıldıktan sonra İller Bankası aracılığıyla çok acil bir şekilde Van’ın içme suyu ihtiyacı ile ilgili 48 kilo metrelik bir çalışma yapıldı. Bu hat çalışmasının anaparası 104 milyon TL’dir. İlk beş yılı ödemesiz, daha sonra 30 yılda ödenmek şartıyla anlaşma sağlandı. Bir de Erciş’te depremden sonra 32 milyon 500 bin liralık isale hattı döşemesi yapıldı. 48 kilometrelik hattın dışında 20 milyon TL değerinde yine Van’da İller Bankasının DSİ’ye yaptırmak istediği bir çalışma var. Bu son açıklanan borçların içerisinde bu 156 milyon TL borç yoktur. Bu borç olarak yansıtılmadı. Onunla ilgili görüşmeler devam ediyor. Bunun içinde KDV fiyat farkları yoktur. Yaklaşık 200 milyon TL’yi çok rahatlıkla bulur. Bu 750 milyon TL’nin üzerine bir 200 milyon TL daha ekleyin. Yani şuanda hala görüşmeler devam ediyor. Bakın mevcut yönetimde bütün arkadaşlarımız hala görevleri başındadır. İşin ekonomi ayağını oluşturan mali hizmetler daire başkanı Bekir Kaya döneminde atanan bir arkadaşımızdır ve şuanda belediyede birlikte çalışıyoruz. VASKİ’de yine mali hizmetler daire başkanlığında görev yapan arkadaşımız yine Bekir Kaya dönemde atanmış ve görevinin başındadır. Biz bu rakamları bu arkadaşlarımızdan aldık ve zaten kendileri rakamları belgeleriyle bize sundu” şeklinde konuştu.
“ Çalışmaları yakından takip ediyorum”
Göreve geldiği günden bu yana ilçeler dahil Van’da yapılan çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Yaşar, “Göreve geldiğimiz günden bu yana ilçelere giderek, yerinde incelemelerde bulunuyorum. Geçen gün Saray ilçesine gittik ve oradan aldığım brifingde 20 tane personel bir birimde çalışıyorsa bunun 17 tanesi hizmet alımıdır, 3 tanesi kadrolu çıktı. Bu Çaldıran’da da öyledir, Muradiye’de de öyledir. Yani bütün ilçelerde bu böyledir. Yüzde 100, yüzde 200 oranla fazla personel çalıştırırsanız yanlıştır. İmar işleri daire başkanı kendi emrindeki elemandan daha az maaş alıyor. Bir acayip durum var. Biz de 2017 Ocak ayında belediye meclisinde Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamın üzerine bir lira daha eklemedik. Daha önce yüzde 15, yüzde 20, yüzde 25 oranında artışlar yapılmış. Biz bunun önüne geçtik. İhalelerde de bu tür yöntemler kullanılmış, biz bununla ilgili de bir çalışma yapıyoruz. Çalışanları yaptığı işe göre belirlemeyi hedefliyoruz. Bazı ihaleler iki yıl, üç yıl süreli yapılmış, bunlarla anlaşma yoluna gidiyoruz” dedi.
“AVM’NİN otoparkında da çıkış sorunu var”
Proje ekibi ve daire başkanlarıyla kentin sorunlarıyla ilgili toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan Yaşar, “Merkez bankasının hemen yanındaki park ve bir de müze tarafındaki parkla ilgili daha önce vali beyle görüşmüştük ama nihai bir karar almadık. Oradaki terkin ile ilgili dedik ki milli emlak ile görüşelim ve o var olan arsayı da şehir parkıyla birleştirip yeni park çalışması yapalım. Ana bina ile ilgili bu var olan esnafların sıkıntılarını alt katın tamamını yan taraftaki AVM ile birleştirelim ve orayı da ekonomiye çevirelim. Onların sorunlarını çözdükten sonra da kültür merkezini oluşturmak istedik. Cumhuriyet Caddesi’nde alt zemin katları dışında binalar çok fazla değer kazanmıyor ama oradan elde edilecek gelirle eski belediyenin yeni kültür merkezi yapılabilir. Henüz biz bu durumu vali beyle paylaşmadık. Yan taraftaki parkla ilgili bir de mevcut AVM’nin otoparkında çıkış sorunu var. Bizim bu çalışmalarımızla oraya girişin de daha rahat olacağına inanıyoruz. Bu onlara da bir kolaylık sağlar. İnşallah o arsa tekrar bize tahsil edilirse orada şehir müzesi, kültür merkezi ve yanında güzel bir park alanı oluşturacağız” şeklinde konuştu.
“Van’ın imar ve kentsel dönüşüm sorunu var”
Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Yaşar, Van’ın imar ve kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi sorunlarının olduğunu kaydederek, “Biz Akköprü Deresi’nde hala asfalt üretiyoruz. Orada 20-30 yıllık bir makinemiz var. İnşallah orayı topraklayarak bütünleştirip, o mevcut yıpranmış makineleri oradan sökerek yenileyeceğiz. İhtiyaçlarımızı gidermiş olacağız. Van’ın imar ve kentsel dönüşüm sorunu var. En çok imar sorununun yaşandığı ilçelerden biri İpekyolu’dur. İpekyolu Belediyesi’nde şuan tadilattan dolayı yüzlerce bekleyen dosya var. Sanırım 57-60 civarında dosyadır. Ayrıca mahkemelik olan dosyalar var. Yani şuanda yürütme-durdurma kararı çıktığı halde bitmiş binalar var ama ruhsat yok. Mahkeme aşamasında o binaların durdurulmasıyla ilgili kararlar çıkmış fakat diğer tarafta da bitmiş binalar var. Şuan bu sorununda çözülmesi için çalışmalar devam ediyor. Özellikle Tuşba ilçesinde 600-700 insan imardaki bu sıkıntıdan dolayı ciddi problem yaşıyor. Van’ın bekleyen ciddi bir sorun daha var. Kentsel dönüşüm. Eğer biz kısa sürede çözüm bulmasak, Mart 2017’den itibaren mevcut olan paralardan faydalanma şansları da olmayacak. Bu aynı zamanda Van’daki inşaat sektörünü olumsuz etkileyecek. Bu ciddi bir rakamdır. İmar planındaki en büyük sıkıntılardan biri de 115-120 tane yıkılan daireler var. Ama şimdi birbirini tutmuyor. Yapılmasına izin verilen ve orada önce ikamet eden insanların sayısı kadar daire imkânı düşmüyor. Bu sorunları çözmek için biz tekrar bir araya geleceğiz” diye konuştu.
“Van’ın bütün sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz”
Yaşar son olarak şunları kaydetti; “Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürüyle beraber bir çalışma başlattık. Vali bey başkanlığında bu konu 3-4 saat tartışıldı. Bütün belediyeler bir araya gelelim, Edremit, Tuşba, İpekyolu, Büyükşehir Belediyesiyle beraber ortak bir çalışma yapalım. Kayyum atanmalarından sonra kardeş belediyecilik ile ilgili bir çalışma yapıldı. Van’a Konya Büyükşehir Belediyesi düştü. Konya Büyükşehir Belediyesiyle görüşmeler yapıldı. Ben kendim bizzat genel sekreterle görüştüm ve bir an önce diyaloga geçmek istedik. Kendileri en kısa zamanda ilimize bir ziyaret gerçekleştirecekler. İnşallah onlarla birlikte güzel çalışmalarımız olacak. Şuan imar ile ilgili 3 yılda, 5 yılda yapılmayanların bir yılda yapılacağına inanıyorum. Şuan Belediye Meclis’inin görevini biz yapıyoruz. Devletin memurları yapıyor. İnşallah Van’ın bütün sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz. Edremit kıyısındaki çirkin görüntü arz eden barakalarla ilgili geçen gün vali yardımcısıyla görüştüm. Kendileri bizimde fikrimize başvurdu. Biz kendilerine gerekeni söyledik ve o sorunu da çözeceğini ifade etti”