• Haberler
  • Güncel
  • Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

İkinisan Caddesi üzerinde bulunan Enver Harun Tanrıtanır Parkı'nda yer alan 'Vanlı 120 Kahraman Çocuk Anıtı', bakımsızlık ve ihmal nedeniyle çürüme tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkilileri göreve davet eden Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Başkanı İrfan Ermiş, söz konusu anıtta bir an evvel bakım onarım çalışmalarının başlatılmasını istedi.

Van'dan 1. Dünya Savaşı sırasında Hoy cephesindeki askerlere erzak ve cephane taşıyan, dönüş sırasında tipi nedeniyle büyük bölümü donarak şehit olan "120 Kahraman Çocuk" anısına İkinisan Caddesi üzerinde bulunan Enver Harun Tanrıtanır Parkında yapılan Anıt bakımsızlıktan dökülüyor. 

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

“BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI DERHAL BAŞLATILMALI”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Ermiş, “1. Dünya Savaşı yıllarında, Vanlı 120 çocuk, cepheye erzak ve cephane taşımak için görev almışlardı. Bu çocukların büyük bir bölümü, dönüş yolunda yaşanan tipide hayatlarını kaybetmişti. Onların fedakarlık ve kahramanlığını anmak için, İkinisan Caddesi üzerindeki parkta bir anıt dikilmiş. Ancak, yıllardır bakımsız kalan bu anıt, artık çürüme ve yıpranma tehlikesiyle karşı karşıya. Yetkililerin, bir an önce bu anıtın bakım ve onarımını gerçekleştirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, bu önemli tarihi ve kültürel mirasın kaybedilmesi söz konusu olabilir” dedi.

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

“HERKESİN SAHİP ÇIKMASI GEREKİR”

Van’da, 1’inci Dünya Savaşı’nda Rus ve Ermenilere karşı savaşan askerlere yardım götüren ancak dönüş yolunda 98’i donarak şehit olan 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıta herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade eden Ermiş, “Vanlı 120 fedakar kahraman şehit çocuklarımız adına Enver Harun Tanrıtanır Parkında adlarına yapılan Anıt biz Vanlılar için yüz karası, içler acısı durumda. Parkta  yapılan anıtın tarihçesi yazan sol taraftaki  tabela sökülmüştür. Sağ taraftaki de sökülmek üzere. Etrafındaki mermer taşları tahrip edilmiş. Şanlı şehitlerimizin adına yapılan Anıta kim, kimler sahip çıkacak. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü neden sahip çıkmıyor? Masa başında oturmakla, lafla Van’a ve Vanlıya sahip çıkılmaz. İlgili birimler tarihi ve tabii güzelliklerle dolu olan cazibe şehrimize kim, kimler sahip çıkacak.  Vanlı 120 şehit çocuk anısına yapılan anıta herkesin sahip çıkması gerekir. Ayrıca Van müzesinde bulunan 1918 yılı Van Ermeni katliamıyla ilgili tarihi kalıntılar neden müzede sergileniyor? Yetkililer bir an evvel harekete geçerek anıtın bakım onarımını yapmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

VANLI 120 KAHRAMAN ÇOCUĞUN HİKAYESİ 

Van, 1915 Ocak ayı 1. Dünya Harbi'nin ilk ayları. Türk ordusunun cephanesi bitmek üzere, sınıra bir an önce cephane götürmek gerekiyor. Gereken cephane ise Van'da bulunmakta, eli silah tutan herkes cephede. Van'da kalan kişilerse Taşnak çetelerine karşı kenti müdafaa etmekte idi. Sınıra cephane taşıma görevini yaşları 12-17 arası değişen 120 kahraman çocuk üstlenir. Büyükleri bu zorlu yolculuğu nasıl tamamlayacakları konusunda endişelenirler. Lakin bir yandan bastıran kış koşulları bir yandan da Ermeni çeteleri onların bu endişesini haklı çıkarmıştır. 120 kahraman çocuk başlarında Musa çavuş ve birkaç asker ile birlikte yola koyulurlar. Yolda Ermeni çeteleri tarafından pusuya düşürülselerde sınırdan gelen Teğmen Süleyman Bey ve askerleri tarafından kurtarılırlar. Bu çatışma sırasında Süleyman Bey şehit düşer ve sonunda çocuklar cephaneyi hudutta olan Türk askerlerine ulaştırırlar. Geri dönüş zamanı gelmiş ve çocuklar 80 km'yi 2 günde tamamlayarak ailelerini umutlandırmıştı. Fakat yoğun kar yağışı ve tipi bunun pek de kolay olmadığını gösterdi ve geriye sadece 40 çocuk gelir. Sonrasında ise bu 40 çocuktan 22'si hayatta kalır, 18'i şehit olur. Bu olay vatanı için yaşına bakmaksızın canını veren çocuklarımızın adını isimsiz kahramanlar olarak tarihe yazdırmıştır. 

Vanlı 120 kahraman çocuk anısına yapılan anıt bakımsızlıktan dökülüyor

Bakmadan Geçme