VANLI ESNAFI SEVİNDİREN ERTELEME


  Başkan Alpaslan, yaşanan iki şiddetli deprem ve ardından meydana gelen ve halen yaşamakta olan sayısız artçı depremlerden zarar gören esnafların vergi borçlarının ertelenmesi kendilerini oldukça sevindirdiğini belirtti. Milletvekillerinin ısrarlı takibi sonucu netice verdiğini açıklayan Alpaslan; “Bu karar ilimiz esnafı açısından son derece önemliydi. Bu olumlu kararla, vergi borcu olan esnafımız uzun bir süre daha rahat bir nefes alabilecek. Zira, yaşanan depremlerden sonra ilimiz esnafı çok zor günler yaşıyordu. Birçok esnaf biriken vergi borcunu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyordu. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’inden geçen kararla depremden zarar gören tüm esnaflarımızın borçları ertelendi" dedi.
Vergi borcunun ertelenmesinde, Başbakanın Van’a yaptığı ziyaretinde etkisi olduğunu açıklayan Alpaslan; "Diyebiliriz ki, ilimize yapılan ziyaret, bu konuyu fitilleyen en büyük etken oldu. Van esnafının gözlerindeki o ışıltıyı, o dürüstlüğü Başbakan hissetmiş olacak ki, Vergi borçlarının uzatılması konusundaki ısrarlarımıza ses verdi. Esnafımızın mağduriyetini giderme konusunda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bizler sivil toplum temsilcileri olarak çalmadık kapı, görüşmedik kimse bırakmadık. Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, ilgili Bakanlara, milletvekillerine, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve bu konuda emeği geçen herkese esnaf kardeşlerimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz. İnanıyorum böyle güzel ve olumlu bir karar çıkmasaydı, birçok esnafımız bir daha açılmamak üzere kepenklerini kapatmak zorunda kalacaktı. Esnafımız çok gururlu ve çok dürüst bir özelliğe sahiptir. Sözünün eridir. Onurlu ve çalışkandır, kendilerine karşı yapılan bir iyiliği asla unutmazlar. Eminim ki, verilen süre bitiğinde, düzenli bir şekilde vergi borçlarını zamanında ödeyeceklerdir. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye belirtti.
Van Esnaf ve Sanatkâr Odası (VESOB) Başkanı Faruk Alpaslan, beklentilerinin yavaş gerçekleştiğini hatırlatarak, çok büyük önem arz eden birkaç sorunlarının ise sırada beklediğini söyledi.
K1 BELGESİ SIKINTISI
Beklenen sorunların çözümü ise zor olmadığını belirten Alpaslan; “K1 belgelerinin kulanım süresi 5 yıllıktır. K1 Belgesine sahip olan birçok şoför esnafımızın, belgeyi kullanma tarihleri bitmiş vaziyetedir. Depremden dolayı 60 günlük süre uzatımı verildi. Bu 60 günlük süre bitmek üzere. Mağdur olan şoför esnafımızın sayısı had safhada. Kullanım süresinin üzerinden 90 gün geçmesi halinde ise bütün işlemlerin sil baştan yapılması gerekecektir. Bu da büyük külfetlere neden olacaktır. Bundan dolayı hükümet tarafından K1 belgesinin kullanım süresinin makul bir tarihe kadar uzatılmasını talep ediyoruz. Bunun yanı sıra KOSGEB tarafından verilen kredileri alamayan ve yedekte bekleyen esnaflarımıza kredi verilmesini arzu ediyoruz. Yedekte bekleyen esnaflarımıza kredi verilmesi halinde piyasaya çok ciddi bir canlılık gelecektir. Taleplerimizi bir bir gerçekleştiren hükümet yetkililerine ve Van milletvekillerine şimdiden teşekkür ediyoruz. Ümit ediyoruz ki, çözülmesi kolay olan bu taleplerimiz de gerçekleşir ve Van’da soğuk kış günleri öncesinde sıcak bir rüzgâr havası estirilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
vanhaber, van haber, van, haber

Bakmadan Geçme