Vanlı esnaflar sıkıntı yaşıyor

Zaruri giderler ve kirasını ödemekte güçlük çeken esnaflar yetkililere seslenerek seslerinin duyulması ve soruna çözüm bulunmasını istediler.

Van'da çeşitli dallarda faaliyet gösteren esnaflar, ülkedeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım gücünün düşmesiyle kira, personel maaşları Bağkur ve vergi ödemelerini karşılamakta zorlandıklarını dile getirerek yetkililere seslendi.

Esnaflar, artan girdi maliyetleri, enflasyon ve düşen ciroları nedeniyle ağır bir ekonomik yük altında ezdirdiklerini vurguladılar. Kira ödemeleri ve her ay mutat ödemeler olan personel maaşları, sigorta, KDV, muhtasar, elektrik, su, doğalgaz gibi ödemeler esnafların üç, dört günde bir ödeme yapmasını gerektiriyor. Üç, dört günlük satışlarımız ödemelerimizi karşılamıyor. Esnaflar olarak büyük sıkıntı yaşadıklarını maddi olarak bu sıkıntıların altından kalkamaz hale geldiklerini ifade ettiler.

Vanlı bir kasap, "Müşteri sayımız düştü, personel maaşlarını ve giderlerimizi karşılamakta zorlanıyoruz. Enflasyon nedeniyle hem giderlerimiz hem de maliyetlerimiz katlanarak arttı. Artık işletmemizi ayakta tutmakta güçlük çekiyoruz" diye konuştu.

Benzer şekilde bir lokanta işletmecisi de, "Dönem dönem kira ödemelerini ertelemek zorunda kalıyoruz. Ancak bu, sorunun üstesinden gelmemizi sağlamıyor. Yetkililerin acilen bu konuya el atması ve bize destek olması gerekiyor. Üreticinin tarlada 3-5 liraya sattığı sebze, manav, market reyonlarında 35-40 liradan satılıyor. Yetkililer bir an evvel denetimlerini sıklaştırarak fahiş fiyat uygulayan manav, market ve diğer gıda satışı yapanlara inceleme başlatmalılar. Lokantalar sebze fiyatları yükseldiği zaman yemek fiyatlarına yansıtmamaktalar. Müşterilerimiz eskisi gibi lokantada yemek yiyemiyorlar. Birde sebze ve diğer gıda maddelerine gelen zamları uygulayıp fiyatları artırırsak işlerimiz daha da kötü olacak. Yetkililerden bir an evvel gıda satışı yapan yerlerin denetlenmesini istiyoruz. Fahiş fiyata satış yapan yerlerin denetlenmesi esnafların ortak talebidir" ifadelerini kullandı.

Esnaflar, kepenk kapatmamak için düşük faizli krediler veya farklı çözüm yolları bularak devlet desteği verilmesi önerilerinde bulundular. Ayrıca vergi ve SGK prim ödemelerinde kolaylık sağlanmasını talep ettiler.

Yetkililerden beklentilerini dile getiren esnaflar, ekonomik sıkıntıların çözülmemesi halinde işletmelerini kapatmak zorunda kalabileceklerini vurguladı. Bölgesel ve ulusal çapta ciddi ekonomik kayıpların yaşanabileceğini dile getirdiler.

Van'daki esnafların sesi, yetkililerin çözüm üretmesi için önemli bir çağrı niteliği taşıyor. Ekonomik zorlukların aşılması ve esnafların desteklenmesi, bölgenin ticari hayatının sürekliliği için önem arz ediyor. 

Bakmadan Geçme