Vanlılar 2017'den ne bekliyor

Vanlılar Van'ı yönetenlerin, politikacıların, makamları işgal edenlerin orta sahada top çevirmek veya topu taca atmak yerine topa girerek, yüreğiyle hücuma katılarak, sahanın her yerinde koşarak tribünleri ayağa kaldırmalarını, ter dökerek şampiyonluk iddiası olan güçlü bir kent yaratmalarını istiyor.

Yılbaşı akşamı İstanbul Ortaköy’de Reina eğlence merkezine düzenlenen, 40 insanımızın hayatına kasteden kanlı terör saldırısı nedeniyle Van ile ilgili pazartesi günü okumanız gereken yazımı ertelemek zorunda kalmıştım.  Bugün o yazıyı paylaşmak istiyorum.

Hoş Geldin 2017

Van’da olumlu ya da olumsuz yaşadıklarımızla 2016’yı geride bıraktık. Tanık olduğumuz hafızamızdan kolayca silinmeyecek izler bırakan yaşadıklarımızın etkisi belki bir ömür boyu sürecek. Kayıplarımızın, kazançlarımızın etkisi bizi belki bir ömür boyu etkileyecek. Ülkemizin bütün yurttaşları ilgilendiren başta terör olmak üzere ciddi sorunları var, Van’ın da şehrimizle ilgili çözüm bekleyen bir yığın sorunu, 2017’de  yaşama geçirilmesi gereken beklentileri var.

Sıralayalım;

* Vanlılar her yerde kalıcı olarak huzur, güvenlik, barış, kardeşlik ve normal yaşam istiyor.

* Vanlılar dili, inancı, sosyal yaşam anlayışı, ekonomik durumu nedeniyle toplumda ötekileştirme, ayrıştırma, dayatma, kavga istemiyor.

* Vanlılar yasalarıyla, adaletiyle, hukuk gücüyle, sosyal yönüyle devleti her alanda görmek, hmek istiyor.

* Vanlılar valilikten, siyasilerden, belediyelerden, meslek odalarından, halka hizmet etmek üzere kendilerine makam verilenlerden yüksek performans bekliyor. 

* Vanlılar kentimizi yönetenlerin şapkalarını önlerine koyarak bu kent için geçmişte ne yaptıklarını ne yapamadıklarını ve gelecekte neler yapmaları gerektiğini vicdanlarında sorgulamalarını istiyor.

* Vanlılar eğitimde öğretimde, sporda, sanatta, kültürde sosyal yaşamda toplumun moralini yükseltecek aidiyet duygusunu güçlendirecek değişim, dönüşüm gelişme ve başarı istiyor.

* Vanlılar 3 bin yıllık geçmişi bulunan bölge kenti, cazibe merkezi Van’ın çağdaş, yaşanılabilir kültür şehri kimliğine kavuşmasını bekliyor.

* Vanlılar 500 bine yakın çocuk ve genç nüfusu bulunan şehrin her semtimde spor sahaları, oyun alanları,  Türkiye Eğitim Gönüllüleri parkı benzeri eğitim, sosyal, kültürel  birimler  açılmasını istiyor.

* Vanlılar çevre kirliliği sorunu olmayan, estetik güzelliğe kavuşmuş  doğal yapısı korunmuş örnek şehir görmeyi umut ediyor.

* Vanlılar insanları şehir kültürünü özümsemiş Van hayal ediyor. 

* Vanlılar yoğun göçler sonucu demografik yapısı bozularak hızla köy-kent görünümüne bürünen Van’da göç sonucu gelen insanlarımızın yaşam koşullarını iyileştirilerek şehir hayatına katacak sürdürülebilir sosyal projelerin hayata geçirilmesini istiyor. 

* Vanlılar şehrin köye dönüştürülmesi yerine, köylerin  şehirleştirilmesini istiyor.

* Vanlılar bakımlı temiz, çağdaş kentte yaşamak, standartlara uygun yollarda endişesiz, kazasız araç kullanmayı bekliyor.

* Vanlılar resmi kurum ve kuruluşlarda vatandaşa saygılı, güler yüzlü sorumluluk bilinciyle hizmet veren idareci ve iş bilen kamu personelleri görmek istiyor.

* Vanlılar çıkar gruplarının tekeline olan toplu ulaşımda (minibüs ve otobüs)  insan odaklı düzenlemeler yapılarak özellikle Edremit ve bazı mahallelerde devam eden toplu ulaşım zulmünün son bulmasını istiyor.

* Vanlılar girişimcilerin desteklenmesi, inşaat ve turizm sektöründe sorunların çözülmesini istiyor.

* Vanlılar  Van Gölü sahillerinin çirkin barkalarla işgalinin son bulmasını, otopark, trafik sorununa köklü çözüm getirilmesini bekliyor.

* Vanlılar kentin yetiştirdiği kıymetli değerlere vefa ve saygı gösterilerek isimlerinin yaşatılmasını önemsiyor.

* Vanlılar kültür sanat etkinliklerinin toplumun geneli dikkate alınarak yoğunlaştırılmasını istiyor.

* Vanlılar ticaret yapan politikacıların siyaset, siyaset yapan kamu görevlilerinin görevlerini yapmalarını bekliyor.

* Vanlılar meslek odaları başkanlarının daha çok alanda hâkimiyet kurmak için sergiledikleri amansız çabayı kendi üyeleri ve odaları için harcamalarını  bekliyor.

* Vanlılar Van’ın planlı şehirleşme, ulaşım, kent içinde yeni yolların açılması, Van Gölü kirliliği, ağaçlandırma, çevre yolu, betonlaşmanın önlenmesi, kanalizasyon atıklarının biyolojik arıtma sonrası göle akıtılması,  kültürel etkinlikler gibi birçok temel sorunun Vali/Belediye Başkan Vekili İbrahim Taşyapan’ın görevde olduğu, Ak Parti iktidarının Türkiye’yi tek başına yönettiği bu dönemde doğru kullanılarak çözülmesini bekliyor.

* Vanlılar ayyuka çıkan siyasi odaklı para karşılığı işe alımların, yakınları eş dostu kamuya yerleştirme, ihale satışları ile ilgili iddiaların son bulmasını istiyor.

* Vanlılar vekil atanan Büyükşehir, Edremit, Erciş, İpekyolu, Özalp ilçe belediyelerinde vekil başkanların görev süreci sona erdiğinde ortaya çıkacak başarının da başarısızlığın da faturasının AK Parti ve politikacılarına kesileceğinin bilinmesini istiyor.

* Vanlılar Van’ı yönetenlerin, politikacıların, makamları işgal edenlerin orta sahada top çevirmek veya topu taca atmak yerine topa girerek, yüreğiyle hücuma katılarak, sahanın her yerinde koşarak tribünleri ayağa kaldırmalarını, ter dökerek şampiyonluk iddiası olan güçlü bir kent yaratmalarını istiyor.  Zira hiçbirimizin gidecek başka vatanı ve Van’ı yok.

Terslik var

Vizyon sahibi, ortak akıl, heyecan ve hedefleri olan Kayseri, Gaziantep, Konya, Sivas, Trabzon gibi şehirlerde lobicilik Ankara, İstanbul’da toplumsal çıkarlar için yapılırken, Van’da tam tersi oluyor. Van’da lobicilik kişisel beklenti, ahbap çavuşun çıkarlar için ilginçtir Van’da yapılıyor!  Bir terslik var.

2017’de gerçekleşmesi umuduyla

Dostumuz  Avukat Önder  Gülbahar meselenin bam teline dokunmuş. Bakın ne diyor;

“Gücünü siyasetten değil yasalardan, siyasi partiye yakınlığından değil uzmanlığından alan, liyakate dayalı bir bürokrasi inşa edilmesini,

Devletin baştan sona hukuka bağlanmasını, torpil, kayırmacılık ve kamu üzerinden geçimli yaşam şekline son verilmesini,

Demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, adalet, laiklik ile Cumhuriyetin temel niteliklerinin en üst düzeyde güvence altına alınmasını istiyorum...“

“Memleket isterim”

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikâyet ölümden olsun."

Cahit Sıktı Tarancı

                                                                                          Geçmiş olsun İzmir

 İzmir bir başkdır. İzmir sevgidir özlemdir heyecandır candır. İzmir denilince akıllara  birçok şey gelir. Hepimizin İzmir'le ilgili unutulmaz güzel anıları var. Yüreğimizin yarısı İzmir'dir.   Alçak terör bu  İzmir'i de vurdu. 

 Ama İzmir Marşı'nda  ne diyor:

 "İzmir’in dağlarında çiçekler açar/Altın güneş orda sırmalar saçar/ bozulmuş düşmanlar hep yel gibi kaçar...."

 Şehitlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil çifalar diliyorum.

 Geçmiş olsun Türkiye, geçmiş olsun güzel İzmir. 

 

Bakmadan Geçme