Vanlılar Bu Klibi Konuşuyor

Van’ın tarihi turistik görüntülerinin 85 Vanlı sanatçı tarafından seslendirilen Van türküler eşliğinde hazırlanan, “Bizim Eller Van Türküleri” klibi gala g ecesi yapıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen gecede ilk defa izlenen 'Bizim Eller Van Türküleri' klibi protokol ve katılımcılardan büyük alkış ve beğeni aldı.

 Vansesi Haber Merkezi

Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’un proje sorumlusu olduğu, 7 Van türküsü eşliğinde Van’ın güzelliklerini  yansıtan görüntülerinden oluşan klibin proje koordinatörlüğünü Van türküleri araştırmacısı öğretim görevlisi M. Murat Oto, genel yönetmenliğini, Cahit Engin üstlendi.   Türkülerle Van’ın eşsiz güzelliklerinin bir araya geldiği klip tanıtım gecesine Vanlılar yoğun ilgi gösterdi.

 10 VAN TÜRKÜSÜ SESLENDİRİLDİ

Saz ve sesleriyle klibe katkı yapan Vanlı sanatçılar klip tanıtımı öncesi Van yöresel kıyafetleri içinde sahne alarak klipte yer alamayan; Çorabı çektim dizime, Mektebin bacaları, Gün olaydı tan olaydı, Elinde oya, Urfaya paşa geldi, Zap suyu derin akar, Yayla suyu yan akar, Odam kireç tutmuyor, Pişigi vurdum daş inen, Toycular yar can gibi birbirinden güzel 10 Van türküsünü canlı performansla seslendirerek katılımcılara unutulmaz keyifli dakikalar yaşattı.

BU TOPRAĞIN, ÇOCUKLARI ÇALDI SÖYLEDİ

Van’ın zengin tarihi ve doğal güzelliklerini doğru tanıtmak amacıyla büyük bir emek ve özveriyle hazırlanan “Bizim Eller Van Türküleri” klibinin Van’ın kültürüne de önemli katkılar sağlayacağını kaydeden  gecenin sunucusu YYÜ Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yükrük, bu toprağın, çocuklarının sazları ve sesleri ile hazırlanan klbin Van’ın müzik hazinesine değer katacağını belirtti.

80 VANLI SAZ VE SES SANATÇISI YER ALDI

TRT ses sanatçıları Vanlı Melihat Gülses, Vanlı Mehmet Özkaya, Emel Taşcıoğlu, Vanlı Kadir Adıgüzel ve kabak kemanide İhsan Mendeş “Bizim Eller Van Türküleri” klibine   destek verdi. Toplamda 83’ü Vanlı 85 sanatçının yer aldığı klipte, Bizim eller ne güzel eller, Ali Paşa ağıdı, İskele’den çıktı devenin ucu (Uzun hava), Yeni hamamın üstüyem, Ay dilberê (Kürtçe), Kalkın durnam kalkın Van’dan sökülün (Uzun hava), Giderem Van’a doğri türküleri seslendirildi. Klip çekimleri 83 tarihi ve doğal güzelliğe sahip  farklı mekanda 4 ayrı mevsimde gerçekleştirildi.

245 VAN TÜRKÜSÜ VAR

Van türküleri araştırmacısı öğretim görevlisi M. Murat Oto Van türküleri araştırma, belgeleme ve tanıtım çalışmaları ile gelinen başarılı noktaya dikkat çekerek şunları söyledi: ” Van tarihi, kültürü ile çok önemli bir kenttir. Van’ın müzik kültürü de en az bu değerlerimiz kadar önemlidir.  Van müzik potansiyeli açısından Türkiye’de ilk 10 ili arasına girecek türkü zenginliği ve insan kaynağına sahiptir. Bundan 10 yıl önce bilinen, söylenen Van türküleri sayısı iki elin parmakları kadardı. Yaptığım özverili çalışmalara ile TRT, Kültür Bakanlığı ve kaynak kişilerden derlediğim türkülerle notaya alınmış toplam 245 Van türküsü bulunmaktadır. Tespit ettiğim ilimize ait bu türküleri iki  yıllık özenli,  çalışma sonucu “Van Türküleri “ kitabı ismiyle basılarak kayıt altına alınmıştır. Ayrıca Van’a ait olduğu halde başka illere bilerek veya bilmeyerek mal edilen türküleri de belgelerle kanıtlayarak Van’a kazandırdık” dedi.

“Bizim Eller Van” klibininin Van türkülerinin dinlenerek yaygınlaşması ve kültür turizmine, tanıtımına katkı sağlaması amacıyla hazırlandığını ifade eden Oto, Van türkülerinin ve kültürünün yaşatılması, tanıtılması için yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyledi. 

GÜZEL BİR TANITIM ESERİ ORTAYA ÇIKTI

“Bizim Eller Van Türküleri" klibi proje sorumlusu İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ yaptığı konuşmada Van’ın 83 ayrı noktasından doğal ve tarihi güzelliklere ait görüntülere yer verilerek, gönüllü bir ekiple klibin hazırlandığını söyledi. Aktuğ, “Van ilimiz eşsiz doğal ve tarihi güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Van’ın kültürüne, tanıtımına önem veren Sayın Valimizin destekleriyle klip hazırlandı. Bizim Eller Van Türküleri" klibi kulağa, göze hitap eden başarılı bir tanıtım eseri olarak ortaya çıktı. Valiliğimizin katkılarıyla klibin  CD dağıtımını gerçekleştireceğiz Klibimizin hazırlanmasında bazı otellerimiz konaklama,  bazı kurumlarımız araç desteği sağladılar. Klibin hazırlanmasında se Genel Koordinatör Mehmet Murat Oto'ya, Yardımcı Yönetmen Serdar Budak'a, Multicopter Çekimi İçin Alper Alp'e, Teknik Destek İçin Ünal Bucu Bull'a ve  sazı ve sesiyle katkı sağlayan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

ÇOK GÜZEL HAZIRLANMIŞ BİR ÇALIŞMA

Gala gecesinde konuşan Vali İbrahim Taşyapan, Klip projesinin kültürel tanıtım projesi olduğunu belirterek, klipte Van türkülerine yer verilmesinin yanında, Vanlıların bile ilk kez gördüğü yerlere görüntülendiğini söyledi. Klibin hazırlanmasında ve Van’ın tanıtımına katkı sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Vali Taşyapan, “İnternet ve sosyal medya aracılığıyla bu klip milyonlarca kişinin cep telefonuna, bilgisayarlarına ulaşabilecektir. Dolayısıyla bu klip, Van’ımızın en güzel tanıtım çalışmalarından biri olacaktır. Gerçekten çok güzel hazırlanmış bir çalışma. İnşallah bu gibi çalışmalar daha da çoğalacak. Van’ımız ve güzellikleri hem ülkemizin, hem de dünyanın gözü önüne getirilecek. Van’ın kültürü ve tanıtımıyla ilgili çalışmalarımız bununla kalmayacak aratarak devam edecektir. Emeği geçen bütün ekibi kutuluyorum ” dedi.
Büyük ilgi gören klip tanıtım gecesinin  sonunda Vali İbrahim Taşyapan ve diğer protokol üyeleri tarafından klibin hazırlanmasında emeği geçen sanatçılara teşekkür belgesi vererek, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Geceye Vali İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Yardımcısı Önder Can, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, İl Kültür, Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ OSB başkanı Şemsettin Bozkurt, Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge  ve çok sayıda türkü dostu izleyici katıldı.

Bakmadan Geçme