VANLILAR GEÇMİŞİ İYİ BİLİYOR
Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Van Valiliğine atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda bir açıklama yapan Vali Bilmez, 'Van'da yaşayan herkes geçmiş süreci çok iyi biliyor. Ben Türkiye'de kayyum atanan bütün belediyelerin kayyum sürecini takip ettim. Kayyum atanan belediyeler arasında en ciddi borcu bulunan belediye, Van Büyükşehir Belediyesiydi' dedi.
Vansesi Haber Merkezi
Bak Hele Bak Kahvaltı Salonunda basın mensupları ile bir araya gelen Vali Bilmez, yaşanan yoğunluktan dolayı basın mensuplarıyla uzun bir aradan sonra bir araya geldiklerini söyledi.
"Belediyenin borcu son konu olmalı"
Vali Bilmez, kayyumun göreve başlamadığı sırada belediyenin 1 milyar 121 milyon lira borcu olduğunu belirterek, "Eğer belediyenin icraatları tartışmaya açılacaksa en son açılması gereken konu borç konusu olmalıydı. Ama maalesef bunun da buradan değil, daha yukarıdan gelenlerin tazyikiyle de yapıldığını da biliyoruz. Yoksa Van halkı yaşanan süreci biliyor. Keşke seçim sonrası belediye buradan değil de katı atık tesisinin devamı yönünde ya da Van Gölünü kirlilikten kurtaracak arıtma tesisinin devamı yönünde, kentin ulaşım konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi yönünde işe başlasaydı da, biz de onlara destek verseydik. Ama daha seçimin ilk günü bir karalama üzerine, bir çatışma üzerine işe başlanması işin doğrusu kent valisi olarak beni de üzdü" şeklinde konuştu.
"Vanlılar geçmiş süreci çok iyi biliyor"
Belediyenin birçok borcunu yapılandırdıklarını belirten Vali Bilmez, "Van'da yaşayan herkes geçmiş süreci çok iyi biliyor. Ben Türkiye'de kayyum atanan bütün belediyelerin kayyum sürecini takip ettim. Kayyum atanan belediyeler arasında en ciddi borcu bulunan belediye, Van Büyükşehir Belediyesiydi. Hem kamu kurumlarına hem esnafa ciddi borcu olan, personel maaşlarını zar zor ödeyen bir belediyeydi. Piyasaya olan borçları ödendi, devlete olan borçlarının çoğu yapılandırıldı. O zaman da deprem tazminatları diye belediyeyi davalara muhatap bıraktılar. En son ben ayrılırken 35 milyon toplam belediye bu süreç içerisinde tazminata mahkum edildi. Bu süre zarfında hem sigorta, hem de vergi borçları yapılandırıldı. Devlet Su İşlerinin yaptığı işler uzun vadede yapılandırıldı, elektrik borçları 150 Milyondu, bunlar yapılandırıldı. Faizleri ile birlikte belediyenin borcu 1 Milyar 121 Milyondu. Eğer belediyenin icraatları tartışmaya açılacaksa en son açılması gereken konu borç konusu olmalıydı. Ama maalesef bunun da buradan değil, daha yukarıdan gelenlerin tazyikiyle de yapıldığını da biliyoruz" dedi.
"Her şey ortada, hesap kitaplar da ellerinde"
Van halkı yaşanan süreci iyi bildiğini söyleyen Bilmez, "Onlar bunda ısrar edip 40'a yakan billboarda borçları asınca da biz de buna karşı bir açıklamayla kamuoyunu bilgilendirdik. Ama bizim de yapmamız onların da yapması kent açısından çok güzel bir görüntü değil ama başka türlü de yapacak bir şeyimiz yoktu. Her şey ortada, hesap kitaplar da ellerinde. İsterlerse incelerler, yanlış varsa da düzeltirler. Biz geçen dönem temeli atılan, faydalı gördüğümüz her işi aynen devam ettirdik. Yani bir fidanlık parkı bu kent için gerekliydi, kronikleşmiş ciddi bir problemdi, bunun temelini HDP attı demedik ve o cenazeyi biz kaldırdık, kaldırmaya çalıştık. 1'inci etapla ilgili mahkeme süreci var, devam ettiğinden dolayı oraya karışamadık. Bu kent için hangi partiden olursa olsun kim bir taş taş üzerine koyarsa biz onun yanında oluruz. Ama kim de bu kente zarar vermeye çalışırsa, bu kenti kutuplaştırmaya çalışıp çatıştırma ortamına götürürse de devlet ona müsaade etmez" ifadelerini kullandı.
"Daha modern bir stada ihtiyacımız var"
Van'ın sporu hakkında da açıklamalara bulunan Vali Bilmez, "Bu kent genç nüfusu fazla bir kent. Bakıyoruz maçlarda tribünler doluyor. Bunlar Vanspor'un gerçek, güzel tarafları. Kentlinin bu spora sahip çıkması lazım, firmalarımızın sahip çıkması lazım. Bize devlet olarak düşen mesela tribün eksiktir onu yapalım, alt yapısı eksiktir onları tamamlayalım. Uzun orta vadede bizim daha modern bir stada ihtiyacımız var onu talep edelim. Ama bunu da bilelim; bu kente stat yapacak olan dönemin başbakanına bir taraftan stat deyip bir taraftan sırtımızı dönüp zafer işareti yaparsak o da bizim realitemiz. Abdulkadir Sarı döneminde Van'da bir kampanya başlatıldı, 'spor valilikten alındı sonra dibe vurdu, bu sefer de batıyor hadi gelin vali sahip çıksın' gibi şeyler deniyor. O dönem sınır ticareti vardı, ciddi bir kaynak vardı. Şimdi deniliyor ki memurların maaşlarından belli bir destek kesilsin. Bunu Diyarbakır'da HDP kadroları yaptı, o zaman ne farkımız kalır. Ben HDP'nin yaptığını eleştiriyorsam, aynı şeyi ben yaptığımda ne farkımız kalır? Onun için Vanspor'a biz hep birlikte sahip çıkacağız, Vanlıların Vanspor'a sahip çıkmak için yaptığı bütün etkinliklerinde yanında olacağız ama yetkimizin ve sınırlarımızın yasalarına da uyacağız. Beklentim Van'ın zenginlerinin Vanspor'a sahip çıkması" diye konuştu.
"Yatırımcının bu bölgeye gelmesi lazım"
Van'da 'ben bir şey yapmak istiyorum, arazi bulamadım' diyene şahit olmadığını söyleyen Vali Bilmez, "Şuan OSB'de yer sıkıntımız yok. Tarıma Dayalı OSB'mizin ön tahsisi çıktı, orada da sıkıntı yok. Yani keşke biri 'ben Van'da yatırım yapmak istiyorum, bana yer verin' dese. Ben burada olduğum 4 ay içinde bana gelip de yatırım diyen, otel, lokanta ve imar tadilatını kastediyor. Buna yatırım diyor, oysa bu yatırım değil. Biz şahız bazlı imara girersek zaten kenti belli oranda perişan etmişiz, imar öyle kolay kolay değişmesi gereken bir şey değildir. Çok zaruret halinde değişmesi gereken bir şey ama şuan Van'da 'ben bir şey yapmak istiyorum, arazi bulamadım' diyene şahit olamadım. Tekstilci bina yapmak istesin biz hemen yer verelim, tarım yapmak istiyorum denilsin şahıs mülkü de ayarlanır, kamuda ayarlanır. Yani yeter ki bu anlamda işletmeci gelsin. Şuan Van'ın her tarafı jeotermal… Çaldıran, Özalp ve aynı şey Erciş'te de var. Erciş'teki o alanı kiralayan biri de var ama otundan başka bir şeyle ilgilenmedi, onunla sınırlı kaldı. Yatırımcının bu bölgeye gelmesi lazım. Ben OSB'yi gezdim, hiç bir lira ilave yatırım yapılmadan tam kapasiteye yakın çalışırsa 2-3 bin arasında insanı istihdam eder. Ama çoğunlukla yüzde 30-35 bir kapasiteyle firmalar çalışıyor. Sebep sorduğumda herkes güvenlik açısından önünü görmek istediğini söylüyor" dedi.
"İnsanların iş sahibi olması lazım"
OSB'de fabrikalar yarım kapasiteyle çalıştığını belirterek Vali Bilmez, "O açılım döneminin acısını hala burada istihdam anlamında görüyoruz. Eğer biz bu kentin istihdam sorununu da çözmezsek terör bitse bile biz sosyal sorunlarını çözemeyiz. Bunun ön şartı istihdam, istihdam, istihdam… İnsanların iş sahibi olması lazım. Ama biz o dönem insanları çadırlara çağırıp da haraç istediğimiz için insanlar ya kaçtılar ya da fabrikaları müdürlere teslim ettiler. Bu algının değişmesi lazım, bu sanayicilerin geri gelmesi lazım, devlet burada 6'ıncı bölge ilan etmiş, teşvik veriyor, arazi pahalı değil, sıkıntımız yok. Yeter ki yatırımcılar gelsin" ifadelerini kullandı.
"İpekyolu artık trafiği kaldıramıyor"
Van'ın trafik sorununu da değinin Vali Bilmez, "Çevre yolunun ihalesi yapıldı, parası var, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilettiğimiz talepler vardı, duyduğum kadarıyla o talepler karşılanmış. Şimdi ilana çıkılacak, eğer orda tekrar itirazlar başlarsa süreç yine sekteye uğrar. Vatandaşın dağ başındaki arsası sadece yol geçen yer değil yolun altı, üstü hepsi imara açıldı, hepsi arsa oldu. Kentin oturabileceği zemin açısından da sağlam, orada yeni bir şehir kurulacak, çok az itirazlar kaldı. İnşallah bunun bir daha uyuşmazlığa dönüşmemesi lazım, çünkü gecikti. İpekyolu da artık gerçekten trafiği kaldıramıyor. Onun için o yükün oraya kaydırılması lazım, bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Orada sıkıntı karayollarından, Ulaştırma Bakanlığından değil, sıkıntı oradaki mülk sahiplerinin itirazlarından. Kamulaştırma parası ödenmiyor, ödenmeyecek de, zaten burada kentsel dönüşüm planı, imar planı yapıldı. Bu 9'uncu ilan olacak yanılmıyorsam, 9'uncu kezdir ilana çıkılıyor. Çok az kaldı itiraz sayısı 3 binlerden gele gele 100'ün altına düştü. Çevre yoluna politik bakmamamız gerekiyor. Çevre yolu konusu bu kentin, herkesin sorunu, bu konuda basından özellikle çevre yolu konusunda özel bir duyarlılık bekliyorum. Hepinize görevinizde başarılar diliyorum" diye konuştu.
Vali Bilmez daha sonra basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.