VANLILAR KAR YAĞIŞINA SEVİNDİ

Kar ve yağmurun yağmadığı mevsimin çok kurak geçtiği Van'da önceki akşam saatlerinden itibaren başlayan yoğun kar yağışı çiftçiler, besiciler başta olmak üzere tüm vatandaşların yüzünü güldürdü. Kış kenti Van'da beklenen kar yağışı bayram sevinci yaşattı.

İlkbahar ve kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle endişelenen vatandaşlar yılın en yoğun kar yağışıyla birlikte mutluluk yaşadılar. Kar yağışı sonrası Van genelinde 149 mahalle ile 210 mezra olmak üzere toplam 359 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. Van'da yapılması planlanan uçak seferleri, kar yağışı nedeniyle İstanbul, Adana ve Antalya uçakları rötar yaptı.

Yol açma çalışmaları devam ediyor

Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri; Başkale, Çaldıran, Çatak, Bahçesaray, Gürpınar ve Muradiye ilçelerinde kapanan yerleşim yerlerinde yol açma çalışmalarına devam ediyor. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ise gece saatlerinden itibaren yol temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

Eğitime kar engeli

Van'ın İpekyolu Tuşba, Edremit, Gürpınar, Özalp ve Bahçesaray ilçelerinde de okullar yoğun kar yağışı nedeniyle 13 Ocak Pazartesi günü tatil edildi.

Meteoroloji uyardı

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, Van ve çevrelerinde ilk saatlerde yer yer etkili olmak üzere aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin edildiği bildirildi. Meteoroloji, sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus yer yer sis hadisesi konusunda da sürücüleri uyardı.

Kar temizleme çalışmaları

Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, etkili olan kar yağışının ardından çalışma başlattı. Kentte dün akşam saatlerinden itibaren başlayan ve hayatı olumsuz yönde etkileyen kar yağışının ardından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım, Fen İşleri ve Park Bahçeler Daire başkanlıklarına bağlı 580 personel, 164 iş makinesi ile kent genelinde kar temizleme çalışmaları yürütülüyor. Kar yağışının sürmesine rağmen Cumhuriyet Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokakta çalışmalarını yürüten ekipler, ana arterlerde de kaldırım temizleme çalışması yapıyor.

Kar sudur, berekettir

Kar yağışına sevinen vatandaşlar, kar sudur, bolluk berekettir. Van tarım ve hayvancılık bölgesidir. Kar olmazsa ekinde, tarımda besicilikte verim olmaz. Maalesef eski kar yağışları artık yok. Bu yıl ocak ayının ortasına gelmememize rağmen etkili kar yağışı önceki akşam yağdı. Gribal enfeksiyon salgınının da kar yağışıyla hafifleyeceğini ümit ediyoruz. Kar yağışına sevinen çocuklar da okulların bir gün tatil olmasıyla kızak kayarak, kartopu oynayarak karın keyfini çıkardılar.

Başkale’de kar yağışı

Başkale ilçesinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 34 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Başkale ilçesinde etkisini artıran kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Başkale Belediye Başkanlığı karla mücadele ekipleri, sabahın erken saatlerinde kar mesaisine başladı. Ekipler, kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürürken, kapanan 17 mahalle ve 17 mezra yolunun da açılması için Van Büyükşehir Belediyesiyle çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

Erciş’te kar yağışı

Erciş ilçesinde etkili olan kar yağışı hayat olumsuz etkiledi. Erciş'te etkili olan kar yağışının ardından belediye ekipleri çalışma başlattı. Biriken kar kütleleri, Erciş Belediyesine ait iş makineleriyle yollardan temizlenerek kamyonlarla şehir merkezi dışına taşıyor. Ulaşımın sağlanması için tüm ekipleri karla mücadele için seferber ettiklerini belirten belediye yetkileri, gece buzlanmaya karşı da yolların tuzlandığını ifade ettiler.

Bahattin Elçi isimli vatandaş ise, bu yıl şehir merkezine karın ilk kez yağmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini belirterek, ekinlerin soğuğa karşı korunması için kar örtüsünün oluşması gerektiğine dikkat çekerek, “Yağan kar ekinler üzerine bir yorgan görevi yapmaktadır. İnşallah bereketli olur’’ dedi. Kar kalınlığının ilçe merkezine 10, kırsalda ise 20 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Özalp ilçesinde kar yağışı

Özalp ilçesinde önceki gece lapa lapa yağmaya başlayan kar yağışı, sabah saatlerine kadar devem etti. Kar yağ yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, hava sıcaklığında da hissedilir derecede düşüş yaşandı. Uzun zaman sonra etkili yağan kar yağışına sevinen vatandaşlar, karın bereket olduğunu söyledi. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 50, ilçe merkezinde ise 30 santimetreye ulaşırken, Özalp Belediyesi ekipleri de yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Bakmadan Geçme