VANLILAR OKTAR HOCAYLA GURUR DUYUYOR

Terörün en yoğun olduğu dönemde silahla yaralanan 500’e yakın asker ve subayı kapatılan Van Asker Hastanesi'nde ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturan, yeni kurulan İstanbul İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olan Vanlı Prof. Dr. Oktar Asoğlu başarıdan başarıya koşuyor.

Vansesi Haber Merkezi

Kendi alanında isminden söz ettiren ünlü cerrah, Vanlı Prof. Dr. Oktar Asoğlu kolorektal kanser cerrahisinde robotik cerrahi alanında hastalarına şifa dağıtıyor. İstanbul Liv Haspital’ın kuruluşunda yer alan,  tıbbı direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Oktar Asoğlu  halen kurucusu olduğu İstanbul İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürüyor.

MÜKEMMELLİK AKREDİTASYONUNA LAYIK GÖRÜLDÜ

Türkiye’de sindirim sistemleri kanseri tedavisi denince akla gelen ilk isimlerden, Prof.Dr. Oktar Asoğlu,  sağlıkta dünyanın en prestijli kurumu olan ve tüm dünyada ünlü cerrahlara ve sağlık kurumlarına verdiği akreditasyonlarla tanınan ABD’deki SRC (Surgical Review Corparation)’den Kolorektal cerrahi ve robotik cerrahi alanlarında dünyada çok az sayıda cerrahın elde edebileceği 2 mükemmellik akreditasyonuna layık görülen başarılı bilim insanıdır.

500’E YAKIN ASKER VE SUBAYI AMELİYAT ETTİ

Vanlı olmanın gururunu yaşayan, Vanlı öğrencileri, hastalarının yanı sıra çok sayıda dostu ve arkadaşı olduğunu, yaşam hikâyesinde Van’ın özel bir yere sahip olduğunu ifade eden,  İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu meslek yaşamı ve Van ile ilgili olarak Vansesi’ne şunları söyledi: “ 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde ‘Genel Cerrahi’ dalında uzman, 2005 yılında Doçent, 2010 yılında Profesör oldum. Fırsat buldukça  Van’da bulunan akrabalarımızı görmek ve  Van’ın havasını solumak üzere  memleketime gittim.  Mesleğime devam ederken askerlik görev yerim kurada memleketim Van’a çıktı. Bu benim için sürpriz oldu.  Terörün en yoğun yaşandığı dönemde Van Askeri Hastanesi’nde tabip asteğmen olarak vatani görevimi yaptım.  Görevim süresince ateşli silahlarla yaralanan 500’e yakın asker ve subayı ameliyat ettim.  Bu müdahaleler sırasında hiçbir hastam hayatını kaybetmediği için ödüle layık görüldüm. Bu kariyerimin dönüm noktalarından birdir. 2003 yılında ABD ünlü Mayo Klinik’te, 2004 yılında da aynı ülkedeki Memorial Sloen Kerterin Kanser Merkezinde çalışarak bilgi ve deneyimlerimi artırdım. Kuruluşunda yer aldığım İstanbul Liv Haspital’ın tıbbı direktörlüğünü yürütmekteyim. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin kuruluşuna önderlik ettim. Halen bu fakültenin dekanıyım. Ülkeme ve insanlarımıza hizmet etmekten mutluluk duyuyorum. Memleketim Van’a gelince. Van,  keşfedilmemiş bir hazine gibidir. Muhteşem doğası, eşsiz Van Gölü, Van Kedisi, Van Peyniri, Van Balığı, Van Kahvaltısı ve yüreği sevgi, kardeşlik dolu insanlarıyla güzel yurdumuzun saklı köşelerinden birdir Van. Van’ı görmeyen, gezmeyen, Vanlı biriyle çay içerek sohbet etmeyen bir insanın hayatında eksiklik olduğu düşüncesindeyim. Bu arada sodalı mavi sularında keyifle yüzdüğüm, kıyısında dinlenerek çay içtiğim dünya harikası Van Gölü’nün kirlenmesiyle ilgili haberleri üzüntüyle okuyorum. Kapalı havza olan Van Gölü’nün doğal yapısının bozulması gelecekte çevre felaketine yol açabilir.  Van Denizi’nin kirlenerek yok olmaması için herkesin göstermesi gerekir ” dedi.

ULUSLARARASI BAŞARI

Türk Kolon ve Rektum Hastalıkları Cerrahi Derneğinin Genel Sekreterliği görevini yürüten Prof. Dr. Oktar Asoğlu, bugüne kadar 53 uluslararası yayın, 40 dan fazla uluslararası konuşma, 100 den fazla ulusal konuşma yapmış, yayınlarına toplamda 483 atıf almış. Ulusal televizyonlarda kanser ile ilgili sağlık programlarına katılan, gazete ve dergilerde söyleşileri yayınlanan Vanlı Prof. Dr. Oktar Asoğlu İstanbul Ulus Liv Hospital’ da Kolorektal kanser cerrahisinde robotik cerrahi ile hastalarına şifa dağıtırken diğer yanda İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı olarak kendisi gibi  idealist bilim insanı yetiştirme çabası veriyor.

FELÇLİ İNSANLAR YAŞAMLARINA DÖNEBİLECEK

Cerrahi hekimliğini pilotluk eğitimine benzeten, tıbbi teknoloji ile ilgili yeni gelişmelerin yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Oktar Asoğlu, “Üstün teknolojinin hayatı kolaylaştırdığı bir gerçek, iki kanatlı uçaktan uzay mekiğine kadar değişen bir teknoloji var ama uçağı uçuran, yine pilot. Gelecekte felçli insanlar giyilebilir teknolojiyle normal yaşamlarına dönebilecek ama bunlar pahalı teknolojiler, kaç kişi bu teknolojiye ulaşabilir, bilemiyoruz” dedi.

YENİ HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKIYOR

Doğal hayattan uzaklaştıkça gelecekte insan yaşamını tehdit edecek hastalıkların aratabileceğine dikkat çeken Asoğlu,” Bağışıklık sistemimiz çevre dengesi değiştikçe evrimleşiyor, yeme-içme alışkanlıklarımız değişiyor. Daha fazla üretim yapabilmek için bitkilerin genetiklerini güçlendiriyoruz ve doğal hayattan uzaklaşıyoruz. Kullanacağımız kaynaklar da azaldı. Üzerinde oynadığımız her besin başka bir şeye dönüşüyor ve hastalıklar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

KANSER KALMAYACAK

Kanser ilaçları ve tedavisiyle ilgili gelişmelere de değinen İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Vanlı Prof. Dr. Oktar Asoğlu,” Tıbbın ihtiyacı mekanikten, elektrik ve elektronikten ve makineden giderilmeye devam edecek. Geleceğin gençleri belki de tıptan mezun olduktan sonra uzmanlıklarını kadın-doğumda değil de mekanik, makine ya da bilgisayar mühendisi olarak yapacaklar.  Günümüzde artık hedefe yönelik tedavi var. Kanser hızlı çoğalan hücre olduğu için bu ilaçlar onu öldürürken diğer hücrelerin de ölmesine sebep oluyordu. Şimdi yeni üretilen ilaçlar vücudun normal dokularına zarar vermiyor; hedefe yönelik ve yan etkileri çok az. 20 yıl sonra bildiğimiz türde kanser kalmayacak. Ama gelecekte çevre kirliliği, ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, çevre dengesi bozuklukları, gıda sisteminin değişmesi gibi sebepler başka kanser türleri yaratacak” görüşüne yer verdi.

 VANLI AKIN AİLESİNİN TORUNU

1963-1967 yılları arasında Van'da görev yapan emekli öğretmen Mustafa Asoğlu ve  emekli öğretmen Buket Asoğlu çiftinin oğulları Prof. Dr. Oktar Asoğlu, baba tarafından Burdurlu, anne tarafından Van Edremitlidir.  Vanlı tahsildar Sıddık Akın ve Van’ın ilk kadın öğretmenlerinden Hatice Akın’nın (Hatice Hoca) torunudur. Prof. Dr. Oktar Asoğlu’nun dayısı Rıfkı Akın da Van Atatürk Lisesi’nde uzun yıllar Coğrafya öğretmenliği görevinde bulunan bir eğitimcidir.

Bakmadan Geçme