• Haberler
  • Güncel
  • Vanlılardan akaryakıtta ÖTV artışına tepki Vatandaş üretim istiyor

Vanlılardan akaryakıtta ÖTV artışına tepki Vatandaş üretim istiyor

Akaryakıtta yapılan ÖTV artışına tepki gösteren Vanlılar, 'Akaryakıta yapılan zamlar gıda ürünleri başta olmak üzere tüm kalemleri etkileyecek. Ekonomik krizi artık iliklerimize kadar hissediyoruz. Yaşanan krizin bir an evvel son bulmasını istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Zaten zar, zor geçinmeye çalışıyoruz, artık bundan sonra hayatımız ekonomik açıdan içinden çıkılmaz bir hal alacak. Ekonomik krizden çıkmanın, enflasyonla mücadele etmenin çaresi üretimdir. Ülke olarak üretmek zorundayız. Ancak bu şekilde ekonomik krizi bitirebiliriz' dediler.

Akaryakıtta ÖTV artışını içeren karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre; benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL'ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL'ye yükseldi.

ÖTV artışından sonra motorinin litresi 33 lirayı geçti, benzin 35 liraya dayandı.  Seçimlerden sonra başlayan vergi artışlarına akaryakıtın da dahil edilmesine tepki gösteren Vanlılar yetkililere seslenerek, ekonomik krizin faturasının vatandaşlara çıkarılmamasını, kamudaki israfın durdurulması gerektiğini belirterek, “Ülkemiz ekonomik anlamda hergün kötüye gidiyor. Zam furyası durmak bilmiyor. Sabah aldığımız ürünü akşam aynı fiyattan alamıyoruz. Ekonomik krizin tek çaresi üretimdir. Üretime dönük adımlar atılmalı” dediler.

IRAK: KAMUDAKİ İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslenen Van TSO ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı iş insanı Feridun Irak, kamudaki israfın önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, “Sayın bakan Mehmet Şimşek’in zam ve vergileri arttırmasının ardı arkası kesilmiyor. Amma velakin kamuda israfın önüne geçmek için atılan adım yok. Araçlara ve hizmet binalarının iklimlendirilmesine harcanan enerji miktarını birim olarak yarıya düşürün Kaloriferler kapı pencere açık yakılıyor. Araçlar gereksiz yere ve özel hizmetlerde kullanılıyor. Araçlar yazın serin, kışın sıcak olsun diye saatlerce boşu boşuna çalıştırılıyor” dedi.

BOZKURT: İĞNEDEN İPLİĞE HER ŞEYE ZAM GELİYOR

Akaryakıta yapılan zamların tüm kalemleri etkilediğini belirten Van Organize Sanayi Bölgesi Eski Başkanı iş insanı Şemsettin Bozkurt, “Benzin ve mazota gelen zamlar sadece ulaşım maliyetlerini arttırmıyor. Onlara zam gelince iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. 6 ay içerisinde asgari ücrete yüzde 34, mazot ve benzine ise yüzde 46 zam yapıldı! Sadece mazot ve benzine gelen zamlardan dolayı asgari ücretli 2’inci yarı yıla alım gücü yüzde 12 daha düşük girdi! Yani asgari ücret zammı cebine girmeden uçtu gitti! Üstüne üstlük yüzde 12’de borçlu kaldı!“ diye konuştu.

 “ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI”

Gazetemize konuşan Vanlılar, “Ülkemizde zaten ekonomik kriz almış başını gidiyor birde akaryakıt fiyatlarına yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla tüm ürünlere zam yapılacak. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Zaten zar zor geçinmeye çalışıyoruz, artık bundan sonra hayatımız ekonomik açıdan içinden çıkılmaz bir hal alacak. Ekonomik krizin altında ezilmekten bıktık. Geçinemiyoruz. Çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldik. Artık birilerinin buna dur demesi gerekir. Vatandaşların sorunlarını çözecek adımlar atılmalı. Ekonomik krizin faturası sadece halka kesilmemeli. Önce kamudaki israf önlenmeli.  Acilen üretime dönük çalışmalar başlatılmalıdır. Ülke olarak ancak üretim yaparak ekonomik krizi atlatabiliriz. Yetkililerden üretime yönelik adımların atılmasını istiyoruz. Zamlar böyle devam ederse işin sonunu kestirmek çok zor”  diye konuştular.

Akaryakıta yapılan zamma sert tepki gösteren Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Türkiye Yüzyılı başladı! Gabardan petrol fışkırıyor. Karadeniz'den doğalgaz. 15 Temmuz gecesinden itibaren hem petrol de, hem doğalgaz da fiyatlar güncellendi, ortalık şenlendi” dedi.

“ARTIK ARACA BİNMEKTEN KORKAR HALE GELDİK”

Akaryakıt zammına tepki gösteren araç sürücüleri ise zamlardan dolayı trafiğe çıkamadıklarını söyleyerek, “Son zamanlarda akaryakıta yapılan zamlar belimizi büktü. Artık araca binmekten korkar hale geldik. Zamlardan dolayı aracımıza binemiyoruz. Akaryakıt fiyatlarını düşürecek adımların atılmasını, ÖTV artışının iptal edilip geri çekilmesini, oranın düşürülmesini istiyoruz” dediler. EVREN DOĞRUER

 

 

Bakmadan Geçme