Vanlılardan sağduyu çağrısı

Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından Van'da yaşanan olaylar endişe ve üzüntüye neden oldu. Şehrin birçok noktasında, protestocular tarafından lastik yakılıp, otobüs duraklarına, çöp konteynerlerine ve çiçek saksılarına zarar verildi. Van esnafı da olayların etkisiyle kepenk indirmek zorunda kaldı. Sağduyu çağrısında bulunan Vanlılar İl Seçim Kurulu'nun vermiş olduğu karardan dönülmesini istedi.

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55 oranla 245 bin 573 oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine geri alınmasının ardından Van İl Seçim Kurulu, belediye başkanlığı seçimini ikinci sırada tamamlayan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbata vermesinin ardından kararı protesto ederek çıkan olaylarda kentin birçok noktasında bulunan kaldırımlar, otobüs durakları, çöp konteynerleri, çiçek saksıları zarar gördü.  

Olaylar sırasında güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çatışmalar yaşandı. Güvenlik güçleri, göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale ederken, bazı göstericiler taş ve molotof kokteyle karşılık verdi. 

Vanlılardan sağduyu çağrısı

Van'daki gerilim, seçim sonuçlarının değiştirilmesiyle arttı. Seçmen, adaletin sağlanması ve demokratik süreçlerin korunması konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Olaylar, şehirdeki günlük yaşamı olumsuz etkiledi ve ticari faaliyetler durma noktasına geldi.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, yerel ve ulusal düzeyde tepkiler yükseldi. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve insan hakları örgütleri, Van'da yaşanan olayları kınadı ve hükümetin olayları derhal kontrol altına almasını talep etti. 

Bu gelişmelerin ardından Vanlılar, sağduyu çağrısında bulunarak Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itirazın geri alınmasını ve Van İl Seçim Kurulu tarafından verilen karardan dönülmesini istedi. 

Resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55 oranla 245 bin 573 oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın haklarının geri alınması, şehirde büyük bir infial yarattı.

Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı belediye başkanlığı seçimini ikinci sırada tamamlayan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verme kararı aldı. Ancak bu karar, Abdullah Zeydan'ın destekçileri ve DEM Partililer tarafından protesto edildi. Olaylar sırasında güvenlik güçleri ile DEM Partililer arasında çatışmalar yaşandı.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

Protestolar sırasında şehirdeki birçok noktada maddi hasar meydana geldi. Kaldırımlar, otobüs durakları, çöp konteynerleri ve çiçek saksılarına zarar verildi. Bu olaylar, Van'ın sosyal ve ekonomik hayatının olumsuz etkilenmesine neden oldu. Van esnafı, güvenlik endişeleri ve olayların etkisiyle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı.

Vanlılar, adaletin sağlanması ve demokratik sürecin korunması için yetkililerden adil davranarak çözüm talep etti. Olayların yatıştırılması ve toplumsal barışın huzurun sağlanması için güvenlik güçleri ve yerel yönetimler arasında işbirliği yapılmalı.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

Bu tür olaylar, demokratik süreçlerde yaşanan anlaşmazlıkların sonucunda ortaya çıkabilir. Ancak şiddet ve vandalizm, sorunların çözümüne yardımcı olmaktan çok işin içinden çıkılmaz bir hal alarak insanlara daha fazla zarar verir. Vanlıların taleplerinin dikkate alınması ve adil bir sürecin işletilerek gerginliğin azaltılmasına ve toplumsal barışın yeniden tesis edilmesine yardımcı olacaktır. 

Vanlılardan sağduyu çağrısı

VAN TSO: YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Adalet Bakanlığı tarafından seçilme hakkı elinden alınarak Büyükşehir Belediyesi mazbatasının AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesiyle ilgili açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası, yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu.

Van TSO açıklamasında “Şehrimizde 31 Mart yerel seçim süreci tamamlanmış, halkımız daha önce seçim kurulları tarafından seçilme yeterliliği ilan edilen adaylar üzerinden tercihini sandıklara yansıtmıştır. Gelinen aşamada, hukuki ve demokratik süreçlerin sekteye uğratılmaması, itirazların karşılıklı değerlendirilerek, varsa yanlıştan dönülmesi gerektiğine inanıyoruz. Halkımızın da talep ve beklentilerini demokratik yollarla, sükunet ve sağduyu çerçevesinde ifade etmesi en büyük beklentimizdir.  Önceliğimiz; şehrimizin ortak çıkarı, halkımızın refah ve huzurudur. Bu süreçte temennimiz, yargı gözetimi ve denetiminde yapılan yerel seçim sonucunun, hiç bir tartışmaya mahal vermeyecek şekilde, yasalara ve demokratik teamüllere uygunluk çerçevesinde işlerlik kazanmasıdır” dedi.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

BEDİRHANOĞLU: UMARIM BU YANLIŞTAN VAZGEÇİLİR

CHP Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınmasına tepki göstererek, 'Halkın iradesine gölge düşürecek uygulamalardan vazgeçilsin' dedi.

Bedirhanoğlu açıklamasında “Maalesef üzücü haberlerle karşılaşıyoruz. Lütfen bu sefer Van'da demokrasiye gölge düşürülmesin. Halkın iradesine herkesin saygı duyması gerekir. Halkın iradesine gölge düşürecek uygulamalardan vazgeçilsin. Biz istiyoruz, Van'da siyaset normal seyrinde devam etsin. Siyasal rekabet güçlensin. Antidemokratik uygulamalar son bulsun. Kayyum uygulamaları bu bölgede siyasal rekabete de ket vuruyor. Hepimizin halkın iradesine saygı duyması ve bunu demokratik olgunlukla karşılaması gerekir. Umarım bu yanlıştan vazgeçilir. Konunun yakın takipçisiyiz” dedi.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

HÜDA PAR’DAN ARVAS’A ÇAĞRI

Van İl Seçim Kurulu tarafından Büyükşehir Belediyesi mazbatası verilen Abdulahat Arvas’a seslenen Hür Dava Partisi İl Başkanı Rasim Sayğın, “Sayın Abdulahat Arvas şehrimizi kaosa sokan bu kararı kabul etmeme çağrısında bulunuyoruz. Mazbatayı kabul etmeyerek iade etmeniz vicdani ve ahlaki görevinizdir. Bu tavrı ortaya koyarak alnınız ak bir şekilde halkın içine karışın ve halkımızı rahatlatın” diye konuştu.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

SAADET PARTİSİ: HALKIN KARARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Van’da 31 Mart yerel seçimleri büyük bir olgunlukla gerçekleştirilmiş, halkımız sözünü söylemiş ve kararını vermiştir. Maalesef 2 gün geçmeden Van halkının iradesi hiçe sayılmaktadır. Seçim öncesinde aday olabilir, seçimi kazandığında başkan olamaz mantığıyla hareket edilerek, hukuk çiğnenmekte, adalet duygusu ve yargı kurumlarına olan güven bir kez daha örselenmekte ve halkın iradesine darbe vurulmaktadır. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bizler, bu hukuksuzluğu reddediyor; Van halkının kararına herkesin saygı duyması gerektiğini vurguluyor ve provokasyonlara karşı tüm siyasi partilere, yetkililere ve vatandaşlarımıza sağduyu ve itidal çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

KANDAŞOĞLU’NDAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Sağduyu çağrısında bulunan Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı iş insanı Zahir Kandaşoğlu, “Gerçekten Van halkı olarak hayretler içindeyiz. Çok sakin ve güvenli ortamda geçen ve hiçbir olumsuzluk yaşanmadan süren seçim halkın verdiği kararla sonuçlandı. Herkes seçim boyunca demokratik ortamda huzurlu bir şekilde kendisini anlattı. Herkes kendi çalışmasını çok rahat ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdi kimse kimseye karışmadı, kimse kimseyi rahatsız etmedi. 

Halk iradesini ortaya koydu ancak halkın ne olduğunu anlamadığı bir anda alınan bir kararla Van'da bir anda ortalık karıştı. Olacak gibi değil gerçekten bu şehre, bu insanlara çok yazık. Herkesi sağduyuyla davranmaya ve halkın iradesine saygılı olmaya davet ediyoruz. Ülkemiz’de, memleketimiz’de bunları hak etmiyor” şeklinde konuştu.

Vanlılardan sağduyu çağrısı

VAN TB: SAĞDUYU İLE YAKLAŞILMALIDIR

Van Ticaret Borsası yaptığı açıklamada, “Ülkemiz genelinde yapılan 31 Mart yerel seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan ettiği adaylar demokratik bir şekilde yarışmışlardır. Seçim sonrasında, milletimizin iradesi sandığa yansımıştır ve bu irade göz ardı edilmemelidir. Şehrimizin huzurunun bozulmaması için halkımız, taleplerini demokratik olarak ortaya koymalıdır. Meseleye hukuk kuralları çerçevesinde bakarak adalet sağlanmalıdır. Sağduyu ile yaklaşılmalıdır. Halkımıza sağduyu çağrısında bulunuyoruz” dedi. 

Vanlılardan sağduyu çağrısı

VAN OSB: ASIL OLAN HALKIN İRADESİDİR

Van Organize Sanayi Bölgesi yaşanan olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, ““31 Mart 2024 tarihinde demokratik olgunluk içerisinde sonuçlanan Türkiye yerel yönetim seçimleri hepimizi son derece mutlu etmişti. Başkan adayları müracaatları yargı kurulları tarafından incelenerek kesin aday listeleri yayımlanmıştır. Halkımızda yargı kurulları tarafından onaylanan bu adaylara seçim günü sandık başına giderek iradesini beyan etmiş olup ve bu irade beyanı sandık sonucuna tekamül etmiştir. Seçim sonucuna yönelik itirazlar elbetteki hukuki kurallar ve demokratik teamüller çerçevesinde değerlendirilir sonuca varılır. Burada halk olarak üzerimize düşen sağduyulu bir şekilde hareket etmek, provakasyonlara karşı duyarlı olmak, Ilimizin geleceği ve insanlarımızın can güvenliğini önceliklerimiz arasına almak. Bu ilin sakinleri ve iş dünyası olarak siyasal partilerimizden ve yargı kurullarından talebimiz ve beklentimiz halkımızın huzur ve güveni için sorumlu davranmaları, milletin iradesine saygı duymaları, tamamen demokratik teamüller çerçevesinde karar vermeleridir. Asıl olan halkın iradesidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme