Vanlılardan sokak isimlerinin değiştirilmesine tepki

Van'da DBP'li İpekyolu belediyesi eski sokakların isimlerini değiştirmeye devam ediyor. Van'ın en eski mahallelerinden Alipaşa Mahallesi'nde bir asır öncesinden gelen sokak isimlerinin kaldırılması mahalle sakinleri arasında üzüntü ve tepki yarattı.

Hacı Yılmaz

Van'da DBP'li belediyelerin eski mahalle ve sokak isimlerini değiştirmesine tepki gösteren Vanlılar uygulamanın toplumsal hafızayı silmeye, şehir ile insanlar arasındaki bağı koparmaya yönelik halktan kopuk demokratik anlayışa sığmayan despotik bir girişim olduğunu belirttiler.

"İdeolojik bir yaklaşım"

Belediye meclislerinde görev yapan AK Parti Meclis üyelerinin isim değiştirilmesinde sorumluluklarını yerine getirmediğini, Van halkını bilgilendirmediğini ifade eden vatandaşlar, mahalle ve sokakların eski isimlerinin ideolojik bir yaklaşımla kaldırılmasına, değiştirilmesine yönelik tepkilerini sosyal medyada bir araya gelerek duyurmaya çalışıyor. 

"Protesto edip, kınıyorum"

Suvaroğlu sokağında ikamet eden semt sakinlerinden uygulamayı protesto ederek, "Yaşadığımız, doğduğumuz, büyüdüğümüz, çocukluğumuzu gençliğimizi geçirdiğimiz en az iki asırlık isme sahip olan Suvaroğlu, Yarımbatman vs Aşağı Norşin, Yukarı Norşin Alipaşa mahallesine bağlı sokak mekân, sokak isimleri DBP'li İpekyolu Belediyesi tarafından değiştirilmiştir. Kent kimliğine ve tarihine saygısı olmayan bu hoyrat, buyurgan ve monolitik tavrı protesto edip kınıyorum. Mahalle sakinlerini bu konuda duyarlılığa davet ediyorum" dedi.

"Yürek yakan bir uygulama"

Asimilasyondan şikayet edenlerin yönetime geldiklerinde isimleri kaldırmasına, değiştirmesinin çelişki olduğunu ifade eden, bu girişimleri despotizm olarak değerlendiren vatandaşlar, kendi isimlerinin değiştirilmesi kadar yürek yakan bir uygulama olduğunu dile getirdiler.

"Mahalle ve sokaklarımızda geçmişimiz saklıdır"

Kim, hangi kurum yaparsa yapsın mahalle, sokak, okul, park gibi yerlerin eski isimlerinin değiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Vanlılar, "Van'ın bekleyen bir yığın sorunu varken mahalle, sokak isimleriyle uğraşılması garabettir. Mahalle ve sokaklarımızda unutulmaz anılarımız, geçmişimiz saklıdır. Gelmiş geçmiş hiçbir belediye, parti yönetimi isimlerle uğraşmadı. İdeolojik ve sorumsuz emrivakilerini kabul etmemek gerek. Bu duyarlılığı bu şehrin çocukları göstermelidir. Bunca yaptıkları baskılarının hiç olmazsa birine cevap vererek dur dememiz gerekir.  Kendisine demokratım diyen kesimlerinde baskıcı yönetim anlayışına karşı seslerini yükseltmeleri görevdir. Van'da doğmamış, büyümemiş Van'ın mezarlığında tek bir yakını olmayan belediye meclis üyelerinin çoğunluğa dayanarak mahalle, sokak, park isimleri değiştirilmesi yanlıştır, kabul edilmez" diye konuştu.

 "AK Partili belediye meclis üyelerinin nerede?"

Vanlıları derinden yaralayan soksak, mahalle isimlerinin değiştirilmesine sert tepki gösteren bazı mahalle sakinleri de AK Partili belediye meclis üyelerinin sorumluluklarının gereğini yerine getirmediğini belirterek şunları söyledi: "DBP'li belediyeler anlamsız, yarasız, bu şehrin kadim halkını üzen, inciten işlerle uğraşıyor. Belediyede isim değişiklilikleri kararı alındığında AKP'li belediye meclis üyeleri ne yapıyordu. Neden halkı bilgilendirmediler, neden toplumsal duyarlılığı harekete geçirmediler.  Bu karara karşı ne yaptılar çok merak ediyoruz. DBP'li belediyelerin aldığı halkın yanlış bulduğu kararların birçoğunda AKP'li üyelerin desteği var. Kimse kimseyi kandırmasın. Ancak mahalle ve sokak isimlerinin istedikleri kadar değiştirsinler, bizim gönlümüzde, anılarımızda, belleğimizde ve arşivlerimizde bulunan eski isimleri asla silemezler. Vanlı bir gün o isimleri yerine tekrar yerleştirecektir. Yanlış  karşısında yetkilileri, vicdan sahibi halka saygısı olan siyasileri göreve davet ediyoruz. "

İpekyolu Belediyesi Ali Paşa Mahallesinde eski sokak isimlerinin kaldırarak sokak girişlerine Kürtçe kolona, Türkçe sokak ve numaraların yazılı olduğu metal levhalar astığı görüldü.

Bakmadan Geçme