VANLILARIN TEPKİSİ SONUÇ VERDİ

Van'da eski okulların isimlerinin 2011 depreminden sonra değiştirilmesine Vanlıların ve gazetemizin gösterdiği tepkiler sonuç verdi. İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, TeliaSonera Anadolu Lisesi'nin isminin değiştirilerek 46 yıllık Kazım Karabekir Lisesi isminin geri verildiğini söyledi.

Hacı Yılmaz

Van merkezinde eğitim öğretim veren 2011 depreminde yıkılan okulların yerine yapılan okullara eski isimlerinin yerine okulları yapan şahıs ve firmaların isminin verilmesi yanlışı düzeltiliyor.  Okulların eski  isimlerin  korunmasını isteyen okul mezunları, öğrencileri ve velilerinin gösterdiği tepkiler amacına ulaştı.

Sosyal medya üzerindeki hesabından açıklama yapan İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, "Van'ımızın değeri olan okullarımızdan Kazım Karabekir Lisesi, üzücü Van depreminden sonra TeliaSonera Anadolu Lisesi olarak isim değişikliği yaşamıştı. Vanlı hemşehrilerimiz bu ismi bir türlü benimsememiş, eski kadim ismi olan Kazım Karabekir ismi kullanılmıştır. İl Müdürümüz Sayın Kıyasettin Kırekin'in girişimi ile bu okulumuzun ismi tekrar Kazım Karabekir olarak değiştirilmiştir. Camiamıza hayırlı olsun" dedi.

Van'ın kent hafızasında  eğitim öğretim  hayatında özel yeri olan isimleri  2011 sonrası değiştirilen bütün okulların isimlerinin geri verilmesi için İl Mlli Eğitim Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldığı ileri sürüldü.

OKULUN İSMİ DEĞİŞTİRİLMİŞTİ

1970 yılında ortaokul olarak eğitim-öğretime açılan,1993 yılında liseye dönüştürülen,1996 yılında bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı lise açılan okul, 23 Ekim  ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerde ağır hasar görerek yıkılmıştı. Yıkılan okul binasının yerine TeliaSonera firması tarafından yeni okul binası yapılarak  okulun Kazım Karabekir Anadolu Lisesi olan ismi TeliaSonera Anadolu Lisesi olarak değiştirilmişti.

GAZETEMİZ GÜNDEME GETİRDİ

"Van'ın kent kimliğine saygı gösterin" başlıklı 10 Mart 2016 Perşembe günkü yazısında okul, mahalle ve sokak isimlerinin değiştirmesini yanlış bularak eleştiren   yazı işleri müdürümüz ve yazarımız  İkram Kali  özetle şöyle demişti:

"2011 depreminden sonra Van'ın en köklü okullarından bazılarının isimleri devlet görevlileri eliyle silindi! Van halkı onları şimdi hayırla anıyor! İkinisan İlköğretim Okulu, Kazım Karabekir Lisesi, Cumhuriyet İlkokulu, Atatürk İlkokulu  gibi depremde yıkılan birçok  okulun yerine hayırsever iş adamları ve kuruluşlarca yeni okullar yapıldı. Lakin yeni okullar yapılırken kentin kimliği, Vanlıların hafızasında yer alan okulların eski isimlerine gereken özen gösterilmedi! Van'ın ilk lisesi olan Atatürk Lisesi'nin yeri ve ismi çetin mücadeleler ile ancak korunabildi.

Cumhuriyet sonrası Van'ın eğitime açılan eski okullarından, on binlerce Vanlının deden toruna eğitim  gördüğü, okul anıları bulunduğu, şehrin geçmişinde izleri olan, yetiştirdiği önemli isimlerle eğitim abidesi niteliği taşıyan  Cumhuriyet İlkokulu'nun yerine  TV 8'in sahibi Acun Ilıcalı annesi İlknur Ilıcalı anısına okul yaptırdı. Allah razı olsun.  O sıra dedik ki yeni yapılan okullar eski isimleriyle yaşasın. Kabul etmiyorsanız okulu yapan şahıs veya kurum isimi ile okulun eski ismi birlikte kullanılsın. Yani  okulun isimi İlknur Ilıcalı Cumhuriyet İlkokulu olsun.  Bu makul, haklı önerimiz herşeyi kendileri bilen, halkın düşüncelerine  değer vermeyen, kibirli zihniyetler tarafından dikkate alınmadı. Ve Cumhuriyet ilkokuluna İlknur Ilıcalı isimi verildi.  Aynı şekilde Van'ın kurtuluşunun adını taşıyan 70 yıllık İkinisan İlkokulu'nun yerine yapılan okula İfakat Yavuz ismi verildi. Yeni okullar modern ama geçmişi, ruhu yok. Belki de birileri böyle olmasını istiyor. Bilemiyorum.

Bu özensizlik deprem travması geçiren Van halkını inciterek kırdı. Kuşaklar boyu eğitim gördükleri eski okullarıyla bağları koparılan sahipsiz çaresiz Vanlıların  çabaları  sonuç vermedi..."

Bakmadan Geçme