Vanlıların yaşam süresi kısa

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013-2014 dönemi Hayat Tabloları İstatistikleri verilerine göre yaşam süresinin en düşük illerden birinin Van olduğunu açıklandı.

Vansesi haber merkezi

TÜİK, 2013-2014 dönemi Hayat Tabloları İstatistikleri'ne göre ülkemizde, doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu iller 80,5 yıl ile Tunceli ve Muğla olurken Mardin 80,3 yıl ile ikinci sırada yer alırken, 80,1 yıl ile Giresun bu illeri takip ediyor. Yaşam süresinin en düşük olduğu il ise 75 yıl ile Kilis, 75,6 yıl ile Van ve Ağrı, 76,6 yıl ile Ardahan izliyor.

 Erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 77,7 yıl ile Muğla oldu. Muğla'yı 76,9 yıl ile Mardin ve 76,8 yıl ile Kahramanmaraş izliyor. Kadınlarda ise doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 85,7 yıl ile Tunceli olurken. Tunceli'yi 84,3 yıl ile Giresun ve 83,7 yıl ile Mardin ve Rize illeri takip ediyor.

Erkeklerde doğuşta beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu il 72,3 yıl ile Kilis,73,2 yıl ile Van ve 73,5 yıl ile Ardahan izliyor. Kadınlarda ise en düşük değere sahip olan il 77,5 yıl ile Ağrı'dır. Ağrı'yı 77,6 yıl ile Kilis ve 78 yıl ile Van takip etmektedir.

Açıklanan verileri değerlendiren Vanlılarda yaşam süresinin kısalığını beslenme, ekonomik, sosyal yaşam koşulları ve strese bağlı olduğunu dile getirdiler. 

"Türkiye'de yaşam süresi 78 yıldır"

 TÜİK tarafından yapılan açıklamada doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye geneli için toplamda 78, erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,7 yıldır. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,4 yıl olduğu, .çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 64,3 erkekler için bu sürenin 61,6 yıl, kadınlar için ise 66,9 yıl olduğu ifade edildi.

Türkiye genelinde, 50 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresinin ortalama 30,6 yıl olduğu, erkekler için bu sürenin 28,3 yıl iken, kadınlarda 32,9 yıl olduğu kaydedildi.

"65 yaşındaki kişiler için 17,9 yıldır"

Ülkemizde, 65 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi ise ortalama 17,9 yıl olduğu açıklanan TÜK verilerinde erkekler için bu sürenin 16,2 yıl iken, kadınlarda 19,4 yıl olduğu, diğer bir ifade ile 65 yaşındaki kadınların erkeklerden ortalama 3,2 yıl daha fazla yaşaması beklendiğinin altı çizildi.

Dünyada Yaşam Süresi 6 Yıl Uzadı

 Dünya Sağlık Örgütü’nün yaşam süresinin birçok ülkede 6 yıl uzadığını gösteren raporu, gelir düzeyi düşük ülkelerin en büyük atılımı yaptığını, 1990-2012 yılları arasında bu ülkelerdeki ortalama yaşam süresinin dokuz yıl uzadığını bildiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü Sağlık İstatistikleri ve Enformasyon Sistemleri Direktörü Ties Boerma, bu gelişmeleri, BM’nin sağlık alanındaki Milenyum Kalkınma Hedefleri’nin elde ettiği büyük başarılara bağlıyor.

Boerma’ya göre, ”Çocuk ölümleri, 1990 yılından bu yana yüzde 47, anne ölümleriyse yüzde 45 oranında düştü. HIV, verem, sıtma gibi hastalıkların neden olduğu ölüm ve enfeksiyon vakaları azaldı. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki birçok ülke, Milenyum Kalkınma Hedefleri’ni yakalayamayacak. Bu nedenle çok daha fazla çaba harcanması gerekiyor.”

2014 Dünya Sağlık İstatistikleri 194 ülkeyi kapsıyor. Veriler, kadınların, tüm ülkelerde erkeklerden daha uzun yaşadığını gösteriyor. Zenginlerle yoksullar arasındaysa yaşam süresi açısından büyük bir uçurum var. Tütün kullanımının azalması da bazı ülkelerde yaşam süresinin uzamasına katkıda bulunuyor.

 Yaşam süresinin en çok uzadığı altı ülke Liberya, Etiyopya, Maldivler, Kamboçya, Timor-Leste ve Ruanda. 

 Rapora göre erkeklerin en uzun süre yaşadığı ülke, ortalama 81 yılla İzlanda. Japonya ise ortalama 87 yılla kadınların en uzun süre yaşadığı ülke. Ancak Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde yer alan dokuz ülkede kadınlarla erkeklerin ortalama yaşam süresi 55 yılın altında.

İnsan ömrünü kısaltan en önemli nedenlerden bazıları iskemik kalp hastalığı, zatüree ve inme. Bunları erken doğumdan kaynaklanan komplikasyonları, ishalli hastalıklar ve AIDS izliyor. Rapora göre, enfeksiyonel hastalıklar, 22 Afrika ülkesinde erken doğumların yüzde 70‘inin ölümle sonuçlanmasına neden oluyor.

 Öte yandan bulaşıcı olmayan hastalıklar ve yaralanmalar, gelir düzeyi yüksek 47 ülkede insan hayatını yüzde 90 oranında kısaltıyor.

 Doktor Boerma, hükümetlerin güçlü liderlik yaptıkları ülkelerde sağlık hizmetlerinin artmasıyla büyük ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

 Boerma’ya göre, ”Alınan derslerden biri, siyasi istikrarsızlığın sona erdiği ülkelerde çok büyük atılımlar yapıldığı. Örneğin Liberya’da, en büyük gelişimi gösteren Ruanda’da ve Kamboçya’da.”

 Doktor Boerma, aile planlaması, kadınlara doğum sırasında iyi sağlık hizmeti sağlanması ve aşı kampanyalarının bu ilerlemeye büyük katkıda bulunduğunu söylüyor.

Bakmadan Geçme