VASKİ GENEL MÜDÜRÜ KAPLAN: SU BORCUNUZU ÖDEYİN

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, 'Vatandaşlarımız su borçlarını ödesin. Bunu alışkanlık haline getirmeleri gerekiyor. Aksi takdirde art niyetli insanların suyunu keseceğiz. 2-3 yıl su borcunun ödememesi bize ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Şuan 200 milyon TL alacağımız var. VASKİ olarak 2014 yılından bu yana suya zam yapmadık. Şuan yapmayı da düşünmüyoruz' dedi.

Rıdvan Can-Burhan Ergin

VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Abdulvehap Gezgen ve Emre Eşme gazetecilerle bir araya geldi.

“Planlarımızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak düşündük”

VASKİ’nin sürekli el değiştirdiğini belirten Ülker Cem Kaplan, “19 Ağustos 2019 tarihinde Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Mehmet Emin Bilmez tarafından VASKİ’nin yönetimine atandık. Daha önce Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyordum. Genel Müdür Yardımcıları Abdulvehap Gezgen ve Emre Eşme VASKİ’yi bilen tecrübeli arkadaşlarımızdır. Bu görevlendirmeden sonra uzun vadeli projelere ağırlık vermeye çalışıyoruz. VASKİ’yi daha iyi yönetilebilir, daha iyi hizmet edilebilir duruma getirmek için öncelikle kurumun genel durumuna baktık. VASKİ daha önce sürekli el değiştirmiş, 2014 yılında kurulmuş, 2016 yılı sonunda el değiştirmiş, 2019 yılında el değiştirmiş ve bu yüzden idari ve mali anlamda sıkıntılar yaşamış, şimdi önümüzde 4 yıllık bir süre var. Planlarımızı kısa, orta ve uzun vadeli olarak düşündük” dedi. 

“2014 yılından bu yana suya zam yapmadık”

Ciddi maliyetlerinin olduğunu söyleyen Kaplan, “Şuan kurumda bazı sıkıntılar var. Bu sıkıntıların başında mali sıkıntı geliyor. Bu sadece bize has değil, ülke genelinde yaşanan bir sorundur. Bu mali sıkıntıyı çözmek için bazı planlamalar yaptık. Su faturasını ödememek için toplumsal bir rahatsızlığımız var. Bunun da nedeni 2014 yılından bu yana herhangi bir su kesme işlemi yapılmamış, maalesef bu konuda sadece toplum hatalı değil, VASKİ’ninde bunda çıkarması gereken dersleri var. VASKİ, elektrik, telefon, doğalgaz gibi kesinti uygulamamış, su kesintisi uygulanmadığı için su faturalarının ödenmesi için herhangi bir girişimde bulunmamıştır. 2017 yılı sonu itibariyle elektriğe yüzde 100’ün üzerinde zam gelmiş ama biz VASKİ olarak 2014 yılından bu yana suya zam yapmadık. Biz Gürpınar’dan çıkan bir kaynak suyu kullanıyoruz. Bu kaynak suyu Gürpınar’dan Van’a doğru gelen karayolunu kullandığı için alt kısımda kalan yerler suyun kendi cazibeyle besleniyor ama İpekyolu’nun yukarı kısmanda kalan tamamına biz pompayla suyu basıyoruz. Pompayla depolara, depolardan cazibeyle kullanım yerlerine ulaşıyor. Haliyle ciddi bir elektrik tüketimimiz var” diye konuştu. 

“Kırsal alanda abone çalışmasına ağırlık vereceğiz”

Vatandaşların su borcunu ödemediğini kaydeden Kaplan, “VASKİ, VEDAŞ ve VEPSAŞ’ın en büyük müşterisidir. Rakamlara baktıkça bizim 2 buçuk milyon olan elektrik giderimiz bir buçuk yıl içinde 6 milyona ulaştı ve 2014 yılından bu yana da suya zam yapılmamıştır. Mardin ile birlikte biz Türkiye’nin en ucuz suyunu satıyoruz. Şuan Mardin zam yapıyor. Biz yine zam yapmayı düşünmüyoruz ama mecburi hale gelirse onu da düşüneceğiz. İşletme giderleri, işçilik giderleri, vergi ve sigorta giderleri, elektrik giderleri veya bakım onarım malzemeleriyle ilgili giderlerimiz artıyor. Ancak bizim su fiyatımız artmıyor. Bununla ilgili VASKİ son iki yıl içinde ciddi bir kriz içine girme yolundadır. Maliyetler ciddi bir şekilde artmıştır. Abone sayımızı artırarak, su faturalarını tahsil ettirmemiz gerekiyor. Özellikle kırsal alanda abone çalışmasına ağırlık vereceğiz. Abonesi olmayan bir yere yapılan yatırımın kamuda bir karşılığı yoktur. Bu çok ciddi bir sıkıntıdır. Eğer bir yerde abone yoksa arıza bildirimine gidildiğinde o arızanın oluştuğu yerde arıza ihbarını yapan kişinin aboneliği yok sayılmaktadır. Aboneliğini yapması koşuluyla sorunu çözmek için elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Kurumu aboneliğini yapmak için davet ettiğimiz vatandaşlarımızın çoğu da aboneliğini yapıyor. 210 bin abonemiz var. Biz geldikten sonra 11 bin 318 yeni abone yaptık. Biz bu krizden çıkmanın yolunu belirledik. Vatandaşlarımız su borçlarını ödesin. Vatandaşlarımız su faturalarını ödemek için bunu alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde art niyetli insanların suyunu keseceğiz. VASKİ verilen hizmetin karşılığını alamazsa durdurma yetkisi vardır. Çünkü kendi evinde su kullanıp iki ay ödemesi bizi fazla etkilemeyebilir fakat bir ticarethanenin, yoğun su kullanıp 2-3 yıl su faturası ödememesi bize ciddi sıkıntılar yaratıyor. Onun için biz VASKİ olarak bunun üzerine giderek alacaklarımızı tahsil edeceğiz. Su borçlarıyla ilgili biz yapılandırma yetkisine sahip değiliz. Hiçbir kamu kuruluşu bu yetkiye sahip değil. Bunun yetkisi sadece merkezi hükümettir. Faiz ve yapılandırma gibi konular Cumhurbaşkanlığı yönetimi tarafından yapılır. Toplumda maalesef böyle bir beklenti var. Böyle bir şey yok. Eğer böyle bir kanun çıkacaksa vergi, SGK, su faturaları, elektrik faturaları için olur. Bununda uzun bir süre olmayacağını düşünüyorum. Onun için herkes su faturasını ödesin” ifadelerini kullandı. 

“Şuan 200 milyon alacağımız var”

Belli bir süre sonra zam yapabileceklerini belirten Kaplan, “Toplum ve basın bu konuda arkamızda durmalıdır. Zamma ilk etapta girmek istemedik. Su faturasını ödemeyenlerden şuan 200 milyon alacağımız var. Biz bu alacaklarımızı şuan tahsil etmeyi hedefliyoruz. Yeni icra dosyası açmak istemedik. Tebligatlarla işe başladık. Bizim yönetimimizden önce başlamış yaklaşık 5 bine yakın icra dosyası var. Haliyle bir icra dosyası başlatıldıktan sonra beli bir kamu alacağına başlatılıyor ve bu alacağı tahsil etmek için beli bir para harcanıyor. O yüzden başlatılan icra dosyalarını devam ettirmek için karar aldık. Yeni icra dosyası açmak istemedik ama tahsil edemediğimiz durumda mecburen icra yolunu seçeceğiz. Bunu tahsil edebilirsek belli bir süre sonra zam kaçınılmaz olacak” dedi.  

“Kaçak su konusunda taviz vermeyiz”

Kaçak su kullanan vatandaşları tespit edeceklerini söyleyen Kaplan, “İlimizde maalesef bazı insanlar kaçak su kullanıyor. Kaçakla ilgili hiçbir taviz vermeyiz. Siz kullandığınız suyun faturasını öderken, yan komşunuz kaçak kullanıyorsa, bu onun hakkına girer. Biz 1 milyon 100 bin kişinin günahına girmek istemiyoruz. Kimsenin kaçak su kullanmasına göz yummayacağız. Onun için kaçak su konusunda cezalarla gündeme gelebiliriz ama kaçak suyu kullanmanın bir açıklaması ve savunması yoktur. Böyle bir şeyi kimse savunamaz” diye konuştu. 

“Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşuyuz”

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Vanlılara hizmet ettiklerini belirten Kaplan, “Ülkemizdeki diğer illerde su faturasını iki ay ödemeyenlerin suyu kesiliyor. Fiyatları bizden çok çok yüksektir. Diğer büyükşehirlerde su kanalizasyon idareleri para kazanan kuruluş şeklinde değerlendiriliyor ve özellikle Ankara’da alt geçitlerin üzerinde ASKİ yazar. Bir alt geçidin maliyetini 50 ile 100 milyon TL arasında değerlendirirsek, Ankara’daki çoğu alt geçidi ASKİ yaptı. Onun için su kanalizasyon idareleri para kazanan bir kurum olmalıdır ama biz şuanda bazı noktalarda Büyükşehir Belediyesi’ne yük oluyoruz. Biz Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşuyuz. Bütçemiz, yönetimimiz her şeyim ayrı, yönetim kurulu ile yönetiliyoruz ve yönetim kurulu başkanımız sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez’dir” dedi. 

“VASKİ’nin 400 milyon borcu var”

SGK ve vergiyle beraber VASKİ’nin 400 milyon borcu olduğunu belirten Kaplan, “2014 yılında Büyükşehir Belediyesi kurulduğu zaman çıkan yasayla kırsal köy statüsünde, mahalle statüsü kazanmış yerlerdin su paraları toplanmıyor. Kanun bunun belli bir miktarını karşılıyor. Çünkü kanun diyor ki bunlar emlak vergisi ödemez. Suyu da normal şehir tarifesinin yüzde 25’ini öderler. Bu aslında çok güzel bir şeydir ama bu aboneleri yapmakla ilgili de sıkıntılarımız var. Bunu insanların kapısını gidip zorlayarak değil, insanlara kabul ettirerek yapmak istiyoruz. Çünkü biz hizmet kurumuyuz ama bir yandan da kazandığı parayla masraflarını karşılaması gereken bir kuruluşuz. VASKİ’nin SGK ve vergiyle beraber 400 milyon borcu var ama bu uzun yıllara vaddedilmiş borçlardır. Kısa vadede 50 milyona yakın ödeme sıkıntımız var. Su borçlarını tahsil ettiğimizde de sorun ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

“Göreve geldikten sonra bazı sorunları çözdük”

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez tarafından göreve gelmesinden sonra bazı sorunları çözdüklerini kaydeden Kaplan, “Bu yıl yeni proje düşünmedik. 2020 yılı için çalışmalarımız netleşince kamuoyuyla paylaşacağız. Şuan kronikleşmiş bazı sorunlarımız var. Onları çözmek için çaba harcıyoruz. Memur Sen TOKİ’de çok ciddi bir kanalizasyon sorunu vardı. Biz bu konuda elimizden gelen her türlü çabayı sarf ederek, sorunu çözdük. Birkaç mahallenin su soruna vardı. O mahallelerimizin sorunlarını çözdük. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kronikleşmiş sorunları vardı. Onları çözdük, Organize Sanayi Bölgesinde bazı çalışmalar yaptık. Bahçesaray’da çok ciddi bir su sorunu vardı. Kaynağın içindeki çelik boru çıkmıştı, çözdük. Ekiplerimiz dağ bayır demeden çalışmalarını sürdürüyor. Mevcut ana arterler üzerinde arıza oluştukça suyu keserek değil, o arızayı tamir ederken, biz başka kendi kronik bir arızamızı gideren, ileri ki yıllarda bizleri rahatlatacak bazı hamleler yapıyoruz. Göreve geldikten sonra bazı sorunları çözdük” şeklinde konuştu. 

“Personellerimizi sürekli eğitimlere gönderiyoruz”

VASKİ’nin daha iyi hizmet edebilmesi için personelleri çeşitli eğitimlere gönderdiklerini söyleyen Kaplan, “Biz şahısları değil, VASKİ’yi daha çok ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. VASKİ kurumun kimliğini ön plana çıkaracak bir politika izliyor. Bizim yönetim politikamız budur. İki genel müdür yardımcımla beraber karar verdiğimiz, sayın valimizinde uygun gördüğü politikadır. Biz kurum kimliğini öne çıkartacak hamleler ve projeler yapacağız. Şuanda kurumumuzdan gayet memnunuz. Çalışan hiç kimseyi öteleştirmek istemedik. Yeni bir yönetim olarak geldik, eski çalışanların hepsini bir yerlere gönderelim mantığıyla hareket etmedik. İnsanlar nerede faydalı olacaksa, kendisiyle de diyalog kurarak faydalı olacağı yerde çalışmasını istedik. Bu da bizim uzun süreli çalışmak isteğimizin bir getirisidir. Kurumsallaşmakla ilgili örnek aldığımız, beğendiğimiz bazı yerler var. Personellerimizi sürekli eğitimlere gönderiyoruz. Önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar olabilecek konularla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

“VASKİ’de çok güzel teknolojik yatırımlar var”

Vatandaşlara online hizmet vermeye başladıklarını belirten Kaplan, “Doğal yapısı kireç taşı olan su kaynağımız var. İnanılmaz kaliteli bir sudur. Suyun kaynadığındaki değerlerine baktım. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş, Halk Sağlığı İl Müdürlüğünde görevli personellerin aldığı numune test ediliyor ve içilebilir nitelikte güzel bir suyumuz var. Her ay Van’daki bütün su depolarını kontrol etmek için 500 bin lira para veriyoruz. Gelecekle ilgili planlarımızdan biri çeşmeden su içilmesini sağlamaktır. VASKİ’de çok güzel teknolojik yatırımlar var. Teknolojik anlamda VASKİ şuan Van’ın en iyi kurumudur. Online fatura okuyoruz. Online fatura okumak tıpkı doğalgaz, elektrik faturası gibi canlı okunduğu ortamda çıkan fatura demektir. Burada kişileri yanlış yapmaya sevk etmemek için ve itirazı ortadan kaldırmak için sayaç fotoğrafı çekerek fatura okunması gibi güzel bir sistem geliştirildi. Fatura ödeme konusunda bankalarla ve fatura ödeme merkezleriyle anlaşmamış vardır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde görevli bir akademisyen şikayete en hızlı cevap veren kurumları araştırdı ve en hızlı sonuçlandıran kurum biz seçildik. Vatandaşlarımız 185’i arayıp sorunları çözmek için şikayet girdiğinde bilgileri alıyoruz. Hizmet Denetleme Sistemindeki koordinatöre 185 çağrı merkezine şikayet düşüyor. Çağrı merkezindeki çalışanlarımız sahadaki ekiplere bildiriyor. Sahadaki ekip kısa bir süre içinde telefon açarak, sorunu çözmek için beli bir saat veriyor. Bütün arkadaşlarımızın çalışmaları online takip altındadır. Hepsini anlık kontrol edebiliyoruz. Beli bir sürede sorunu çözenler puan kazanıyor. Ay sonunda en yüksek puanı kazanan personeli ödüllendireceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Arıtma tesisi 2020 yılı sonunda bitecek”

Van Gölü'nde yaşanan kirliliğin önüne geçebilmek için hazırlanan arıtma tesisinin 2020 yılı sonunda biteceğine dikkat çeken Kaplan, “Van Gölü kirlenmesin diye yatırım yapan tek kuruluş VASKİ’dir. Van Gölü kirlenmesin diye herkes elini taşın altına koyup bir şey yapmaya çalışıyor ama para harcayıp yatırım yapan tek kuruluş VASKİ’dir. Arıtma tesisi bizi inanılmaz yordu ama 2020 yılının sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığından inanılmaz bir şekilde destek alıyoruz. Tabi ki sayın Valimiz Ankara’daki bürokratik geçmişinden kaynaklı inanılmaz şekilde önümüzü açıyor. Büyük bir aksilik olmazsa 2020 yılı sonunda arıtma tesisini bitireceğiz ama sorun bitmeyecek. Asıl sorun Van Gölü’nün dip çamuru temizliğidir. Çöp ve Van Gölü’yle ilgili çalışmaların yapıldığı yerden geldim. İhalesine başkanlık yaptığım katı atık bertaraf tesisinin gaz yapma tesisi açıldı. Onun fermantasyon tesisleri bir yıl içinde bitirilerek açılacak. Van’ın en büyük problemi çöp ve arıtmadır. Bu iki problemi çözersek Büyükşehir Belediyesi büyük projelerini tamamlamış olur. Park yapmak, çiçek ekmek, butik sokak yapmak ilçe belediyelerin görevidir. İlçe belediyelerimizde bu konuda güzel çalışmalar yapıyorlar ama bu iki projeyi bitirmek için toplumun desteğine ihtiyacımız var. Van bu projeler bittikten sonra daha rahat edecek. Van Gölü kirliliği ve arıtma konusunu başka güne bırakıyorum. Çünkü başlı başına bir günümüzü alır” şeklinde konuştu. 

VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan son olarak şunları kaydetti; “Kanalizasyon ve Atık Su Daire Başkanlığı ile İçme Suları Daire Başkanlığı birleştirilmişti. Şimdi Kanalizasyon ve Atık Su Daire Başkanlığını ayırıyoruz. Van’daki atık su arıtma tesisleri, içme suyu ve pis su arıtma tesislerini kapsayan bir daire başkanlığı oluşacak. VASKİ kendi hizmetlerini kendi atölyesinde, kendi tamiratlarını daha iyi yapması için Makine ve İkmal Daire Başkanlığını kuracağız. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

 

Bakmadan Geçme