Çevik: Ekonomik krizin faturası sadece halka kesilmemeli

Vergi artışı ve zamlara tepki gösteren Vatan Partisi Van İl Başkanı Akile Çevik, 'Bugün en önemli mesele devlet ve millet olarak zorlukları paylaşma bilincini ateşlemektir. Bu zorluklar yalnızca halkın omuzlarına yüklenemez. Devlet yöneticilerinden başlayarak, bütün kamu kurumlarında bir devrim yapılmalı. Lükse, şatafata son verilip sade yaşanmalı. Hayat pahalılığına karşı tek çözüm üretimdir. Zorlukları üretimle aşabiliriz. Ülkemizin geleceği için hep birlikte el ele vererek planlı, programlı bir şekilde üreterek bulunduğumuz krizden çıkalım' dedi.

Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan vergi artışı ve zamlarla ilgili basın toplantısı düzenleyerek tepki gösteren Vatan Partisi İl Başkanı Akile Çevik, “Türkiye’yi yönetenler kolay yolu seçmiştir. İşçi, memur ve emeklilere verilen zamlar anında buharlaşmıştır. Konut, otomotiv ve perakende pazar piyasalarını kontrol edemeyen hükümet, sabit gelirli milyonların hayatını giderek zorlaştırmaktadır” diye konuştu.

“Hükümet, sabit gelirli milyonların hayatını giderek zorlaştırmaktadır”

Çevik açıklamasında, “Sabaha karşı yayınlanan kararlarla, millet olarak sırtımızdaki yükün daha da arttığı, kaygılarımızın çoğaldığı zamlı ve daha zorlu bir güne uyandık. Yeni kararlarla birlikte KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye, yüzde 8 olarak uygulanan oran yüzde 10’a çıktı. İnsan sağlığı ile ilgili ürünler yüzde 8’lik dilimden yüzde 20’lik dilime taşındı. Noter, pasaport,vize ve trafik harçlarına yüzde 50 zam geldi. Aslında Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belliydi. Hükümetin tercihiyle, ekonomi Batılı finans Merkezlerine, Londra tefecilerine teslim edildi. Küresel finans merkezlerine bağlı, üretime karşı, serbest piyasacı bir Bakan ile Amerika’da banka batıran ve 22 Ağustos,2023 de hakim karşısına çıkacak olan bir Merkez Bankası Başkanına teslim edildi. Böylece el ele Türkiye’yi yeniden borca batırma ekonomisinin başına geçtiler. Mehmet Şimşek’in“ ekonomide uluslararası normlar” dediği, sıcak para komisyonculuğu, tarikat rantçılığı, dolar-borsa vurgunculuğu, yüksek faiz, düşük kur ve sonuç olarak üreticiyi ezme ve halkı yoksullaştırma sistemidir. Bir yandan Türkiye yerli-yabancı tefecilerin vurgununa uygun yüksek bir faiz cennetine çevrilirken, bir yandan da dar gelirlinin sırtına yıkılan dolaylı vergilerle kasa doldurularak tefeci akrabalara teminat verilmektedir. Mehmet Şimşek’in “Rasyonel” dediği ekonomi budur. Uluslararası rasyonellerde(tutarlı) halk, üretici, emekçi, milletin öz kaynakları, halkın acısı yoktur. Türkiye üretimi, planı, tasarrufu konuşmuyor. Yatırım ve istihdamdan söz edilmiyor. Zorluklar paylaşılmıyor. Krizin yükü dar gelirli vatandaşın üzerine yıkılıyor. Türkiye’yi yönetenler kolay yolu seçmiştir. İşçi, memur ve emeklilere verilen zamlar anında buharlaşmıştır. Konut, otomotiv ve perakende pazar piyasalarını kontrol edemeyen hükümet, sabit gelirli milyonların hayatını giderek zorlaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Bankalar karlarına kar katıyor”

Çevik açıklamasının devamında, “Peki Türkiye ekonomik zorluklardan çıkış için nasıl kaynak bulacak?Birilerinin cebine devletin eli uzanacaktır. Ancak kimlerin cebine? Bu cevabı vermek cesareti bir tek Vatan Partisi’ndedir. Bankalar sadece 2022 yılında 433 milyar kar etti. Bankalara yönelik kurumlar vergisi bir defalığına mahsus yüzde 80 e çıkarılacaktır. Son KDV düzenlemesi ile öngörülen kaynak 310 Milyar liradır. Sadece önerdiğimiz bu formülle yaratılacak kaynak ise 310 Milyar liranın üzerindedir. Vatan Partisi’nin farkı budur. Çiftçi mazotunu dolduramıyor, sanayici çarkı çeviremiyor, halk evine ekmek götüremiyor, ama Bankalar karlarına kar katıyor. İşte Vatan Partisi buna müdahale edecektir. Türk insanının alın teriyle Türkiye’de yaratılmış 500 Milyar dolarlık servet yabancı bankalarda yatmaktadır. Vatan Partisi, yabancı bankalardaki Türklere ait bu parayı devlet otoritesini kullanarak Türkiye’ye getirecek ve yatırım sermayesine dönüştürecektir. Para yine sahiplerinin, ama bu servet yatırıma, üretime ve istihdama dönüşecektir” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz için üretmek zorundayız”

Ekonomik krizin çözümünün üretim olduğuna vurgu yapan Çevik, “AK Parti iktidarı bu paraların yurt dışına kaçırılmasını seyretti. Bugün de seyrediyor. Bu büyük servetin önemli kısmı iktidar sahiplerine ve çevresine ait. Çünkü, Türkiye’nin son 21 yıldaki tasarrufu büyük ölçüde onların elinde toplandı. Vatan Partisi sırtını faizciye, servet sahibine değil Türkiye’nin üretici sınıflarına dayıyor. O nedenle işçi, çiftçi, milli sanayici ve tüccarın partisiyiz. Ne iktidar ne muhalefet bu çözümleri ağzına almıyor, alamaz. Çünkü bu çözümler bir tek Devrimcilikle hayata geçirilebilir. Zor mu? Zor ! Ama olabilir. Krizin maliyetini emekçi milyonların sırtına yıkmaktan daha kolay ve uygulanabilir. Halkımızın en büyük derdi olan kira sorununa da çözüm getiriyoruz. Van’ımız da kira artışında rekora giden ilk 5 ilimizden biri. Ortalama kira artışı yüzde 300. Kira artış bedelleri 3 yıl süreyle dondurulacak. Her aileyi 5 yıl içinde konut sahibi yapacağız. Konut sorunu serbest piyasanın insafından kurtarılacak ve temel barınma hakkı kapsamında ele alınacak. Yeni kira sözleşmelerinde tavan bedel uygulanacak. Tapu harçları ve vergiler ikinci konuttan başlayarak artan oranda artırılır. İşte gerçekçi ve halkçı çözüm. Zorlukları paylaşacağız. Bu hayat pahalılığına karşı tek çözüm Üretim devrimidir. Zorlukları aşma yolu, üretim devrimindedir. Plan, tasarruf, yatırım, istihdam, üretim ve hakça bölüşüm Üretim Devriminin proğramıdır. Vatan Partisi beş maddelik Milli Direnme Ekonomisiyle bu proğramın kalkanını da hazırlamıştır. Bugün en önemli mesele devlet ve millet olarak zorlukları paylaşma bilincini ateşlemektir. Bu zorluklar yalnızca halkın omuzlarına yüklenemez. Devlet yöneticilerinden başlayarak, bütün kamu kurumlarında bir devrim yapacağız. Sade yaşanacak, lüks, şatafat, debdebe olmayacak. Ekonomideki teslimiyet, Türkiye’mizin güvenliğini ateşlere atmaktadır. AK Parti Hükümeti’nin gerek dış politikada gerekse ekonomide girdiği yol, vatan bütünlüğü ve ekonomik alanda Türkiye’yi ateşlere sokma yoludur. Bu yolu temsil edenler, Türkiye’de hükümet olarak ayakta kalma zeminini kaybeder. Vatan Partisi, ateşten günlerin partisidir. Zorluklara ve tehditlere karşı çözümlere hazırdır, cesurdur ve kadroları ön cephededir. Güçlü devlet, üreten millet proğramını, üreticilerin milli hükümetiyle inşa etmeye kararlıdır” dedi.

İl binasında gerçekleştirilen toplantıda İl Başkanı Akile Çevik’e parti üyeleri Eda Polater  ve Elif Çelen eşlik etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme