• Haberler
  • Ekonomi
  • Vergisiz telefonlarda tüm detaylar belli oldu: İşte kısıtlamalar ve şartlar...

Vergisiz telefonlarda tüm detaylar belli oldu: İşte kısıtlamalar ve şartlar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon satışıyla ilgili detayları bir defaya mahsus anlattı.

Vergisiz telefonlarda tüm detaylar belli oldu: İşte kısıtlamalar ve şartlar...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Üniversite öğrencilerine vergisiz telefon veya bilgisayar kampanyasına ilişkin yeni detaylar açıklandı. Kampanyanın yalnızca Türkiye’de üretilen ve Türkiye’de montajlanan markaları kapsayacağı ifade edildi. Diriliş Postası öğrenciler için kampanyadaki telefonların fiyat listesini araştırdı. İşte detaylar...

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ TEK SEFERE MAHSUS CEP TELEFONU VE BİLGİSAYARDA VERGİ ÖDEMEYECEK!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacak, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan öğrenciler vergisiz cep telefonundan yararlanabilecek.

ÖĞRENCİLERE VERGİSİZ CEP TELEFONU NE ZAMAN?

Vergisiz cep telefonu satışına yönelik herhangi bir tarih açıklaması bulunmuyor. Resmi açıklama geldiğinde detaylar eklenecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili son yaptığı açıklamasında " Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in çalışma yaptığını şu sözlerle ifade etmişti. "Cep telefonu, bedava internet, gençlik bankası ile ilgili Mehmet Bey çalışıyor. Gençlere verdiğimiz sözleri tutacağız." dedi.

Son gelen bilgilere göre, düzenleme tüm üniversite öğrencilerini kapsamayacak.

Vergisiz cep telefonu ve bilgisayar kampanyasından sadece üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümlerinde eğitim alan örgün eğitim öğrencileri faydalanacak.

Ancak bu noktada yaş sınırı olup olmayacağı veya kaç yaşına kadar vergi muafiyeti uygulanacağı ise belirsizliğini koruyor.

ÖTV ve KDV muafiyetinin birlikte uygulanması durumunda fiyatlar yarı yarıya düşecek. Buna göre, satış fiyatı 50 Bin TL olan bir telefon, 25 Bin TL'ye düşecek.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN MARKALAR NELERDİR? HANGİ MARKALAR TÜRKİYE’DE MONTAJLANIYOR? FİYATLARI NE?

Türkiye'de üretilen veya montajlan telefonların sayısı sınırlı olsa da, bu sayı her geçen gün artmaktadır. 2022 yılında Türkiye'de üretilen veya montajlanan telefonların sayısı yaklaşık 6,9 milyon adettir. Bu sayı, 2021 yılına göre yüzde 14,5 oranında artış göstermektedir.


Türkiye'de üretilen veya montajlanan telefon markalarından bazılarının fiyat listesi:


* Samsung Galaxy    128 GB  ₺ 6.945,00

* General Mobile         32 GB  ₺ 3.885,91

* Casper                    128 GB  ₺ 4.190,00

* Vestel                        64 GB  ₺ 3.289,14

* Reeder                    128 GB  ₺ 2.548,99

* Omix                       128 GB  ₺ 4.128,99

* Tecno Mobile            64 GB  ₺ 3.949,00

* Realme                     64 GB  ₺ 4.499.00

* TCL                        128 GB   ₺ 4.875,75


Bu markalar, çeşitli fiyat aralıklarında ve farklı özelliklere sahip telefonlar üretmektedir. Bu nedenle, öğrencilerin ihtiyaçları ve beklentilerine uygun bir telefon bulmaları mümkündür.

Örneğin, General Mobile'ın GM 9 Pro ve GM 20 Pro modelleri, üst düzey özelliklere sahip ve yüksek fiyatlı telefonlardır. Casper'ın Via A4 ve Via A5 modelleri ise daha uygun fiyatlı ve temel özelliklere sahip telefonlardır.

Vergi indirimi ile satın alınabilecek telefonların listesi henüz açıklanmadı. Ancak, bu listeye Türkiye'de üretilen veya montajlanan telefonların dahil edilmesi muhtemeldir. Bu durumda, öğrencilerin vergi indirimi ile satın alabileceği telefon markaları arasında General Mobile, Casper, Vestel, Reeder, Omix, Tecno Mobile, Realme ve TCL yer alabilir.

Türkiye'de üretilen bilgisayar ve tablet markalarından bazılarının fiyat listesi:

Casper  8GB Ram     ₺ 8.999,00

Monster 6GB Ram    ₺17.599,00

Vestel    8 GB tablet   ₺3.429,02

Reeder  8 GB tablet   ₺1.389,00

Örneğin, Casper'ın Via T8 ve Via T10 modelleri, daha uygun fiyatlı ve temel özelliklere sahip tabletlerdir. Vestel'in V Tab 7 ve V Tab 10 modelleri ise daha üst düzey özelliklere sahip ve yüksek fiyatlı tabletlerdir.

Vergi indirimi ile satın alınabilecek telefonların fiyat aralığının da belirli bir limit dahilinde olması muhtemeldir. Bu limit, öğrencilerin ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak belirlenecektir.

Türkiye'de üretilen telefon, tablet ve bilgisayar modelleri, yerli üreticiler tarafından çeşitli fiyat aralıklarında ve farklı özelliklere sahip olarak üretilmektedir. Bu nedenle, kullanıcıların ihtiyaçları ve beklentilerine uygun bir ürün bulmaları mümkündür.

HANGİ MODELLERİ KAPSAYACAK?

Vergisiz modeller Türkiye'de üretilen telefonları kapsayacak ve bir üst sınırı olacak.

Türkiye'de üretilen modeller içinde Samsung ve General Mobile bulunuyor. Huawei ve Apple ise bu listede yer almıyor.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme