Vertigo- Baş Dönmeleri

Lokman Hekim Hayat Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Cevdet Şahin sizler için Vertigo- Baş Dönmelerini kaleme aldı.

Sevgili Van halkı tekrar merhaba bu yazımızda yaşlılarımızda daha sık olmak üzere her yaşta karşılaştığımız Vertigo Hastalığından bahsetmek istiyorum.

 

Bu durum hasta tarafından deprem oluyor hissi, ayağının altından yer kayıyor hissi, dünya etrafımda dönüyor hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle bulantı kusma da eşlik eder. Ayağa bile kalkamayabilir hasta. Özellikle ani hareketlerle yataktan kalkarken, ayağa kalkarken, öne eğilip doğrulurken, sağa sola dönerken çok daha belirgin şekilde kendini htirir.

 

Sebepleri arasında çoğunlukla genç hastalarımızda periferik yani iç kulağımızda ki denge merkezimiz yarım daire kanalları ve işitme tüycikleri - kristallerde ki oynama yarım daire kanalları içinde ki sıvıda artış - azalma kökenlidir. Buna sebep geçirilmiş bir üst solunum yolu enfeksiyonu da sebep olabileceği gibi rüzgârda hava akımına maruz kalınması durumunda bazen de hiçbir sebep yokken de meydana gelebiliyor.  Yaşlılarımızda ise iş biraz daha karışık beyin ve beyincik kaynaklı damarsal patolojiler damar tıkanıklıkları kanamalar vb gibi daha hayati önem arz eden durumlar da sebep olabilir.

 

Dikkat edilmesi gereken husus her baş dönmesinde hayati tehlike oluşturan bir durum çoğunlukla yokken hastaların şu belirtileri de baş dönmesi ile beraber varsa teyakkuzda olmalı ve hemen bir Nöroloji uzmanına görünmeleri gerekmektedir.

 

* Konuşma bozukluğu peltek konuşma

 

* Çift görme

 

* Yutma zorluğu

 

* Ciddi dengesizlik

 

* Hep aynı tarafa doğru yalpalama

 

* Yürüme de kusur

 

* Şiddetli kusma ve bulantı

Bakmadan Geçme