VİMED'ten 24 Temmuz Mesajı
VİMED Yönetim Kurulu 24 Temmuz Basında sansürün kaldırılışının 96. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Vansesi Haber Merkezi
VİMED Başkanı Bekir Güneş, mesajında şuanda Türkiye’de özgür bir basından söz edilemeyeceğini hatırlatarak gazetecilerin tacirler ve siyasetçiler tarafından tarafgirliğe zorlandıklarını belirtti. Van’da basının çok büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Güneş, birçok medya kurumunun sahip olduğu basın yayın organını satmak zorunda kaldığını vurguladı. Güneş’in basın özgürlüğü ile ilgili yayımladığı çok çarpıcı mesajın tam metni şöyle: Bugün 24 Temmuz, Türkiye’de her yıl basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olarak kutlanıyor. 1908 yılından bugüne her yıl kutlanan 24 Temmuz, Basın özgürlüğüne nasıl ket vurulduğunu da bize her yıl hatırlatıyor. Biz Van İnternet Medyası Derneği (VİMED) olarak basının kutlayacak özgür bir günün olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Türkiye basında sansürü belki de tarihte hiç olmadığı kadar yoğun bir şekilde yaşıyor. Bu sansür sadece beli siyasi organların doğrudan müdahalesi şeklinde olduğu kadar basında çalışan arkadaşların alanlarda da çok ciddi sıkıntılar yaşaması ile de ilgilidir.
Gazeteciler işten çıkarılma korkusu ile yaşıyor
Türkiye’de bulunan gerek ulusal medyada ve gerekse de yerel medyada yüzlerce basın mensubu işten çıkarılıyor ya da çıkarılma korkusu ile yaşıyor. Birçok gazeteci arkadaşımız beli siyasi ideolojilere yakın durmaya zorlanıyor aksi takdirde çok ciddi bir izolasyonla karşı karşıya kalıyor. Bu bahsettiğimiz durum sadece a veya b partileri ile değil bütün siyasi örgütlemeler için geçerlidir. Sahada çalışan muhabir arkadaşlarımızın yaptığı haberler ile yayın organlarında çıkan haberler yüzde yüz birbirleri ile çelişmektedir. Birçok yayın organının editoryasında gazeteciler değil tacirler veya politikacılar oturmaktadır. Durum böyle olunca yayın organlarının haber politikaları da tüccarların ve politikacıların isteği doğrultusunda şekillenmektedir.
Medya organlarının ekonomik özgürlüklerini sağlaması gerekir
Türkiye’de özgür bir basının olabilmesi öncelikle basın yayın organlarının ekonomik olarak özgürlüğe kavuşması ile doğrudan bağlantılıdır. Ekonomik olarak özgürlüğünü sağlamış bir medya organı dışarıdan gelecek etkilere çok büyük oranda kendisini kapatabilme imkânına kavuşacaktır. Van özelinde ise durum çok daha vahimdir. Depremden sonra Van ekonomisinin çok ciddi bir buhrana girmiş olması Van basınını da doğrudan etkilemektedir. Van medyası bu nedenle reklam noktasında çok ciddi eksiklik yaşamaktadır. Geçtiğimiz yıl içerisinde basın ilan kurumunun kararı ile Van’da bulunan 12 gazetenin birleşerek 6 gazete haline gelmesi nispetten ilan haklarında bir rahatlamaya vesile olmuş olsa da kapanan 6 gazetede çalışan birçok arkadaşımız işsiz kalmıştır.
Van TV’de kalifiye insanların çıkması ile televizyon satıldı
Yine Van’ın ulusalda tek televizyonu olan Van TV’de çalışan birçok arkadaşın düşük ücretle çalışmaya zorlanması ve işten çıkarılması Van basını açısından çok önemli sorunlar teşkil etmiştir. İşi bilen kalifiye gazetecilerin işten çıkarılması ile farkında olmadan ayağına kurşun sıkan medya sahipleri daha sonra sahip oldukları yayın organlarını satmak durumunda kalmışlardır.
Para babası ağaların değil özgür gazeteciler yönettiği medya kuruluşları
Bu ve buna benzer birçok sorunla karşılaşan bizler Vanlı gazeteciler olarak örgütlemeye gittik ve VİMED’i kurduk. Var olan büyük sorunlarla yaşamak zorunda olan gazeteci arkadaşlarımızın hakları bizim varlık sebebimizdir. Van’da bulunan herhangi bir arkadaşımıza yönelik en ufak bir hak ihlali bizim büyük tepkimizle karşılaşacaktır. Para babası ağaların değil özgür gazetecilerin yönettiği ve çalıştığı bir medya en büyük amacımızdır” dedi.