VOSİAD Başkanı Bozkurt'tan çağrı Van çevre yolu ne zaman bitecek?
Yapımı yılan hikayesine dönen Van çevre yoluyla ilgili açıklama yapan Van Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (VOSİAD) Başkanı Şemsettin Bozkurt, 'Yaklaşık 16 yıl önce yapımına başlanan Van çevre yolu bir türlü bitirilemiyor. Bizlerde buradan tüm ilgililere sesleniyoruz. Van Çevre Yolu Neden Bitmiyor? Bu dönem içerisinde 7 Vali - 12 iktidar milletvekili değişti, 8 yıl Van Büyükşehir Belediyesi kayyumla yönetildi, yine de Van çevre yolu bitmedi. Bunun ekonomik olarak karşılığı yıllık 406 milyon dolardır. Van çevre yolu devreye alınmadığından dolayı Vanlıların cebinden 16 yılda 6 buçuk milyar dolar havaya uçup gitmiştir. Bu rakam toplamda 41 kilometrelik Van çevre yolunun maliyetini geçiyor. Bu yüzden bir yurttaş ve Vanlı bir hemşehriniz olarak bir kez daha soruyorum. Van çevre yolu ne zaman bitecek?' dedi.
Vansesi Gazetesi'nden Burhan Ergin'in haberine göre Van Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği Başkanı Şemsettin Bozkurt, Elite World Otel’de kahvaltıda basınla bir araya gelerek, 2010 yılında yapımına başlanan ancak bir türlü tamamlanamayan çevre yoluyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“VANLILARIN CEBİNDEN 16 YILDA 6 BUÇUK MİLYAR DOLAR HAVAYA UÇUP GİTMİŞTİR”
İş insanı Bozkurt açıklamasında, “Yaklaşık 16 yıl önce yapımına başlanan Van çevre yolu bir türlü bitirilemiyor. Bizlerde buradan tüm ilgililere sesleniyoruz. Van Çevre Yolu Neden Bitmiyor? 16 yıldır Tatvan yönünden gelirken Van-Edremit girişinden başlayarak Van-Tuşba çıkışındaki Erciş yoluna bağlanacak olan 41 kilometrelik Van çevre yolu bitmek nedir bilmiyor. Bu dönem içerisinde 7 Vali - 12 iktidar milletvekili değişti, 8 yıl Van Büyükşehir Belediyesi kayyumla yönetildi, yine de Van çevre yolu bitmedi. Van çevre yolu Bitirilemediği için de tüm şehiriçi ve şehirlerarası ulaşım şehir içerisinde kalan 30 kilometrelik tarihi Van İpekyolu Caddesi üzerinden sağlanıyor. 2010 yılında bahse konu tarihi Van İpekyolu Caddesi üzerinde sadece 12 adet sinyalizasyon varken, bugün ise 30 adet sinyalizasyon var. Sırf bu yüzden burada yolculuk yapan herkes, 2 kat daha fazla enerji/yakıt ve 2 kat daha fazla zaman harcıyor. Tarihi Van İpekyolu Caddesi üzerinde yoğunlaşan trafiği de hesaba kattığımızda, aşağı yukarı Van halkı 3 kat daha fazla enerji/zaman ve yakıt kaybediyor. TÜİK’in 2024 verilerine göre Van’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 90 bindir. Van’da her yıl 90 bin araç bu yolu kullanıyor. Van’da 13 adet beton santrali var. (Her birinde yaklaşık 10 araç var) Van’da 15 adet bims üreticisi var. (Her birinde yaklaşık 5 araç var) Van OSB’de 150 fabrika var. (Her birinde yaklaşık 10 araç var) Van’da 300 adet inşaat malzemeleri/nalbur satıcısı var. (Her birinde yaklaşık 5 araç var) Van’da 34 bin adet otomobil var. Van’da 7 bin adet minibüs var. Van’da 6 bin adet kamyon var. Van’da 900 adet vinç - kepçe vb özel araç var. Van’da 23 bin adet kamyonet var. Bir de il dışından gelen ve giden araçlar var. Bu araçların %90’ı neredeyse her gün bir şekilde bu yolu kullanıyor. Van’da her yıl 90 bin araç bu yolu kullanıyor. Artık Van çevre yolu bitse bile sürekli büyüyen Van’ı ve Van trafiğini kaldırmıyor. Bu nedenle tarihi Van İpekyolu caddesinin de Edremit girişinden yeni cezaevine kadar 4 şerit gidiş 4 şerit geliş ve artı emniyet şeridi olarak genişletilmesi gerekiyor. Bu ticari araçların günde 5’er sefer iş yaptığını ve yük taşıdığını düşünelim. Van’da her yıl 90 bin araç 30 kilometrelik yolda toplamda 2 kat daha fazla yakıt yakıyor ve aynı şekilde zaman kaybediyorlar. Bunun ekonomik olarak karşılığı yıllık 406 milyon dolardır. Van çevre yolu devreye alınmadığından dolayı Vanlıların cebinden 16 yılda 6 buçuk milyar dolar havaya uçup gitmiştir. Bu rakam toplamda 41 kilometrelik Van çevre yolunun maliyetini geçiyor. Bu yüzden bir yurttaş ve Vanlı bir hemşehriniz olarak bir kez daha soruyorum. Van çevre yolu ne zaman bitecek?” ifadelerini kullandı.
“VAN ÇEVRE YOLU KAMULAŞTIRMAYLA ÇÖZÜLÜR”
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozkurt, “OSB Başkanı olduğum dönemde Sayın Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanıydı. Kendisiyle Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapmış olduğumuz toplantıda Van çevre yolunun bitirilmesinin önündeki en büyük engelin 18. madde olduğunu söylemişti. Dolayısıyla belediyeyle ortaklaşa çalışılabilseydi bu yol iki yıl içerisinde bitirilebilirdi. Maalesef ondan sonra kayyumlar atandı. Şu an Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tek elden yönetiliyor. Ellerini tutan kimse yok ama maalesef bahsettiğim gibi Vanlıların cebinden her yıl 406 milyon dolar, toplamda da 6 buçuk milyar dolar çıkarken, hiçbir siyasi bu yolun bitirilmesi için kılını kıpırdatmıyor. Çevre yolunun bitirilmesi ancak kamulaştırmayla olur. Bir taraftan çevre yolu üzerinde vakti zamanında bir tarlada küçük bir parsel almış veya tarlası olan vatandaşlar 18. maddeyle başka taraftaki yurttaşlarla ortaklaştırılarak bu sefer Van içerisinde yurttaşlarımız arasında bir ihtilaf, bir kavgaya da neden olmaktadır. Mutlak süratle erken bitirilen bütün çevre yolları kamulaştırma sistemiyle insanların değerinde parası ödemesi yapılarak bitirilmişti. Van çevre yolu da kamulaştırma yapılarak bir an evvel bitirilmeli. Van çevre yolu bugün bitirilse bile kent trafiğini kaldıramaz. Onun için bir çağrı daha yapıyorum. Gevaş’ın çıkışından cezaevine kadar tarihi Van İpekyolu’nun da 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, artı emniyet şeridinin olması gerekiyor ki bu kent biraz daha rahatlasın” şeklinde konuştu.