Yabani Bıttım Ağaçları Aşılandı
Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yabani bıttım ağaçlarının fıstık ağacına dönüştürme projesi kapsamında ağaçların aşıma çalışması yapıldı.
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Bahçesaray ve Çatak ilçelerinde başlatılan yabani bıttım ağaçlarının fıstık ağacına dönüştürme projesi kapsamında Çatak’ta bulunan mahallerde belirlenen alanlarda budaması yapılan 4 bin bıttım ağacına fıstık aşısı yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Çatak Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında alanında uzman aşı ustaları tarafından aşıları yapılan ağaçların 2-3 yıl içerisinde verim verecek. Yöre halkının geçim kaynağı için büyük bir maddi destek sunulacak olan projenin yanı sıra yabani bıttımlar işlevli hale getirilecek. Bölgede hiçbir maddi gideri olmadan kendi kendine yetişin binlerce bıttım ağacı bulunurken, ağaçların tamamının fıstık ağaçlarına dönüştürülmesi için çalışma başlatılacak.
-ÇALIŞMA BÖLGENİN TAMAMINA YAYILACAK
Van Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Çatak’ın Atlıhan ve Övecik mahallerinde bulunan mezralarda ikinci etap çalışmaları kapsamında 4 bin bıttım ağacına 26 bin 500 adet aşı yapıldı. 12 ekip ile birlikte 26 gün boyunca aşı çalışmaları yapılan yabani bıttım ağaçları 3 yılın ardından üreticine verim verecek. Yöre halkının büyük talebiyle karşılaşan proje bölgenin tamamına yayılarak diğer yabani bıttım ağaçlarının da fıstığa dönüştürülmesi sağlanılacak. Yine Gevaş’tan gelen talepler doğrultusunda çalışma başlatan daire başkanlığı ilçede yapılacak olan ön çalışma sonrası burada da çalışmayı hayata geçirecek.
-PROJE HEM ÜRETİCİYE HEM DE BÖLGEYE BÜYÜK GELİR SAĞLAYACAK
Proje kapsamında çiftçilere verilen eğitimlerin ardından aşılama çalışması yapılan ağaçlar hem üreticiye hem de bölge ye büyük bir gelir sağlayacak. Her yıl yaz sezonu ile birlikte bölgeden batı illerine verilen mevsimlik işçilerin önüne de geçilecek olan proje sayesinde yüzlerce vatandaş geçimini fıstıklarla sağlayacak. Bölgenin fıstık yetiştiriciliği için önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtilirken, projenin diğer önemli bir adımı ise komünal olması. Çiftçilerin tamamının ortak malı olacak olan projede elde edilen gelirlerin tamamı da ortak ve eşit bir şekilde üreticiye dağıtılacak.