YADİGÂR-I VAN

Değerli okurlar Bir yerleşim yerinin kültürel zenginliğinin, geçmiş uygarlıklardan günümüze ne kadar eser taşıdığı ile ölçüldüğünü biliyoruz.

İlimizin tarihten bu güne taşıdığı tarihi ve kültürel değerler açısından son derece zengin olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz Binlerce yıl öncesine dayanan mağara ve kaya üstü resimleri, ilimizde yaşamın binlerce yıl öncesinden sürdüğünün kanıtıdır. İlimizin Hurri, Asurî, Urartu, Med, Pers, Bizans, Ermeni, Selçuklu, Osmanlı eserlerine ev sahipliği yapmış olması bu zenginliğimizin kanıtıdır. Bahse konu tarihi uygarlıkların, ilimizin kültürel mayasını yoğurduğu hususunda tüm araştırmacılar hemfikirdir. Yerel giysilerimizin, yemeklerimizin, gelenek ve göreneklerimizin, müziğimizin ve yaşam alışkanlıklarımızın coğrafyamızda yaşanmış olan bu kültür zenginliklerinden izler taşıdığı dikkatli gözlerden kaçmamaktadır.

İlimiz tarih boyunca Kafkasya, İran, Orta Asya, Uzak Doğu ile Anadolu’ya ve Avrupa’ya göçlerin geçiş güzergâhı üzerinde bulunmuştur. Bu konumunu bu gün de devam ettirmektedir. Bu konumundan ötürü de her zaman renkli ve hareketli bir coğrafya olmuştur. Her türlü ticari ürünün geçtiği, tanındığı, alınıp satıldığı bir merkez olma özelliğini muhafaza etmiştir. Bu ticari hareketlilik ilimizin kültürel gelişimine önemli ölçüde katkılar sunmuştur.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme