Yakanıza yapışırız

Ya bu hasta kent sağlığına kavuşarak ayağa kalkacak ya da yatalak hasta olarak ölüme terk edilecek. Üçüncü bir seçenek yoktur.

Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, Van Gölü gibi zengin kaynakları, ulaşım imkanları, bölgesel stratejik konumu, sınır kenti avantaj, hareketli genç nüfusuyla Van, Türkiye’nin gelişime açık en önemli kentlerinden biridir.

Kadim ve aziz kentimiz son 30 yılda planlı, başarılı belediyecilik anlayışıyla yönetilemediği için modern, planlı yaşanılabilir bir şehir görünümüne maalesef kavuşturulamadı.

Sevimli, doğayla uyumlu kerpiç evleri, temiz sokakları, huzur veren görünümü dahi korunamayarak yağmalanan, talan edilen beton yığınına dönüştürülerek kimliğini yitiren büyük köy kente dönüştü. Van böyleyken ilçesi büyüklüğündeki köy gibi bazı yerleşim yerlerinde yerel yönetim vizyonu ile modern şehirler yaratıldı.  

Başarılı, ilkeli, şehirciliğin gereklerini yerine getirerek siyaseti hizmetle ayırmayı becerebilen yerel yönetim kadroları ve düşüncesi belediyelerimizde hakim olabilseydi Van bugün Eskişehir, Samsun, Gaziantep gibi yaşam kalitesi yüksek, şehir değeri prim yapan dünya kenti olabilirdi. Ancak özel ve güzel bir kent 30 yılda siyasete, beceriksizliğe feda edildi.

Şimdi önümüzde yeni bir dönem var.

Sözde şehir olan Van, 2012’de büyükşehir/ bütünşehir statüsü kazandı. 2016 Kasım ayında Olağanüstü Hal (OHAL) Kanunu ve açılan soruşturmalar kapsamında Büyükşehir, İpekyolu, Edremit, Erciş, Özalp belediye başkanları görevlerinden alındı. Yerlerine vekil belediye başkanları atandı. Büyükşehir Belediye Başkan vekilliğine Van Valisi İbrahim Taşyapan atandı. Sonrasında Başkan kadar yetkileri olan Genel Sekreterlik görevine geçmişte belediyede çeşitli görevlerde bulunan Mehmet Yaşar getirildi.

Bugüne kadar yüz yüze gelmediğim Genel Sekreter  Mehmet Yaşar’ı  basın sohbeti sırasında yakından tanıma imkanım oldu. Geçmişte basınla  ilişkileri olmayan  diyalog yerine monologu tercih eden içine kapanan belediye  yeni  dönemde basınla iletişim kuracağını  gösterdi.

Samimi ortamda geçen sohbet sırasında dersine iyi çalışmış, belediyeyi, yetkilerini, sorunları, kaynakları bilen, sakin ve özgüvene sahip Büyükşehir Genel Sekreteri profili gördüm.

Genel Sekreter Mehmet Yaşar konuşmasında ilçelerin ihtiyaçları, Van Gölü kirliliği ve kanalizasyon sorununu, imar planı açmazını, kentsel dönüşüm sıkıntılarını,  belediye borçlarını,  belediyedeki kurumsal yapılaşmayı ve farklı konuları içeren bilgileri paylaştı. Yöneltilen sorulara ayrıntılarıyla cevap veren,  Van'a hizmet etmekten başka bir  amacının olmadığını dile getiren Yaşar, eleştirilere tahammül göstererek polemiğe girmeden açıklamalar yaptı. Performansını izleyip göreceğiz.

Toplantıda bizde kentimizi, insanlarımızı ilgilendiren bazı konularda görüş ve önerilerimizi dile getirdik.

Genel Sekreter Yaşar’a halen tutuklu bulunan eski belediye başkanı Bekir Kaya döneminde gündeme getirilen Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan eski Van belediye binasının yerine toplantı salonları, sergi salonları, konser salonu, sanat atölyeleri olan çok katlı modern kültür merkezi projesini içtenlikle desteklediğimizi, kentimizin merkezinde ulaşılabilir noktada  şehircilik anlayışına uygun çok amaçlı kültür merkezine ihtiyaç bulunduğunu projenin sahiplenilerek mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledim.

Yaşar’a mevcut müze binasının belediyeye devrini sağlayarak burayı Belediye Kent Müzesi yapmalarını yanında yer alan boş alanı Şehir parkıyla birleştirerek tek parça açık hava müzesi ve kitap imza günleri, söyleşiler gibi kültürel etkinliklerin yapılabileceği sosyal alana dönüştürerek bu parkı kültür merkezi ve kent müzesiyle bütünleştirerek Van’a yakışan açık ve kapalı alanlara sahip, şehrimize kültürel değer katan ve kimlik kazandıran modern kültür mekanı haline getirmeleri gerektiğini söyledim. Merkezin bir bölümünün de Belediye Kültür Daire Başkanlığı olarak kullanılmasını önerdim. 

Yapılacak kompleksi Van’ın kurtuluşunun 100. Yılında 2 Nisan 2018’de zengin etkinliklerle “Van Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Kompleksi” ismiyle hizmete açın.  Burası 12 ay şehrimizin kültür, sanat etkinliklerinin adresi olsun.  Turizm kültür şehri ilan edilen Van kültür şehri olduğunu burada göstersin. Yaşar, konuyu Vali Bey’e aktaracağız güzel ve önemli bir düşünce hayata geçirebiliriz dedi.

Bizi samimiyetle dinleyen Yaşar’a kaldırım kenarlarını refüjleri Van iklimine uygun 12 ay yeşilliğini koruyan uzun ömürlü ağaçlarla donatın. Temiz bakımlı  sevimli kent kimliği olan bir şehir yaratın dedim. Yaşar, buna yönelik çalışmalarımız var önerilerinizi dikkate alacağız dedi.

Yaşar’a saçma imar planıyla deprem sonrası betonlaşmaya açılan Edremit'te TOKİ konutları önünde, Kaymakamlığın, Çevre Şehircilik Müdürlülüğü yanında bulunan devasa arsaya göl manzaralı beton yığını kamu binalarının yapılmasına "dur" diyerek izin vermeyin. Bu alanı ilçe meydanı, tören alanı, sportif, sanatsal kültürel etkinlikler yapılan ortak yaşam alanı olarak  değerlendirin. İmar planında değişiklik yaparak bu alanı kurtarın. Yaşar'da, Edremit Belediye Başkan Vekiline bu konuyu sizde aktarın. Kendisi projelere açık biridir.  Bizde görüşerek orayı ilçenin yaşam alanı yapalım dedi.

Genel Sekreter Yaşar’a, “ Şu an hiçbir engeliniz, mazeretiniz yoktur, aksine yerel ve merkezi anlamda  güç ve yetkiniz çoktur. İktidarın gücünü desteğini alarak zamanı kaynakları doğru ve hızlı kullanabilirseniz Van’ı köyden kente dönüştürebilirsiniz. Vanlılar şehirlerini kimin yönettiğiyle ilgilenmiyor. Nasıl yönetildiğiyle ilgileniyor. Vanlılar alt yapısı, yolları, ulaşım sorunları çözülmüş bir şehirde yaşamak istiyor. Van’ın kaderini değiştirerek dönüştürebilirseniz emeği geçen herkese teşekkür eder takdir ederiz, hatta baş tacı yaparız. Ancak bu fırsatı, şansı kullanamazsanız yakanıza yapışır sizden başarısızlığın hesabını sorarız” dedim. Yaşar başaracağız, başarmak zorundayız dedi.

 

Van için son şans !

OHAL kanunu ile Van’ın makus talihi değişebilir,  kronikleşmiş bazı sorunları çözülebilir.  Belediye başkan vekilleri vizyon sahibi etkin, yetkin ve çalışkan kadrolar kurabilirlerse, Vanlıların yaşamına dokunan, kentin görünümünü değiştiren mutlu eden projeler de hayata geçirilebilir. Belediyeleri yönetenler zamanı verimli değerlendirebilirlerse kentimiz kısa sürede hayal ettiği görünüme büyük ölçüde kavuşabilir.

Bu dönem Van için son fırsattır, son şanstır. 

Ya bu hasta kent sağlığına kavuşarak ayağa kalkacak ya da yatalak hasta olarak ölüme terk edilecek. Üçüncü bir seçenek yoktur.

Van için, bu kentte yaşayanlar için, bu kenti sevenler için belediyecilikte bu dönemin neden son şans olduğunu anlatayım.

Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Büyükşehir Belediye Başkanı belediyelerde beş yıllığına görev yapar.  Bu hiyerarşik yapı içinde hizmetler planlanıp, tartışılarak siyaseten uygun görülürse uzun görüşmeler sonunda karara bağlanır hayata ya geçmez ya da yarım yamalak geçer. İşin içine siyasi irade, rant çevrelerinin baskısı, farklı unsurların parmağı girince sağlıklı sonuç Van 30 yıllık belediyecilik örneğinde olduğu gibi alınamaz.

OHAL sonrası belediyede bu yapı değişti. Artık belediye başkanının karar alması, alınan kararları hızla hayata geçirmesi nerdeyse iki dudağının arasında. Bugün karar alır, yarın imar planını değiştirebilir. Bu imkan iki uçludur. Kente hizmet için kullanılırsa yararlı, birileri ve yanlış işler için kullanılırsa tehlikelidir. Ama biz iyimser olmak zorundayız. Evet, bu dönem Van için tarihi fırsattır.

Van’ın kangrene dönüşen kentsel sorunları bu süreçte kökten çözülebilir.  

Cesur kararlar alarak, geleceği kucaklayan değişim dönüşüm projelerini hayata geçirerek Van çıkış yapabilir. Kentimiz muadili olan iller arasındaki gelişmişlik farkını hızla kapatabilir. Belediyeye vekil atmasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen hala İmar Daire Başkanı atanamadı. Bazı kritik kadrolar netleşmedi. Rölantide çalışan belediye motoru harekete geçirilemedi. Sanki risk almaktan çekinilen bir atalet görünümü var.  Önümüzde iş yapılabilecek 1 yıl var.

Van halkına da seslenmek istiyorum

Ey Vanlılar uyumayın, izlemeyin, bu dönem hepimiz için son şanstır. Sizde planlı bir kentte yaşama istediğinizi her yerde siyasilere, yetkililere aktarın. Yeri geldiğinde demokratik toplumsal baskı kurun. Zira sizinde yaşadığınız bu kente karşı sorumluluğunuz var.

Kentimizi  yöneten irade iktidarın, kardeş belediyelerin, valiliğin, kurumların ve halkın desteğini alarak, Van’ın kaderini değiştirecek projelere, hizmetlere, eserlere imza atabilir. Başarılarıyla da isimlerini kent tarihine yazdırabilirler. Bunun için aşka, heyecana, çabaya, ortak akla, güçlü iradeye, iş bilen kadrolara ve  vizyon yeterlidir.

Gelin altın tepside sunulan bu şansı güzel Van’ımız ve insanımız için iyi kullanalım.

Bakmadan Geçme