Yakın tarihin canlı tanığı ZEVE

Değerli okurlar geçen hafta Zeve Şehitliği Anıtına üst düzey ziyaret yapılması Zeve ismini gündeme taşıdı. Konuyla alakalı kişisel görüşümü siz okurlarım ve yetkililerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi Tuşba ismi Urartuları temsil etmektedir. Zeve ismi de 1915'te Van'da Rus işgalini, Ermeni isyan ve katliamlarını, Vanlıların yaşadıkları derin acıları, tarihi gerçekleri anlatmaktadır. Bende bu nedenle Tuşba ilçemizin adının Zeve, İpekyolu ilçemizin adının ise Tuşba olarak en kısa sürede düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

Değerli okurlar; geçen hafta Zeve Şehitliği Anıtına üst düzey ziyaret yapılması Zeve ismini gündeme taşıdı. Konuyla alakalı kişisel görüşümü siz okurlarım ve yetkililerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi Tuşba ismi Urartuları temsil etmektedir. Zeve ismi de 1915'te Van'da Rus işgalini, Ermeni isyan ve katliamlarını, Vanlıların yaşadıkları derin acıları, tarihi gerçekleri anlatmaktadır. Bende bu nedenle Tuşba ilçemizin adının Zeve, İpekyolu ilçemizin adının ise Tuşba olarak en kısa sürede düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

1915'te 2 bin 500 Müslüman Vanlının toplu olarak katledildiği Zeve'nin yer aldığı ilçemize Tuşba adı verilmesi çok yanlış olmuştur. Tuşba ilçemize Zeve adı verilerek bu yanlışı düzeltmenin yanı sıra tarihe olan saygı ve vefanın nişanesi, sözde soykırım iddialarını gündeme getiren ülkelere ve çevrelere verilmiş yanıt olur.

 

Zeve'nin gündeme gelmesi sebebiyle sizlere Zeve isimli kitapçığı tanıtmak istiyorum. Adından da anlaşılacağı gibi, kitap 1915'te yaşanmış ve Vanlıların hatıralarında önemli yer tutan Zeve katliamı ve anıtıyla ilgilidir.

 

Van'ın tarihini, kültürünü tanımak ve tanıtmak amacıyla Vanlıların kurdukları, çeşitli hizmetleri olan Van'ı Tanıma Tanıtma Cemiyeti'nin hazırlamış olduğu kitaba, Zeve adı verilmiş. Kitapta değerli bilgiler yer alıyor. Kitapçığı hazırlayanlar Zeve'ye anıt kazandırmak için de yoğun emek ve çaba göstermiştir. Kitabın hazırlanmasında ve Zeve'ye anıt kazandırılmasında Vansesi'nin değerli yazarlarını ön sırada görüyoruz. Van'ın kent hafızasına katkısı olan eserde Zeve Şehitler Anıtı'nın yapılış öyküsünün arka planına da ışık tutulmaktadır.

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...

Bakmadan Geçme