'Yalnız ölümler!'

TRT Belgesel kanalı, 29 Aralık 2019 günü son derece öğretici bir program yayınladı. Programın adı 'Yalnız Ölümler!' Japonya'da yaşı 60'ı geçmiş, yalnız başına yaşayan ve ölümleri üzerinden günler, aylar ve hatta yıllar geçtikten sonra farkına varılan kişilerin konu edildiği bir televizyon programı.

TRT Belgesel kanalı, 29 Aralık 2019 günü son derece öğretici bir program yayınladı. Programın adı "Yalnız Ölümler!" Japonya'da yaşı 60'ı geçmiş, yalnız başına yaşayan ve ölümleri üzerinden günler, aylar ve hatta yıllar geçtikten sonra farkına varılan kişilerin konu edildiği bir televizyon programı.

 

"Yaşlı ölümler" şimdi, Coronavirüs salgını dolaysıyla yeniden bütün dünyanın gündemine geldi.

 

TRT Belgesel kanalının söz konusu yayınında verilen bilgiye göre, Japonya'da her yıl, yaklaşık 30 bin kişi "yalnız ölüyor"(2013 yılı rakamı). Aynı yıl27 bin kişi de intihar etmiş. İntiharları da "yalnız ölümlere" dahil etmek çok yanlış olmayacaktır.

 

Bu durumun üç aşağı beş yukarı bütün kapitalist ülkelerde rastlanan bir olgu olduğunu söyleyebiliriz. Kapitalizmin bir sistem olarak insanlığa neler getirdiği, daha doğrusu insanlıktan nelerin götürdüğü, programda olanca çıplaklığı ile gözler önüne seriliyor.

 

Vakalar

Programda 3 "yalnız ölüm" konusu işlendi:

 

Birinci vaka: Öldüğü 3 yıl sonra fark edilmiş. Bu süre içinde ceset tamamen çürümüş.

 

İkinci vaka: Ölen kişi zengin ama yakınları ile bir ilişkisi yok. Yakınları, bildirildiği halde gelmek istemiyor. Defin işlemini, bu işle görevli "firma" yapıyor.

 

Üçüncü vaka: Ölümü 2 ay önce gerçekleşmiş. Ölen kişi fakir, evinin beş yıldır elektriği ve suyu yok. Ailesiyle hiçbir bağı da kalmamış. Ağabeyi ile son olarak 13 yıl önce görüşmüş. Evi dolduran sinek ve böceklerin komşu evleri rahatsız etmeleri üzerine ilgililere haber verilmiş.

 

Yalnız ölümler bu kadar çok olunca, kapitalizmin mantığı içinde sadece bu konu ile ilgilenen bir sektör doğmuş. Japonya'nın çeşitli şehirlerinde "Yalnız ölüm temizlik firması" adı altında çok sayıda şirket kurulmuş durumda. Firmada çalışan kişiler ise "Yalnız ölüm temizlik görevlisi" olarak anılıyor.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme