Yargıtay'dan erken emeklilik için emsal karar

Erken emeklilik için milyonlarca kişi gerekli şartları didik didik araştırmakta. Son olarak EYT düzenlemesi ile birlikte 2,5 milyon kişiye erken emeklilik yolu açılmıştı. EYT ile ilgili düzenlemeler devam ederken Yargıtay'dan emsal karar açıklandı.

Yargıtay'dan erken emeklilik için emsal karar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte 2,5 milyon kişi emeklilik hayaline kavuştu. SGK önlerinde uzun kuyruklar oluşurken vatandaşlar 'Erken emeklilik şartları neler? EYT kimleri kapsıyor? Kimler erken emekli olabilir?' sorularını araştırmaya başladı. Erken emeklilik hayali kuran kişilere son dakika uyarısı geldi. 5 yıl zorunluluğu geliyor! Hemen kontrol edin ve boşuna emekliliğiniz yanmasın.

Erken emeklilik hayali kuranlar dikkat! 5 yıl zorunluluğu geliyor. Peki EYT kimleri kapsıyor? Kimler EYT düzenlemesinden yararlanabiliyor? işte son dakika EYT haberleri...

EYT DÜZENLEMESİNDEN YARARLANMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile birlikte iki buçuk milyon kişiye erken emeklilik yolu açılmış oldu. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen milyonlarca kişi ise SGK kapılara akın etmeye devam ediyor. Çalışmalarına rağmen işverenlerin sigorta primini yatırmadığı çalışanlar, mahkemelerde hak arıyor. İş Mahkemesi'ne müracaat eden davacı EYT adayı 1999'da çalışmasına rağmen SGK'ya priminin yatırılmadığını öne sürdü.
Avukatlık bürosunda 1 Nisan 1999 tarihinde çalışmaya başlamasına rağmen çalışmalarının 23 Nisan 2000 tarihine kadar olan kısmının kuruma bildirilmediğini ancak 1 Nisan 1999 tarihinde başlayan çalışmalarının işe girişinin yapıldığı 24 Nisan 2000 tarihine kadar ve sonrasında aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Çalışmasına rağmen sigorta pirimi yatırılmayan EYT adaylarının geç kaldığına dikkat çeken Yüksek Mahkeme, SGK'ya bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerektiğine hükmetti. Kararda şöyle denildi:

"Bildirim öncesi çalışma süresi bakımından 24 Nisan 2000-03 Mayıs 2000 tarihleri arasındaki çalışma döneminin geçtiği yılın sonundan itibaren 5 yıl içinde dava açılması gerektiği ancak eldeki davanın 05 Kasım 2020 tarihinde açıldığı gözetildiğinde uyuşmazlık konusu 01 Nisan 1999-23 Nisan 2000 tarihleri arasındaki bildirim öncesi çalışma dönemi yönünden hak düşürücü sürenin geçtiği sonucuna ulaşılmıştır. Hukuk Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında, davacının 24 Nisan 2000-03 Mayıs 2000 tarihleri arasında Kuruma bildirilen hizmetleri sebebiyle dava konusu dönem ile birlikte birleşen blok çalışmalarının bulunması hâlinde davanın yasal dayanağını oluşturan ve 5510 sayılı Kanun'un 86'ncı maddesi ile paralel düzenleme içeren 506 sayılı Kanun’un 79 uncu maddesinde düzenlenen hak düşürücü sürenin dolduğundan söz etmenin mümkün olmadığı konuşulmuştur.

Bu itibarla direnme kararı usul ve yasaya uygun olduğundan bozma sebebine göre incelenmeyen davanın esasına ilişkin temyiz itirazlarının incelemesi için dosyanın Özel Daireye gönderilmesi gerektiği ileri sürülmüş ise de bu görüş Kurul çoğunluğu tarafından benimsenmemiştir. Hâl böyle olunca Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulması gerekirken önceki hükümde direnilmesi doğru olmamıştır. O hâlde direnme kararı oy çokluğu ile bozulmuştur."

EYT HANGİ TARİHİ KAPSIYOR?
8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

Bakmadan Geçme