YAŞASIN CUMHURİYET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, emperyalistlere, köhnemiş zihniyete ve iş birlikçilere karşı verdiği büyük mücadele sonucunda kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 93'cü yıl dönümü tüm yurtta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor. Van'da dün başlayan kutlamalar bugün Cumhuriyet Caddesi'nde devam edecek. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu saat 19.00'da Van-Şili Öğretmen Evi'nde verilecek.

Vansesi Haber Merkezi

CUMHURİYET'İN KURULUŞUNUN 93'CÜ YIL DÖNÜMÜ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna giden yolun başlangıcında milletimizin "kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk Devleti" kurmak üzere "ya istiklâl ya ölüm" ilkesi ile başlattığı Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşımız yer aldığı bu süreç içinde Erzurum ve Sivas Kongrelerini takiben 23 Nisan 1920'de, millî iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak ve bütün dünyaya karşı, yayınladığı beyanname ile "egemenliğin kayıtsız şartsız Türk milletine ait olduğunu" ve "Büyük Millet Meclisi'nin üzerinde hiçbir makam bulunmadığının" ilân edildiği Cumhuriyet'in kuruluşunun 93'cü yıl dönümü Van'da da  çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

KUTLAMALAR CUMHURİYET CADDESİ'NDE

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları 28 Ekim cuma günü (dün) Van'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlandı. 

Törenine Vali İbrahim Taşyapan, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin, Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülbasit Bildirici, kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı. Çelenklerin anıta bırakılmasının ardından askeri bando eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına bugün saat 09.30 'da Valilik makamında tebriklerin kabul edilmesiyle devam edilecek. Cumhuriyet Caddesi'nde Saat 10.00 da yapılacak kutlama töreninde Vali, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı halkın bayramını kutlayacak.  Tören alanında askeri bando eşiliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Van Valisi İbrahim Taşyapan günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapacak. Program kapsamında, Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen öğrenciler şiir okuyacak. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 93'cü yıl dönümü nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilecek. Bayram töreni  halkoyunları gösterisi ve tören geçişiyle son bulacak.

CUMHURİYETİN ANLAMI VE ÖNEMİ

Cumhuriyet, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden bir devlet şekli olup; dolayısıyla devletin temel organlarının seçimle iş başına geldiği bir yönetim biçimidir. Bu rejimde Devlet Başkanı olan Cumhurbaşkanı da milletçe veya milletin temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir. Cumhuriyet yönetimi bu niteliği ile şüphesiz ki demokrasinin en gelişmiş şekli, demokrasi prensibinin en iyi uygulanmasını temin eden bir siyasi rejimdir.

Cumhuriyet yönetiminin birinci özelliği, seçim esasına dayanan bir idare olmasıdır. Bu seçim de gerek seçme gerekse seçilme hakkı bakımından belli bir kişiye, belli bir zümreye, belli bir sınıfa ayrıcalık tanınmaz. Cumhuriyetle yönetilen bir devlette seçimle iş başına gelenlerin görev süresi belli bir dönemi kapsar. Bir görevin babadan oğula geçmesi gibi bir usul de cumhuriyet rejiminde bulunmaz. Cumhuriyet yönetiminde kaydı hayat şartı ile bir görev söz konusu olamaz.

Cumhuriyet rejiminin ikinci bir özelliği, kişi, zümre ve sınıf yararını değil, kamu yararını ön planda tutan, kamu yararına dayanan bir yönetim şekli olmasıdır. Çünkü cumhuriyet rejimi, kuvvetini, dayanağını kişi, zümre ve sınıf hakimiyetinden değil, geniş halk kitlesinden, millet iradesinden almaktadır.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme