Yatalak Hasta Fizik Tedavi İle Yürüdü
İstanbulda, Yürümen imkansız, ameliyat edersek hiç ayağa kalkmazsın denilen Enise Nine, Van Özel İstanbul Hastanesinde uygulanan başarılı fizik tedavi yöntemi ile yürümeye başladı.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İstanbul Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Salih Ürper, Enise Ezberci’nin (75) daha önce 13 büyük ameliyat geçirdiğini ve hastaneye geldiğinde yürüyemeyecek durumda olduğunu söyledi. Dr. Ürper, “Enise Ezberci, daha önce 13 büyük ameliyat geçirmiş. Bel fıtığından operasyon geçirmiş. İki dizinde protez takılı, yaklaşık 8 ameliyatı olan, 30 yıldır tansiyon ile diyabet hastası bir hastamızdı. İstanbul’da yaklaşık 70 seans fizik tedavi gören bir hastaydı. Ağrı nedeniyle yürüyemeyecek bir durumdaydı ve tekerlekli sandalye ile polikliniğimize geldi. Şu anda rehabilitasyon ve ağrı tedavisinde çok iyi bir noktaya gelindi. Hasta artık bağımsız ve neredeyse tamamen yürüyebilecek duruma geldi” dedi.
İstanbul Hastanesi Fizyoterapisti Veli İpek ise, daha önce birçok doktorun hasta Enise Ezberci’ye "Artık evine git, yürümen imkansız, ameliyat edersek hiç ayağa kalkmazsın" dediğini belirterek, “Enise teyze tekerlekli sandalyeye mahkum bir şekilde bize geldi. Biz ilk başlarda birkaç hafta Enise teyzeyi, ‘Yürüyebilirsin, böyle bir şey yok’ diyerek inandırmaya başladık. Enise teyze de buna inanmaya başlayınca fizyoterapi teknikleri kullanarak çok kısa sürede kendisini iyi duruma getirdik. Enise teyze önce tekerlekli sandalyeden kurtulup walker ile yürümeye başladı. Sonra walkeri de attı ve ayakta durup adımlar atmaya başladı” dedi.
Fizyoterapide hastaların yatağa mahkum olmasının söz konusu olmadığına vurgu yapan İpek, “Hastanın hastalık derecesi ne olursa olsun, fizyoterapistler çaba göstererek bir kademe ileriye götürebilirler. Yataktaki hasta oturabilir, oturan hasta ayağa kalkabilir ve ayağa kalkan hasta yürüyebilir. Bizim mantığımız her zaman bu yöndedir” ifadelerini kullandı. Başka hastanelerde sadece fizik yapıldığını ve tedavi edilmediğine vurgu yapan Toker, “Kaç felçli hastanın bastonlarını bırakıp yürüyerek buradan çıktıklarını gördüm. Ben bu nedenle bizlere gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı tüm hastane yetkilileri ve personeline teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İstanbul Hastanesi olarak Van’da birçok şeyi başarabildiklerinin altını çizen İpek, “Artık hastalarımız Van’dan batı bölgelerindeki hastanelere gitmedikleri gibi büyükşehirlerden ve farklı bölgelerden bize hastalar gelmektedir. Bu ilimiz ve bölgemiz için çok büyük bir kazanımdır. Bizim burada başarılı olmamızın nedeni, hastanemizin bize böyle bir imkan sağlamış olması ve tüm ihtiyaçlarımızın karşılanmasıdır” şeklinde konuştu.
Annesinin ilde meydana gelen depremlerden sonra İstanbul’da ayaklarından ameliyat olduğunu ve götürdükleri birçok hastanede kendilerine, ‘Çaresi yok’ denildiğini ifade eden Enise Ezberci’nin kızı Emine Toker, “Annem Van’a geldikten sonra İstanbul Hastanesi’nde çok yardımcı oldular. Annem şu anda yürümeye çalışıyor. Birkaç kere bunu başardı ve yürüdü ancak düşüşlerden dolayı tedavide tekrar geri gitmeye başladı. Şimdi yine de azimle, doktorların ve fizyoterapistlerin ilgisiyle daha da iyi olmaya ve yürümeye gayret ediyor” dedi.
Birçok hastaneye gittiğini fakat faydasını göremediğini dile getiren Enise Ezberci de, “Buraya geldim, çok iyi oldum. Yürümeye kadar kalktım. Genel olarak buradan çok memnunum. Türkiye’nin neresinde olursa olsun hastaların buraya gelmelerini tavsiye ediyorum” ifadelerine yer verdi.