YAYLA MUZU UÇKUN ÇILDIRDI

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek dağlarında doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından Uçkun veya Yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen, birçok hastalığa iyi geldiği ileri sürülen uçkun, Van'da tezgahlarda rekor fiyatla yerini aldı. Vatandaşlar severek tükettikleri uçkunun fiyatını pahalı buldu.

Rıdvan Can

İlkbaharda yörenin yüksek dağlarından toplanarak satışa sunulan Kuzukulağıgiller familyasından olan Latince ismi Rheum ribes,  Anadolu'da ışkın, aşgın, aşkın, eşkin, eşgin, ıçgın, ıçkın, uçgun, uçkun, uşgun ve uşkun isimleriyle bilinen uçkun   yayla muzu, yüksek fiyatıyla cep yakıyor. Ekşimsi ve güzel tadı olan uçkunun kilosu tezgâhlarda 15 TL'den satılıyor. 


"Kanser, şeker hastalığına iyi gelşyor"
Geçen yıl  ABD'nin Atlanta Üniversitesi'nde iki aşama hâlinde fareler üzerinde gerçekleştirilen araştırmada uçkun da bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edilerek, sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü tespit edilmişti  Başta kanser, şeker  ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen uçkun Van'da kilosu 15 TL'den piyasaya çıktı. Fiyatı pahalı bulan vatandaşlar uçkunu şimdilik  tadımlık almakla yetiniyorlar..


"15 liradan, satılıyor"
Van'da birçok yerde uçkunun  kilosunun 15 liradan satışa sunulduğunu, vatandaşların fiyatların düşmesini beklediğini ifade eden Rıdvan Komi isimli uçkun satıcısı "Dağlardan bin bir zahmetle toplanarak getirilen uçkun bitkisi ve kökü il merkezinde satışa sunulmaya başladı. Van'da birçok yerde uçkunun kilosunu 15 liradan, satılıyor.  Vatandaşlar fiyatları pahalı bulduklarından dolayı uzaktan bakıyorlar veya tadımlık alıyorlar. Önümüzdeki günlerde uçkunun artmasıyla birlikte fiyatlar haliyle düşerek satışlarda aratacak. " dedi.


"Çok pahalı"
Uçkunun fiyatını pahalı bulduklarını belirten Vahit Alkan isimli vatandaş ise sağlık açısından faydalı olan   uçkunu alamadıklarını fiyatının düşmesini beklediklerini dile getirdi.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme