Yaz aylarında deniz ve havuz keyfinden sonra dikkat!

Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Kulak Burun Boğaz Doktoru Mehmet Zeki Erdem siz değerli okuyucuları için yaz aylarında deniz ve havuz keyfinden sonra alınacak önemlerle hakkında bilgilendiriyor.

Yazın havuzda veya denizde yüzmek çok keyiflidir. Ama deniz ve havuz suyu sağlığınız için tehdit olabilir dersek? Yaz aylarında kulak hastalıklarında artış yaşanıyor. Bu hastalıklardan ilk sırada dış kulak yolu iltihabı geliyor.

 

Dış kulak yolu (dky) enfeksiyonu nedir?

Dış kulak yolu veya kulak kanalı, dış kulağı kulak zarından ayıran bölümdür. Bu kanalın etkilenmesi ve yangısı eksternal otit olarak adlandırılır.

Olguların çoğunluğu yaz mevsiminde ılık ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabancı cisim ve kaşıma ile oluşan travmalar, kulaklıklar,  yüzme veya sık banyo ve duş, eğilimi arttıran faktörlerdendir. Sık yüzen kişilerde olan hali ise yüzücü kulağı olarak adlandırılır. Bu faktörlerden birkaçının birlikte olması,  riski daha da fazlalaştırır.

 

Belirtileri nelerdir?

Dış kulak yolu enfeksiyonu; en çok ağrı, dolgunluk, kaşıntı ve işitme kaybı şikayetlerine neden olur. Hafif evrede; ağrı çok şiddetli değilken kaşıntı ön plandadır. Orta evrede ağrıda artış görülür. Ciddi evrede ise enfeksiyon dış kulak yolunu (dky) aşarak kulak kepçesine, yüze ve kulak arkasına yayılabilir.

Küçük çocuklar şikayetlerini tam olarak anlatamayabilirler. Kulaklarına dokununca; ağlamaları, kulaklarını çekiştirmeleri, bazen ateş, dış kulak yolunda akıntı görülmesi, rahat uyuyamamaları, normalden çok ağlamaları durumunda dikkat etmek gerekir.

 

Korunmak için neler yapılmalı?

Dış kulak yolunu kuru tutmak, yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmak, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak, kendi kendimize dış kulak yolundaki serümeni temizlemeye çalışmamak, yüzmeden sonra dış kulak yolunu havlu ile kurulamak.

 

Kloru temizleyin!!!

Yaz tatilinin bir işkenceye dönüşmemesi için özellikle çocukların çok dikkatli olması gerekiyor. Çocuklar yazın sabahtan akşama kadar havuzda vakit geçirebiliyorlar ve sık sık havuza atlayarak oyun oynuyorlar. Bu nedenle tatil sürecinde öncelikli olarak çocukların kulak içinde kalan klorun temizlenmesi için havuzdan sonra mutlaka duş almaları çok önemli.

 

Nasıl tedavi edilir?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında tedavi dış kulak yolunun temizlenmesi, antibiyotikli kulak damlaları, gerektiğinde dış kulak yoluna yerleştirilen antibiyotikli ve steroidli tamponlar, sistemik antibiyotik, mantar enfeksiyonu var ise antimikotik damlalar ile yapılır.

Dış kulak yolu enfeksiyonunu düşündürecek şikâyetleriniz varsa KBB hekimine başvurmanız gerekir.

Bakmadan Geçme