Başkan Şahin'i dinlerken
İkram Kali
Geçen hafta Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan “Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare Toplantıları”nın ilki Van Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde kentimizde gerçekleştirildi. İki oturum şeklinde yapılan; Van Şırnak, Siirt, Hakkâri, Bitlis, Muş, Ağrı Iğdır illerinden belediye başkanları, üniversitelerden akademisyenler, meslek odaları ve kalkınma ajansı temsilciler ve bürokratların katıldığı toplantı basında yer aldı. Ben siz değerli okurlarıma kalkınmada yerel vizyona yakışmayan Van Kahvaltısı ile ilgili düzeysiz söylemlere girmeden dinleyerek gözlemlediğim TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i anlatmak istiyorum.
Politikada basamakları çıkarak yükselen, sözünü esirgemeyen Fatma Şahin, 2002 genel milletvekili seçimlerinde Gaziantep’ten ilk kadın milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 22. 23. ve 24’üncü yasama dönemlerinde Gaziantep Milletvekili olarak görev yaptı. 61’inci hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kurucu Bakanı olarak görevlendirilerek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk kadın Bakanı ünvanını aldı. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen, 2014 yılından bu yana Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR) Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Şahin, 8 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına seçildi. Sorumluluk taşıdığı her konuya bilgisiyle hâkim olan Şahin, sevdalı olduğu memleketi Gaziantep’e canla başla hizmet etmekten mutluluk ve onur duyduğunu her fırsatta ifade ediyor.
Toplantının yapıldığı salona girerken sempatik tavırları, gülen yüzü, dinamik yürüyüşü ve içten selamlaşmasıyla dikkat çeken Şahin, kişiliğini yansıtan heyecan verici, akıllarda iz bırakan açılış konuşmasını herkes büyük bir dikkatle dinledi.
Gaziantep’in sanayi çarkları gibi hızlı hareket eden ve konuşan Şahin, tecrübelerini, çalışma ve yönetme anlayışını aktarırken “ çabuk”, “hızla”,” insan, “ çevre”, “ adalet”, “çalışma” gibi kelimelere sık sık vurgu yapması dikkat çekiciydi.
Ulaşımdan tarıma, çevreden, turizme, kültürden sanata Gaziantep’te yapılan proje ve hizmetlerden örnekler vererek bir belediyenin nasıl yönetilmesi ve neler yapması gerektiğini anlatan Şahin, belediyelerin asli görevleri, öncelikleri ve daha birçok konuyu başlıklar halinde salondakilerle paylaştı.
Heyecanını dışa yansıtan Başkan Şahin’in konuşmasından birkaç satır başı:
2011 depreminde Van’da bakanlık olarak Van’da çalıştık. Van’a uçakla geldiğimde güzleşen, değişen bir Van gördüm.
Deprem canımızı yakıyor, yeni deprem olana kadar her şeyi unutuyoruz. Valilerimize, belediye başkanlarımıza, bakanlıklarımız çok fazla iş düşüyor. Yarın deprem olacak gibi ciddi tedbirler almamız gerekiyor. Bir belediye başkanı ulaşım, imar mastır planı hazırlıyorsa Deprem Mastır Planı hazırlamak zorundadır. Zayıf fay hattı geçmesine rağmen biz Gaziantep’te hızla Deprem Mastır Planı’nın hazırlıklarına başladık. Halkı bilinçlendirerek, eğiterek depreme karşı hazırlamalıyız.
Artık alt yapı (yol, asfalt, su, kanalizasyon, kaldırım) belediyeciliği bitmiştir.
Dünyanın nereye gittiğini çok iyi anlamamız gerekir. Bunu anlamadan ne şehrimizi ne bölgemizi ne de ülkemizde değişimi yönetebiliriz. Kendimizi yenilemesek yeniliriz.
Toplumsal barış ve huzur yalnız ekonomik kalkınmayla olmuyor. Önce çevresel kalınmaya önem vereceğiz, doğayı koruyacağız. Doğa, canlılar bize emanet. Çevresel kalkınma yaşarken çevreye dokunma, ekosistemi bozma diyor.
Adalet ve özgürlükler kâğıtlarda kalıyor. Sürdürülebilir kalkınma yalnızca ekonomik kalkınmayla sağlanamaz. Çevresel ve sosyal kalkınma mutlaka desteklenmeli. Doğayı, çevreyi koruyan ülke ve toplumlar ekonomik ve sosyal refah içinde huzurla yaşayabilir.
Dünyanın adalete ihtiyacı var. Adalet ve özgürlükler olmadan kalkınma mümkün değil. Demokrasi ve kalkınma ikiz kardeş gibidir. Biri olmadan diğeri olamaz.Ben tüm görevlerimde buna dikkat ettim.
Bizim medeniyet kodlarımız ‘Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’, ‘Bir günü diğerine eşit olan zarardadır.’ Ben işini en iyi yapanı severim’ Diyor. Bu medeniyet kodlarımızdan aldığımız ilhamla yapmamız ve yapmamamız gerekenler var.
Üniversitelerde, şehrimizde yapılan araştırmalar belediyelerce çok hızlı şekilde hayata geçirmemiz gerekir. Belediyeler Birliği olarak her konuda belediyelerin emrindeyiz. Çok hızlı yol alın.
Güvenliği, huzuru tesis etmeden hiçbir şey konuşamıyoruz yapamıyoruz.
Dünyanın hızla değişen koşullarına göre şehirlerimizi yöneterek geleceğe hazırlama çabasında olmalıyız. Her bölgenin kendine özgü kalkınma modeli var.
Artık ne kadar petrolün, madenin olduğu değil, ne kadar gıda güvenliğin olduğu önemlidir. Toprağını, suyunu, havanı, ağacını, canlıları ne kadar koruyorsan o kadar zenginsin.
Şehrinizde bir sorununuz varsa teknolojik olarak çözebiliyorsanız o şehir akıllı şehirdir.
Konuşmasında birlikte çalıştığı üst düzey takım arkadaşlarının her birinin uzmanlık alanı olduğunu belirten Şahin, bilgili, zeki, aydın, toplumun mili ve manevi değerlerine saygılı, ülkesinin çağdaş değerlerini özümsemiş, dünyayı okuyan, yönettiği şehre ve insanına âşık, özgüveni yüksek duruş sergiliyordu.
Salondaki benim gibi birçok Vanlının Şahin’i dinlerken “Keşke bizim şehrimizi de böyle bir başkan yönetseydi” dediklerine veya “Biz böyle bir belediye başkanı neden çıkaramıyoruz?” sorusunu kendilerine sordukların eminim.
Başkan Şahin, Van’da belediyecilik dersi verdi. Memleketinin derdini dert edinen Şahin’e başarılar ve kolaylıklar diliyor, liyakat sahibi çalışkan insanlarına fırsat tanıyan Gaziantep şehrimizi kutluyorum.
Şahin’in enerjisi, misyonu
9 yıl aradan sonra Van’a gelen Başkan Şahin’i dineldikten sonra gününün nasıl devam ettiğini merak ederek araştırdım.
Van’dan döndükten sonra ayağının tozuyla Şehir Eşleştirme Zirvesi’ne katılan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi engelli araçların tamir edildiği atölyeyi de ziyaret eden Şahin, Uçağa atlıyor Ankara’ya gidiyor. Başkentte de boş durmuyor.Vizyonu ve Gaziantep’in yüklediği misyonla Azerbaycan, Almaya, Belerus büyükelçilerini ziyaret ederek diplomatik yakınlık kuruyor. Partisinin İl Başkanları toplantısına katılıyor.
Anne, eş sorumlulukları da bulunan Şahin, bir gün sonra Gaziantepli iş insanının Tekirdağ’da kurduğu fabrikanın açılışına katılarak hemşehirisine destek veriyor.
Arı gibi çalışan, yükseklerde kanat açan Şahin’e tek kelimeyle helal olsun.
Gaziantep farkı
Gaziantep de1989’da Belediye Başkanı Celal Doğan ile başlayan modern kentleşme, değişim dönüşüm, gelişme ve kalkınama süreci Asım Güzelbey ile sürüyor, bugün de Başkan Şahin devam ettiriyor. Her gelen başkan bilgili, çalışkan kadrolarıyla Gaziantep’e yeni eserler, yeni bir görünüm kazandırıyor.
Çağdaş belediyecilik anlayışla yönetilen Marka Şehir Gaziantep bu yapısıyla diğer illere fark atıyor. Kentte sağlanan bu başarıyı Şahin, “Başka şehirler konuşur, Gaziantep yapar” sözleriyle özetliyor.
Gaziantep kültür merkezlerinden kent arşivine, müzelerden mutfağına, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Kenti seçilmesinden festivallere sanayi şehri kimliğinin yanına bir de kültür ve turizm şehri unvanını eklemiştir.
Turizm anlayışı Akdamar ile Kapıköy arasında sıkışıp kalan, aslında büyük bir kültür ve tarihi potansiyele sahip olan Van şehrimiz Kent Müzesi, Tarım Hayvancılık Müzesi, Kilim Müzesi, Van Gölü Müzesi Kahvaltı ve Gastronomi Müzesi, Kültür ve Konser Salonu açmayı bir türlü beceremezken Gaziantep, aralarında; Zeugma Mozik Müzesi, Kent Müzesi, Fıstık Müzesi, Baklava Müzesi ve Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan Gaziantep Mutfak Müzesi bulunan 20 müzeyle yerli ve yabancı turistlerin çekim merkezi olmayı başarmıştır.
Askerliğimin bir bölümünü yaptığım geçmişin varoşları, sokakları yıkık dökük sanayi şehri Gaziantep’e adeta çağ atlatanlar bilgi birikimleriyle, ortak akıl ile aşkla hizmet eden insanlardır.
9 Kasım Van depremi 9 yaşında
23 Ekim depreminin ardından 9 Kasım 2020 günü Van ikinci depremini yaşadı. Van merkezi çok büyük hasar gördü. Acı ve zor günler geçirdik.
Aradan 9 yıl geçti.
Depremler devam ediyor. Elazığ ve Başkale’nin ardından İzmir depremi yaşandı. “Deprem öldürmez çürük yapılar öldür” geçeğiyle İzmir’de 114 insanımız hayatını kaybetti. Tüm depremlerde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.
Artık oy uğruna çürük binalara imar affı istemiyoruz.