Sesin Muhteşem Gücü
Ümran Öztürk
İletişimde ses tonunun ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Sesimiz kendimizi ifade etmede kullandığımız en etkili iletişim aracıdır. Bundandır ki sesi en etkili kullanan kişininkarşısındakini etkileme gücü daha çoktur, sözleri daha etkili şekillenir, mesajları daha çabuk yerini bulur. Çünkü sesin insan üzerindeki etkisi tartışma götürmezbir güçtür
Seslendirme; sese bir anlam yüklemek, sesi tonlamak, sözü sese çevirmede en etkili yöntemlerden biridir. Bunu da ses rengiyle yani ses tonuyla yaparız. Bir eserin, yazının ya da bir haberin okunmasında vurgulama da tonlama kadar önemlidir. Önemli bulduğumuz bir düşünceyi, bir sözcüğü öne çıkarmak, o sözcüğün altını çizmek, damgasını vurmak demektir vurgulama. Duygularımızı en doğru şekilde karşı tarafa ulaştırmada başvurduğumuz bir yöntemdir.
Tonlamayı en iyi yapan ve sesin gücünü en iyi kullanan biri dinleyici yüreğinden kıskıvrak yakalar anlatılmak isteneni onun ruhuna adeta bir melodi gibi sunar. Müzikte notalar ne kadar önemliyse seslendirmede de diksiyon ve fonetik eğitimi o kadar önemlidir.
Çoğumuzun çocukluğu radyo tiyatrolarını dinlemekle geçmiştir. Dinlediğimiz oyunlarıonları seslendiren sanatçılar sevdirirdi. Onlar, tonlamalarıyla dinleyiciyi radyo başında tutmayı başarıyordu. Olcay Poyraz, IşıkYenersu, Çetin Tekindor, Alp Öyken, Hepşen Akar, Semih Sergen, Oytun Şanal gibi bir çok ismi “Arkası Yarın ve Radyo Tiyatroları”ndan tanırdık. Sosyal medyanın olmadığı, imkanların çok kısıtlı olduğu o yıllarda yüzlerini görmesek de sesleri ile yüreğimizi fethetmiş bir çok ustalardanbirileriydi onlar.
Şarkılar, türküler, şiirler, ninniler ile asırlardır insan sesinin iyileştirici yönünden beslenen bizler daha küçücük yaşlarda sesin muhteşem gücüne inanarak büyüdük. Görselden çok işitsel olarak şekillenmişti anılarımız, geleceğe dair hayallerimiz.
Zamanla iyi bir dinleyici olduğunuzda seslendirenin, sesin ve anlatım biçiminin tonlamaların, vurguların ses nefes üzerindeki ilişkiyi nasıl kurduğunu fark ediyorsunuz. Sözlerin dinleyici üzerindeki etkilerine tanık oluyorsunuz. Bu kez dinlemek size daha fazla keyif veriyor.
Yazdığım şiirleri başkalarının seslerinden dinledim. Hepsinin tınısı farklı bir biçimde yansıyordu bana. Bir sürprizle sevgili arkadaşım Korkut Alp’le yollarımız kesişti. Nuran Benli’nin kendisine seslendirmesi için gönderdiği bir şiirimi dinlerken çok etkilendim. Tüm sözcüklerim gerçek duygularımı, öylesine yansıtmıştı ki bunun başarısı bizim birçok projede birlikte yer almamıza neden oldu.
Birçok şairin şiirlerini seslendirdiği gibi benim de hemen hemen her şiirimi, birçok öykümü hatta köşe yazılarımı programlarında sesiyle, nefesiyle adeta ruhunu katarak seslendirdi. Yaptığı programlarla şiir sevenlere ulaşırken benim de takipçilerime, okurlarıma çevremdeki insanlara, Vanlılara, Susurluklulara, Balıkesirlilere Korkut Alp sesi ile ulaştı. Aralarında bir gönüldaşlık bağı kurdular. İzmir Konak Meydanında düzenlenen Van’ın kurtuluş programına katılıp Van şiirleri ve Van Marşını okuyarak Vanlıların gönlünde yer etti. Vansesi Gazetesi’nin 80. Yıl dönümü kutlamasında, yıllar önce Vansesi Gazetesi için yazılan şiiri seslendirirken sesi ile aramızda olmuş salondan da büyük alkış almıştı.
O, Van’ı görmeden bir Van sevdalısı oluvermişti. İzmir’de Vanlılar Derneği’nin müdavimleri arasında. Davet aldığı programlara katılır, sahneye çıkar ve Vanlı şairlerin şiirlerini büyük bir içtenlikle okur. Katıldığı programlara sesiyle renk katan Korkut Alp’i “SesinMuhteşem Gücü” başlıklı yazımı yazarken atlamış olsaydım kendisine haksızlık,vefasızlık yaptığımı düşünürdüm. Bundan dolayı kendisini başarısından dolayı köşeme taşımayı bir borç bildim.
Sesinin rengiyle gönülleri fetheden Korkut Alp Kimdir?
1967 Sivas ‘ta doğan Korkut Alp bir kamu kurumunda çalışmaktadır. 80 ihtilalıyla eğitim hayatını yarım bırakır ve çalışma hayatına atılır. Bu arada da spora yönelir. 6 yıl fiilen boks yapar.Geçtiğimiz günlerde coronadan hayatını kaybeden Süha Tan kendisinin boks hocasıdır. Hocası Süha Tan‘ın disiplinli çalışmaları sonucu Korkut Alp, Yıldız Gençlerde Türkiye şampiyonluğu ödülü alır. Sivas'ta Kültür Merkezi'nde amatör olarak tiyatro çalışmalarına katılır. Tiyatroda da hocası Yusuf Koç’tur. İlk olarak Sivas’ta “Yunus Emre” adlı tiyatro oyunu ile seyirciyle buluşur. Tiyatro çalışmalarına aralıksız devam eder. Bir ara Güven Kıraç’tan tiyatro eğitimi alır. Birçok film, dizi, belgeselde seslendirme sanatçısı olarak görev yapan TRT spikerlerinden Hayrı Küçükdeniz’den diyafram ve diksiyon dersleri alır. Şiirle ve edebiyatla o yıllarda tanışır. Askerliği bitirir bitirmez evlenir ardından da Kayseri’de bir çocuk yuvasında memuriyet hayatına başlar. Bu kez tayini memleketi Sivas’a çıkar. Çocuklarını daha iyi şartlarda yetiştirmek arzu ile bu kez tayinini Akhisar’a ister. Bu arada üç kız bir erkek çocuğu olmuştur. Kızlarının üniversite okumasını çok ister bu kez de İzmir’e tayin ister. Yarım kalan eğitim hayatının istediği gibi gitmemesi onu çok üzmüş olmalı ki üç kızını da üniversitede okutur. Kızlarına “çalışma hayatında yer almasanız da kültürlü, eğitimli birer anne olmak için okuyun” diye nasihat eder.Bir memur maaşıyla zor şartlarda üç kızını meslek sahibi yapmış, evlendirmiş ve iki de torun sahibi olanKorkut Alp, “işte bu benim en büyük başarımdır” der.
Televizyon dünyasında da yer alan Korkut Alp TRT de oynayan Yeşil deniz dizisinde 2 ayrı karakter’i canlandırmış, özel bir kanalda oynayan Siyah İnci dizisinde diyalog oyunculuğu yapmıştır. Kendi internet kanalında sunduğu “Şiirli Saatler” programı yanında İzmir’de edebiyat şölenlerinde, özel gecelerde programlar hazırlar, sunar. Tiyatro oyunlarında rol alır ve kendi yazdığı oyunları sahneye koyar ve oynar. Davet aldığı programlarda da sunuculuk yapar. Seslendirdiği şiirlerle şiir severlerin gönlünde yer eden Korkut Alp’e sağlıkla şiir dolu günler ve başarılar dilerim.