Umutla Bekleyelim
Cüneyt Kulaz
İnsan Allah'a kulluk etmek için yaratılan bir varlıktır. Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirmeyi, ibadet ederek iyi bir kul olmayı arzu etmektedir. Bazen nefsinin veya şeytanın tahrikiyle de yanlışa düşebilmektedir.
Allah ise rahmetiyle kullarının doğru yolda hayatlarına, itaat üzere devam etmesini, günahlarından arınmasını istemektedir. Arınmanın sebeplerini de fırsatlar halinde lütfetmiştir. İnsana verilen ömür, mübarek gün ve geceler, kutsal mekanlar, zaman dilimleri bu fırsatlardan bazılarıdır.
Ramazan ayının oruç ve teravihlerle ihya edilmesi, Kur’an-ı Kerim’in çok okunması, Peygamberimize sevgi ve bağlılığın artması, sadaka ve zekâtın sosyal dayanışmanın sağlanmasında önem arz etmesi gibi önemli fırsatlar değerlendirilirse, Allah katında sevilen bir kul olmanın arzusunun yanında günahlardan arınmanın mutluluğu da yaşanacaktır.
İnsan dua ile iltica etmeyi, tövbe ve istiğfar ile arınmayı, Kur’an-ı Kerim ile istikamet bulmayı, infak ile de toplumsal dayanışmayı ahlaki olgunluk haline getirmeli, Allah'ın rahmetine, mağfiretine muntazır olmalıdır.
Peygamberimiz sav; "Günahlardan tövbe eden kişi günah işlememiş gibidir" buyurur. Bu müjde, her hafta iki hutbe arasında imamlarımız tarafından cuma cemaatine duyurulur.
Böyle müjdeler müminler için çok önemli umut kaynağıdır. İnsan iyi bir kulluk yaparak/yaşayarak hayatını, umudunun güzellikleri ile yeşertmeyi, korku ve endişelerini ibadetle izale edebilmeyi sağlama arzusunda olmalıdır.
Müminler, rahmet ayı olarak bilinen Ramazan-ı Şerifi, içinde bulunduğumuz Şaban ayının son günlerini arınma mevsimi olarak değerlendirebilirler.
Müminlerin inanç esaslarının, ameli ve ahlaki davranışlarının güzelliği İslami hayatın kazanımıdır. Müminlerin geleceğe ait umutlarının yeşermesi, yaşadıkları korkularının sabır ve mükafatla aşılması için şifa ve rahmet kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in yol haritasına ihtiyaçları vardır.
Rahmet, bereket ve mağfiret mevsimi Ramazan ayında, iç dünyamızı huzursuz eden, dış dünyamızı çirkinleştiren her türlü yanlış düşünce ve ahlaki yozlaşmadan arınmaya hepimizin ihtiyacının olduğu muhakkaktır.
Ramazan ayında yapacağımız güzel ibadetlerle, ameli ve ahlaki davranışlarımızın bize kazandıracağı maddi ve manevi hazları hayatımızın miladı olarak kabul edebiliriz.
Kur’an-ı Kerim’in içinde indirildiği, rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif-i, inanç ve amel açısından bize etki eden her türlü yanlışlardan arınmaya, manevi hayatımıza da huzur ve sürur kazandıran bir mevsim olarak düşünelim.
Kazanan olacağız. Umutla bekleyelim.