Hamilelikte beslenme
Diyetisyen Merve Altay
İlk beslenmeye başladığımız yer anne karnındaki plasentadır. Anne ne yerse çocukta onunla beslenir. Annenin doğru besini tüketmesi bebeğin dünyaya daha sağlıklı bir şekilde gelmesini sağlar.
Peki hamile olan annelerin neler yemesi gerekiyor diye sorgularsak. Öncelikle hamilelikte iştah artışı ile birlikte çevresel faktörler dediğimiz aile bireylerinin hamileye sen 2 canlısın daha fazla yemen gerekiyor demesiyle birlikte maalesef anne adayı yanlış ve fazla besine yönelmektedir.
Yanlış ve fazla besinde en çok karşımıza çıkan şey beyaz ekmek şeker gibi basit karbonhidrat olmaktadır. Basit karbonhidratlar anneye ve bebeğe hiçbir fayda sağlamazken anneye sadece boş kalori ve sağlıksız kilo artışı sağlar. Bu kilo artışı riskli gebeliklerde yüksek tansiyon ve gebelik şekeri dediğimiz tabloyu oluşturur. Gebe kan şekerini düşüremezse bebek kayıplarıyla da sonuçlanabilir veya dünyaya sağlıksız şeker hastalığına aday bir çocuk getirmiş olur.
Peki gün içerisinde bir gebe neler tüketmeli
Öncelikle mutlaka 2-2,5 litrenin üstünde su tüketmeli
Mutlaka hayvansal kaynaklı ürünler olan yumurta, tavuk, balık, kırmızı et gün içerisinde herhangi bir öğününde tüketmiş olmalı
Hem bebeğin hemde annenin kemik kas iskelet sistemini güçlendirecek olan süt, yoğurt, ayran ve tabiki kefir tüketmeli
Bebeğin beyin gelişimi kas iskelet sisteminin gelişmesi için yağlı tohum olarak nitelendirdiğimiz ceviz badem fındık tüketmeli ancak bunları tuzlu ve kavrulmuş yerine çiğ olarak tercih etmeli
Bir gebenin mutlaka 2 öğün 1 porsiyon meyve yemesi gerekmektedir.
Ana öğünlerinin hepsinin yanında çiğ veya pişmiş olacak şekilde sebze yemesi gerekmektedir.
Umarım size veya etrafınızdaki hamilelere faydalı olmuştur yazım… Sorularınızı instgram hesabımdan da sorabilirsiniz.
Sağlıklı günler diliyorum.