Olası AKP MHP koalisyonu ve Rusya
Dr. Hasan Oktay
7 Haziranda yapılan Milletvekilliği seçimleri siyasette tüm dengeleri alt üst ettiği bir atmosferde Türkiye'de kurulacak olası koalisyon yurt dışında da oldukça merak konusudur. AKP birinci parti çıkması hasebiyle koalisyonun ana unsuru olarak sahnede olurken diğer parti ve ya partiler merak konusudur. Bu bağlamda en akla yakın olan MHP, kültürel bağlamda Türk milliyetçiliğini dikkate alarak Türkiye'de siyaset yapan bir partidir. sosyolojik anlamda milliyetçilik tarifleri MHP'nin algıladığı siyaset anlayışını tarif etmeye yetmez. Düşmanlıklar üzerinden değil bölgesel iş birlikler üzerinden dünyayı okuması MHP için önemli bir tercihtir. Türkiye üzerinden özellikle enerji pazarı bağlamında dünyaya açılan Rusya Türkiye ilişkileri son 10 yılda beklenenin ötesinde iyi bir zemine oturuyor. Enerji Rusya olmazsa olmaz kaynakların başında gelmekte ve bu enerjiyi özellikle doğal gazı dünya piyasasına sunmak durumundadır. Türkiye üzerinden dünyaya açılması Rusya açısından daha güvenlikli ve kolaydır. Dolayısıyla Türkiye'de oluşacak hükümet Rusya açısından da merakla takip edilmektedir. MHP Türkiye'nin geleceğini enerji güvenliğinde gören bir öncelikle hareket ediyor. Türkiye'nin bölgesel barışa katkı sağlaması için enerji potansiyeli açısından daha güçlü olması gerekir. Bunun için Türk akımı, Tanap, TAP gibi enerji projelerine olumlu bakmaktadır. Rusya için bu projeler ne kadar önemliyse Türkiye açısından da son derece önemlidir. Olası bir AKP-MHP koalisyonunda MHP Rusya'nın enerji bağlamındaki tüm projelerine Türkiye'nin menfaati açısından destek olacaktır.
Akkuyu Nükleer santrali ne olur
Akkuyu nükleer santrali projesi Türkiye'nin 50 yıllık rüyasıdır. ABD v e AB ülkeleriyle Türkiye nükleer enerji konusunda bir çok görüşmeler yapmış olmasına rağmen bir sonuç alamamıştır. Rusya ile kısa zamanda Akkuyu nükleer santralin temelini atma aşamasına gelinmesi hem Rusya için ve hem de Türkiye için büyük bir kazançtır. MHP bu projeye oldukça olumlu bakacağı ortadadır. Zira nükleer enerjinin caydırıcı güç unsuru her zaman ülkeleri cezp etmektedir. MHP açısından Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayacak olan bu proje ve başka projelerin avantajları göz önünde bulundurularak yalnızca Rusya ile değil bu güce sahip tüm ülkelerle konuşulmalıdır. Nükleer hakkındaki dünya basınında çıkan olumsuz haberler de dikkate alınarak e daha güvenlikli bir nükleer tesis kurulması gündemde sürekli tutularak duyarlı çevrecilik örneği sergilenebilir.
MHP ve Kırım Türkleri konusunu nasıl değerlendirir
Kırım özellikle Ukrayna üzerinde cereyan eden Rusya-AB rekabetinde çok önemli bir noktadadır. AB sık sık Kırım üzerinden provokasyonlar yaparak Kırım Türkleri üzerinden Türkiye Rusya kapışmasının önünün açarak Rusya'ya karşı yen bir cephe oluşturmak niyetindedir. MHP için Kırım'ın Ukrayna'da kalması ve ya Rusya'da olması tartışmasından ziyade Kırım Türklerinin sosyal hukuki ekonomik şartlarının durumu önemlidir. Kırım 22 yıl Ukrayna'da kaldı elde edilen şartlar ile şu anki şartlar MHP yetkilileri yetkilileri tarafından dikkatle izlenen bir durumdur. Yani Rusya'da olması şimdilik kaydıyla Kırım Türkleri için daha gerçekçi bir durumdur. . Zira savaş doğruda kırım Türklerini etkilemiyor yani kırımda Ukrayna'da devam eden cephe savaşının etkisi çok yok. MHP'yi doğrudan ilgilendiren konu budur. Kırım Türklerinin bu adı konmamış AB-Rusya savaşından etkilenmemesi ve ya en az etkilenmesi Türklerin sağlıklı ferah ve refah içinde yaşamalarıdır. Rusya MHP'nin bu hassasiyetlerine gerekli özeni gösterecektir.
Rusya'nın Türkiye'deki hükümet gelişmelerini izlerken en çok merak ettiği
MHP'nin hangi partilerle koalisyon yapabilirliğidir.
Öncelikle AKP seçimden 1. parti olarak çıkması koalisyonu kiminle yapacağı konusunda kararı verecektir. Her bir seçeneği gözden geçirecek olan AKPdir. Ama beklenen AKP- MHP koalisyonudur. Bu beklenti Rusya'da ciddi bir merakı da uyandırmıştır. MHP Rusya'ya karşı sert tedbirler alır hamleler yapar mı diye oysa yukarıda da işaret ettiğimiz gibi MHP daha rasyonel politikalara yakın durmaktadır.
MHP,Suriye'ye yönelik ne gibi siyaset gerçekleştirecektir diye Rusya'nın çekinceleri olabilir.
Suriye politikaları AKP iktidarının en büyük yanlışıdır ve bu yanlışlık yüzünden İran ve Rusya ile neredeyse tüm ilişkileri durdurma noktasına gelmiştir . Eğer MHP koalisyon ortağı olursa büyük ihtimal dışişleri bakanlığını alacak ve Suriye'de barışın tesisi için bir heyet oluşturacak öncelikle orada savaşan muhaliflerle görüşülecek. Sonra Esad ile temas sağlanıp bölgesel barışın tesisi için harekete geçecektir. Irak Suriye ve Mısır politikaları gözden geçirilecek Türkiye bölgesel kavganın tarafı değil, bölgesel barışın mimarı olacaktır. AKP içine düştüğü Suriye bataklığından da bu şekilde çıkmış olur, Türkiye bölgesel barışın anahtarı haline gelebilir. Bunun için AKP-MHP koalisyonu şarttır. Rusya açısından Türkiye'deki iktidarın nasıl şekillenmesi problemi değil elbet konumuz, yeni kurulacak olan hükümetin uygulayacağı ve ya uygulama ihtimali var olduğu zannedilen politikaların aslında reel politik kuraları çerçevesinde oluşacağından bu politikalardan korkulmaması gerektiğinin altını çizmeye çalıştık.
AKP dış politikada büyük yanlışlar yaptı ve bu politikalardan dönmesi zor gözükmektedir Onun için MHP ile yapacağı bir koalisyonda dışişleri bakanlığı MHP'ye verilerek bu yanlışlardan da böylece dönüş sağlanmış olur. Rusya'nın Türkiye'ye karşı ileri sürdüğü çekinceleri de böylece ortadan kalkacaktır.