Dr. Hasan Oktay

VAN VE 24 NİSAN

Dr. Hasan Oktay

Şehirlerimizin bir çok hikayesi vardır. Kahraman, şanlı, gazi ünvanlarını alan şehirlerimiz başta olmak üzere yakın tarihe şahitlik etmiş hikayeler uzar gider. Van'ın hikayesi ise çok uzundur aslında anlatan olsa. Anlatan olsa diyeceklerimiz var ve en başta ben dinlemek istiyorum Van'ın hikayesini. Van'ın fiziki olarak başkente uzak olmasından olsa gerek sık sık şikayetlerimizde sesimizi Angara duymuyor dendiğini biliriz, işitiriz yarım ağız söylenmesine rağmen. Dün İstanbul bu gün Angara/Ankara Van'ın sesini duymuştur ve duymaya devam etmektedir. Söz vardır keser başı söz vardır keser savaşı diyen ata sözümüzün zerafetinden de cesaret alarak sözümüzü savaşı kesen cinsinden söylemeliyiz. 
Vanın sesi her zaman dinlenmiş, Vanın sesine her zaman önem verilmiştir. 
24 Nisanı bilmeyenimiz yoktur sanırım. Van için 2 Nisan ne kadar önemliyse 24 nisan da o kadar önemlidir. 24 nisanda Vanın feryadına İstanbul yetişmiş. Ruslar ile işbirliği yapan Aram Manukyanın sergerdeleri 18 nisanda Vanda isyan etmişler ve Van''ı Ruslara teslim etmek için silahlı direnişi başlatmışlardı. Van halkı bu isyana direnirken haber İstanbula yetişmiş, Ama İstanbul Van'a yetişemiyordu, yedi cephede savaşan İstanbul Van'ın sesine kulak veriyor ama yardım gönderemiyordu. Fakat İstanbul Van'dan vazgeçmiyor Dünyada Van diyordu İlla da Van diyordu. Aram Manukyan öncülüğünde başlayan isyan karşısında direnen halkın takati gücü kalmamacasına savaşırken bir taraftan da İstanbuldan yardım beklenmekteydi. Vanda başlayan Ermeni isyanı İmparatorluğun her yanına sıçrayabilirdi. Van he ran düşebilir ve Van'da Ruslar öneml ibir istihkam mevkii oluşturup buradan Anadoluyu rahatlıkla kontrol altına alabilirdi. Van İstanbul için he raçıdan önemli olduğu gibi bu açıdan da çok önemliydi. Osmanlı Devleti doğu savunma hattını Derbent-Tiflis-Revan-Doğu Beyazıt-Van-Hakkari-Revanduz-Bağdat-Basra eğrisi üzerinde kurmuştu. Bu hattın en önemli noktası Van şehridir. Van elden giderse orta Anadoluda savunma yapma şansı kalmaz. Onun için Osmanlı Devleti Van isyanının neticelerini beklemeden 24 nisanda çok büyük bir karar almak zorunda kalır. Örgütlü bir biçimde Van isyanı ile uzaktan yakından alakalı kim var sa, kim Van'daki isyanı Anadolunun içlerine yaymaya çalışırsa/çalışacaksa tutuklanması kararı çıkar. Bu karar üzerine 235 Ermeni tutuklanır. Bu tutuklanma kararının çıktığı gün olan 24 nisanı Ermeniler "soykırım günü olarak" anarlar. Oysa o gün hiç kimse ölmemiştir, bizim tarihçilerimiz propaganda karşısında o kadar etkilenmişler ki her 24 nisan yaklaştığında büyük bir telaşa kapılmaktalar. 24 nisan Van isyanının anadoluya yayılmasının önü alınmak için çıkarılan bir kanundur. Rusyanın kışkırtmasıyla isyan eden bir kısım Ermeniler 24 nisanda hayallerinin suya düştüğü gün olarak bilirler 24 nisanı. 24 nisan Vanın kurtuluşunun, Osmanlı develti tarafından unutulmadığının, asla bir çakıl taşından bile vazgeçmediğinin göstergesidir. 24 nisan kararın arağmen Aram MAnukyan isyanının önü alınamamıştır ve Van halkı Ermeni isyanı karşısında Vanı terketme kararı alır. 20 mayısta artık Van tamamen Aram Manukyanın eline geçer ve İstanbul kesin bir karar aşamasına elir. 20 mayısta Van'ın terkedilme kararı İstanbula ulaştığında Vanın akıbeti hakkında haber alınamaz olur. Vandak iisyan anadoluya doğru yayılacakatır. İşte 24 nisan da Van için çıkarılan 235 Ermeni komitacısı ve bu tür eylemleri destekleyenlerin tutuklanma kararı gibi bir karar daha çıkartılmıştır. O da Rus ve Ermeni isyancılarının Van savunma hattını geçerek ortaanadoluya kadar ilerlemesinin önlemek için buralarda yaşayan Ermenilerin sevk ve İskanı kanunu 27 mayısta çıkartıldı. 
24 nisan ve 27 mayıs kararları Van için çıkartılmış birer uygulamadır ve İstanbulun Van için göze aldığı riski göstermesi açısından son derece ibretlik bir durum sözkonusudur. Ermneiler 24 nisanı soykırımı anma günü olarak ilan ederlerken bir büyük geçeği de saklamak istemekteler. O da Van gerçeğidir. Osmanlı Devleti Van için dişini tırnağına takmış ve Vanı tekrar Rusların elinden almak için büyük bir mücadele vermiştir. Bu isyanda tüm belleğini/hafızasını yitiren Van şehri bu iki önemli tarihin idrakinde olarak yeniden ayağa kalkmanın geri sayımını yapmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları