Sakallı Kadın
Dr. Muhammet Veysel Zortul
Tarihe bakınca liderlerin genellikle hep erkeklerden çıktıklarını görürüz. Realite böyle olsa da bu durum kadın liderlerin olmadığı anlamına gelmez. İşte o liderlerden biri de Mısır’ı yöneten Firavun Hatsepsut idi.
Tabi o günün şartlarında, daha doğrusu erkek egemen bir toplumda firavun olmak kolay değildi. Bu zorluktan olsa gerek Firavun Hatsepsut, takma sakal takıyor ve o sakalla dolaşıyordu.
**
Viyana’yı Geçtik mi?
Osmanlı Devleti iki kez Viyana önlerine dayanır ancak aşmayı başaramaz. Fakat bazı vesilelerle Osmanlı Viyana’yı da geçmiş ve Avrupa içlerine kadar gitmiştir. Şöyle ki;
Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu ile savaşırken zor durumda kalan Fransa, Osmanlıdan yardım ister. Otuz bin kişilik Osmanlı ordusu Fransa’ya varınca Toulon şehrindeki evler boşaltılarak Osmanlı ordusuna tahsis edilir. Ayrıca Toulon Katedrali de camiye çevrilerek beş vakit ezan okunur.
Nis(Nice) Seferi olarak bilinen bu seferde, Kutsal Roma İmparatorluğu yenilgiye uğratılınca hizmetleri karşılığında Toulon limanı, Osmanlı Devletine verilir. Bu dönemde San Remo ve Barselona gibi şehirlere de saldırılar gerçekleştiren Osmanlılar, birçok ganimete sahip olmuş, elde ettikleri esirleri de Toulon’da satmışlardır.
**
Osmanlının Büyüklüğü
Osmanlı Devleti sadece yüzölçümüyle veya ordusuyla büyük değildi. O aynı zamanda güzel yürekli insanları ile de büyüktü, kocamandı. Dilerseniz bu güzel yürekli insanlara bir örnek verelim:
18. yüzyılın Tekirdağ’ında Hatice adında bir hanımefendi, her Perşembe ekmek yaparak fakirlere dağıtır. Evlatlarına da bu geleneği devam ettirmelerini tavsiye eder. Çocukları bu tavsiyeye uyarlar ve kendisinden sonra da bu gelenek devam edip gider.
Ülkemize ve milletimize hizmet ederek dar-ı bekaya göçmüş tüm ölmüşlerimizin ruhları şad, mekânları cennet olsun inşallah…