Kurban Bayramı
Erdal Şahin
Yine yeniden kutlu bir zaman dilimi olan bir bayram sevincinin rahmet gölgesi düştü üzerimize. İnsana neşe ve mutluluk veren topluma huzur ve sayısız güzellikler katan bir kurban bayramını daha idrak edeceğiz inşallah. Kavuşturana, bayramın güzelliklerini yaşatana, onunla gönüllerimizi mesrur kılana bin şükür.
Bayramlar sevinç ve mutluluk günleridir. Hangimizin zihninde hayatında en güzel anıların bayram günlerine özellikle bayram sabahlarına ait olan anılar değil ki. Bayram günlerinin huzur ve mutluluk veren büyüsü hafızalarımızda yer edinen en canlı hatıralardır kanımca. Küs olanların barıştığı, insanların birbiriyle kaynaştığı iyilik ve güzellik adına ne varsa paylaşıldığı özel zaman dilimleridir bayramlar.
Dünyanın çeşitli yerlerinde değişik bölgelerinde farklı farklı milletlerin çeşitli din ve ideolojilere kültürlere sahip insanların kutladıkları bayram ve özel günleri vardır. Baktığımızda genelde bir karnaval ve eğlence şeklinde kutlanan bu bayramların bir ruhundan insan ve toplum için anlamlı bir faydasından söz edilemez. Ancak bizim bayramlarımız bir karnaval bir festival ve eğlence günleri değildir, böylesi bir anlayış ve duruma kesinlikle indirgenemez. Bayramlara bu gözle bakanlar bayramları anlamamışlar demektir. Oysa sevinç heyecan ve mutluluk günleri olmakla birlikte insanın iç âlemine bakan, anlam dünyasında güzelliklere neden olan yönüyle birey üzerindeki etkileri yanı sıra topluma bakan yönüyle topluma kattığı değerler boyutuyla da toplum için rahmet olan müstesna zaman dilimleridir bizim bayramlarımız.
İnsanlık tarihi içerisinde binlerce yıllık bir geçmişe sahip ibrahimi bir adanmışlığın adı olan kurban bayramını her yıl milyonlarca Müslüman büyük bir sevinç ve heyecan ile idrak ediyor. Hicri takvime göre her yıl zilhicce ayının 10. Günü kurban bayramı olarak kutlanır. Aynı zamanda bu günlerde dünyanın dört bir tarafında gitme imkânına sahip milyonlarca Müslüman hac ibadeti için kutsal topraklara ve kendi iç âlemlerine doğru kutlu bir yolculuğa çıkar, hac ve kurban ibadetini gerçeklettirir. Hacca gitmeyenler de imkânı olanlar bu günlerde maddi manevi her türlü yakınlık anlamına gelen KURBAN ibadetini ifa etmeye çalışır. Hac sadece bir seyahat yâda bir ziyaret olmadığı gibi kurban da sadece bir hayvanı kesmek demek değildir, öyle olsaydı Mekke, ye her gidiş hac, her kesilen hayvan da kurban olurdu. Ancak bunlar her biri geniş anlamlara sahip ibadetlerdir.
Kurban bayramının en önemli özelliklerindedir kurban kesmek. Aslında kurban kesilmez kurban adanır. Kurban Allah için bir adayış bilinci ve hareketidir. Kurban Allah için o’na yakınlık için yerine getirilen bu niyet ile yapılınca kurban olan bir ibadettir. Kurban sembolik anlamları çok olan önemli bir eylemdir. “Kesilen kurban edilen hayvanın ne eti ne kanı Allah’a ulaşır. Bu eylemle ona ulaşan insanın samimiyeti ve bağlılığıdır.
Özellikle insanların bireyselleştiği, dünyevileştiği, cimriliğin, bencilliğin, nemelazımcılığın ve mal yığma tutkusunun nirvanasını yaşadığı modern dönemlerde insanın bu manevi hastalıklarını tedavi etmede, bunlara çare noktasında bayramlarımızın, özellikle kurban bayramının etkisi yadsınamaz. Her ne kadar modern dönemlerde bayramlarımız gerçek anlam ve ruhundan uzak kapitalist anlayışların gölgesinde bir tatil ve alışveriş çılgınlığı anlayışlarına kurban edilmişlerse de, bağrında taşıdıkları anlam ile insanın birçok sorunu için her daim bir fırsat ve bir imkân özelliklerine sahiptirler.
Bayramlar hakkıyla idrak edilip yaşandıkları zaman güzeldir. Ruhuna uygun yaşanmamış bir bayram gününün diğer günlerden bir farkı olabilir mi? O yüzden bayramlarımızı yaşamak onlara değer vermek gibi bir sorumluluğumuz var. Bayramın bayram gibi yaşanması sorumluluğunu üzerinde taşıyan ve bu anlayışla bayramı idrak eden herkesin bayramı mübarek olsun.
Daha nicelerine kavuşmak duasıyla hayırlı bayramlar….