Çizgi filmler ve çocuklara etkileri
Ferdi Ozmuş
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı, “Topluma Hizmet Uygulamları” Dersi Kapsamında Öğr.Görv Tuncay Demirtaş Rehberliğinde Hazırlanmıştır.
Çizgi film, zamanla gelişen ve çeșitli anlamları içeren resimli görsel sanat formlarından biridir. Her ne kadar iki boyutlu resimli görsel sanat formları içeresinde yer alsa da çizgi filmin spesifik tanımı Zaman içinde genellikle değişmiştir. Modern kullanımı, hiciv ve mizah için tasarlanmış, gerçekçi olmayan bir çizim ya da resim anlamına gelir. “Çizgi film” terimi orta çağda ortaya çıkmıştır. Çizgi filmler, 19.yüzyılın başlarında dergilerde ve gazetelerde mizahi illüstrasyonlar olarak yer alırken 20. yüzyılın başlarında, çizgi roman ve animasyon filmleri olarak yer almıştır (Yaman, Baydar , Kandır 2019 ,Rashid, 2015; Pandit ve Kulkami,2012).
Çizgi filmler küçük , büyük, çocuk, yetişkin demeden hemen herkesin keyifle seyrettiği bir sanat dalı olmakla birlikte genellikle küçük yaşlardan itibaren çocukların heyecanla beklediği, onları etkisi altına alan bir medya aracıdır. Çok küçük yaşlarda çizgi film izlemeye başlayan çocuklar zamanlarının çoğunu televizyona ve çizgi filmlere ayırmaktadır çünkü bu, çocukların en büyük eğlence kaynaklarından bir tanesidir. Hepimizin de hayatı boyunca en az bir kez yaptığı gibi çocuklar da çizgi filmlerle,onların içindeki karakterle kendilerini özdeşleştirirler. Onların çizgi film içinde yaptıkları belirli hareketleri gün içerisinde kendileri de yaparlar. Onların yaptığı çoğu şeyi kendi hayatlarına uygulamaya çalışırlar hatta belirli çizgi film karakterlerinin giydiği kostüm renklerinin aynı rengini gün içerisinde kendi kıyafetlerine uygulayarak giyerler çünkü kendilerini onlarla özdeşleştirmişlerdir. Bu çocukların kendi hayal dünyalarını geliştirmesine de katkı sağlamaktadır.
Her ne kadar çizgi filmler çocukların hayal dünyalarını geliştirmesine olanak sağlayıp onların keyifle zaman geçirdiği bir ortam olsa da çocukları negatif yönde etkileyen yönlerini de göz ardı etmemek gerekir. Çizgi filmler; Sosyal, Duygusal, psikolojik problemlere yol açmakla birlikte çocuğu uzun süre ekranda tuttuğu için göz rahatsızlıklarına da neden olabilmektedir.
Günümüzde medya ortamında kendini iyice hissettirmeye başlayan bir çok çizgi film ortaya çıkmıştır. Çocuklara faydalı olan çizgi filmler dışında onları kötü anlamda etkileyen çizgi filmler de mevcuttur hatta ebeveynlerin çocuğa verimli olduğunu düşündüğü çizgi filmlerin içinde bile çocuklara kötü etkileri olan bölümler mevcuttur. Örneğin savaş, kavga gibi çizgi filmler çocuğa seyir keyfi verebilir fakat bu ileride çocuğun daha saldırgan, agresif bir çocuk olmasına bir nevi etki edecektir. Bu yüzden de ebeveynler çocuklara en faydalı olacak çizgi filmleri kendileri araştırıp sonra çocuklara izletmelidir. Burada gene en önemli noktalardan biri ebeveynlere düşüyor. Ebeveynler üstüne düşen bu sorumluluğu yerine getirdiğinde çocuğun gelişimi açısından pozitif yönde etkileri olacaktır. Bu şekilde bir önlem alındığında çocuk için de olumlu girdileri olacaktır ve çocuk zararlı içeriklerden uzak tutulmuş olacaktır.
Kaynakça:
•Yazıcı, E., Yaman Baydar, I., Kandır, A., Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, Sayı: Haziran, 2019, 10 (1), Sayfa: 10-19
•Pandit A & Kulkarni B. V. (2012) Retrieved from htpp//www.oirrj.org / ejournal/ jan– Feb –Mar2012IEEJ.02 PDF
•Rashid, A(2015). İmpact of television cartoon channels on children in India. Journal of indion Research, 3(2) ,64/72