Televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi
Ferdi Ozmuş
Amasya üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi öğretmenliği Anabilim Dalı “ Topluma hizmet Uygulamaları” Dersi Kapsamında Öğr. Görevlisi Tuncay Demirtaş Rehberliğinde Hazırlanmıştır.
Günümüzde kitle iletişim araçları büyük önem taşımaktadır. Bu kitleler içinde televizyonun etkin bir biçimde geniş kitlelere ulaşmasıyla ön plana çıkmıştır. Son yıllarda çağın buluşu internetin ortaya çıkmasıyla etkisi biraz azalsa da eğlendirici yönünün olması, kitlelere yönelik mesajlar verebilmesi kitlelerin eğitilmesi, ve yönlendirilmesi açısından hâlâ yaygın ve etkileyicidir. (Erdoğan 2010). Ayrıca televizyonun bu kadar geniş kitlelere ulaşmasını ekonomik özelliğine de bağlayabiliriz.
Ekonomik olarak da uygun olduğu için günümüzde hemen hemen her evde televizyona rastlamak mümkündür. Aile sosyal ve politikalar bakanlığının 2012 yılında yapmış olduğu araştırma sonuçlarına göre Türk toplumunun %91,9’ u televizyon izlemektedir. Bu derece etkin hale gelen bir aracın insan hayatı özellikle de okul öncesi dönem çocukları üzerindeki etkileri üzerinde durulan önemli bir konudur.
Televizyonun kitle iletişim aracı olarak varlık göstermeye başladığı andan itibaren çocuklar üzerindeki etkileri de tartışılmaktadır.(Ünal, DuruAlp 2012). Günümüzde ekonomiklik düzeyi Uygun olduğu için bir çok evde bulunan televizyon çocuklar ve yetişkinler tarafından boş vakit geçirmek için yapılan Bir aktivite olarak görülmektedir. Çocuklar çok küçük yaşlarda televizyon izlemeye başlamaktadırlar. Televizyonu dünyayı tanımada, dünyaya açılmakta Bir araç olarak görmektedirler.
Her ne kadar güzel bir şey gibi görünse de aslında negatif yönleri oldukça fazladır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle çocuğun ne kadar televizyon izlediği oldukça önemli bir konudur çünkü çocuğun yaşının televizyon izlemeyle yakından bir ilişkisi vardır. Çocuk gerektiğinden fazla televizyona maruz kalırsa bu çocuğun sağlığını önemli derecede etkileyebilir. Bir diğer önemli konu ise televizyon başında olan çocuklar birer obez olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Günümüzde internetin ortaya çıkmasıyla etkinliği biraz azalsa da televizyonun çocukları hâlâ ekranda tutma süresi oldukça fazladır buda çocukların dışarı çıkmamasına sosyal ilişkilerinin zedelenmesine neden olmaktadır.
Televizyona bağlı kalıp dışarı çıkmayan çocuklar ilerde a’sosyal bireyler olarak yaşamlarına devam edebilirler bu yüzden de her şeyin bir ölçüsü olduğu gibi televizyon izlemenin de bir ölçüsü olmaktadır. Çocuğumuz her aktivitesini yerinde yaparsa bu onun iler’deki yaşamına pozitif girdiler olarak yansıtılacaktır çünkü her şeyin bir ölçüsü olduğu gibi televizyon izlemenin de bir ölçüsü olması gerekir.
Kaynakça: Erdoğan, S. (2010). “Erken Çocukluk Döneminde Televizyonun Sosyal Gelişime ve Değerler Eğitimine Etkisi”, International Conference on New Trends in Education and Their Implications, 11-13 November, Antalya.
Ünal, DuruAlp (2012) Çankırı Karatekin üniversitesi Sosyal bilimler enstitüsü Dergisi, cilt3, sayı 2 , 2012 , 93 – 104