Annem o sabah mutlaka erken kalkar hatta en erken kalkanın kendisi olmasına büyük bir dikkat göstererek sobasını yakar, çayı üstüne koyar, göğe salınan duman eşliğinde başlardı evin önünü süpürmeye. Bir yarış haliydi o dönem için ilk sobayı yakmak. Bunu başaran kadın, göğsünü gere gere başlardı yeni güne. Tabi o arada bizler bir gün öncesinden alınan bayramlıklarımızı akşamdan başımızın ucunda hazır etmiş ve sabah olunca da uyanır uyanmaz ilk iş onların orada olup olmadığını kontrol etmek ve sonrasında içimizde oluşan müthiş bir heyecan ve huşu ile karışık duygu ile başlardık onları giymeye. Camiye erkeklerle beraber gider, oradan adet olduğu üzere ve hiç şaşmadan senelerdir aynı kişi tarafından devam ettirilen bir bayram kahvaltısı yapılırdı. Evet, aynı ev senelerdir hiç şaşmadan her bayram bütün köye bayram kahvaltısı verir, bütün köylü o gün orada bir arada yer, içer sohbet ederdi.
Kahvaltıdan sonra toplu bir mezarlık ziyareti, orada dağıtılan hayırlar ve başlanırdı ev gezmelerine. Büyükler önde çocuklar arkada elimizde poşetler gam uğramazdı kapımıza.
Gel zaman git zaman ne erken kalkıp soba yakan kaldı, ne toplu gezmeler ne de bayram kahvaltısı.
O ruh ve heyecan yavaş yavaş söndü. Çocuklar bile şeker toplamak için gezmiyorlar .
Biraz sizlerle dertleştikten sonra gelelim bir eğitimci olarak bayramlık tavsiyelere;
1) Oğlunuzu veya kızınızı bayram gününün, bayramın muhtevasına göre hazırlayın. Anlatın. Ne olduğunu, neden önemli olduğunu hissettirin. Bunun için de tabii siz buna göre davranın.
2) Gittiğiniz misafirliklerde çocukları toplum içinde utandıracak, özgüvenini zedeleyici sorular sormayın.
3) Gittiğiniz misafirliklerde eğer çocuğunuz istemiyorsa "hadi kızım amcaya öpücük ver!", "hadi oğlum git dayının kucağına!" benzeri sınırları çiğneyen, mahremiyet duygusunu zedeleyen davranışlara çocuklarınızı zorlamayın.
4) Çocuklarınızın yerine cevap vermeyin. Yani biri ona adını sorduğunda cevabı siz vermeyin.
5) Bayramda rahat etmek amaçlı çocuğun eline telefon veya tablet vermekten kaçının.
6) Çocuklarınıza sınırlarını öğretin. Gittiğiniz misafirliklerde çocuklarınızın başkalarının eşyalarını almasına, odalarına izinsiz girmesine önceden sınırları öğreterek engel olun.
7) Gittiğiniz misafirliklerde çocukların yanında sadece yetişkinler arasında konuşulabilecek şeyleri konuşmayın.
8) Çocukların yanında çocuklardan olumsuz bahsetmeyin ve onların özellikle olumsuz davranışlarını onaylayan konuşmalar yapmayın.
9) Çocukları bayram tatilinde ödeve boğmayın. Çocuk gönlünce bayramı yaşasın, hissetsin ve anlasın.
Unutmayalım ki çocuklar yedi gün yirmi dört saat açık olan bir kayıt cihazı gibidirler. Her an her şeyi kaydederler. Olumsuz veya olumlu fark etmez. Yine unutmayalım ki çocuklar bizlerin prototipi değil, kendilerine özgü birer bireydirler.
Velhasılı kelam herkese Van Gölü maviliğinde bir bayram diliyorum. Herkesin bayramı mübarek olsun, hayırlı, mutlu ve huzurlu bayramlar...