Ferhat İzcihan

Günün anlam ve önemine binaen özel bir serzeniş

Ferhat İzcihan

Toplumumuzda maalesef birçok konuda olduğu gibi “Çocuk Gelişimci ve Çocuk Gelişimi” konusunda da pek bilinçli bir durum yok. Hala Çocuk Gelişimci deyince ya doktor ya okul öncesi öğretmeni ya özel eğitim öğretmeni veya oyun abisi-ablası gibi anlaşılıyor. Halbuki biz Çocuk Gelişimciler 0-18 yaş aralığındaki tipik ve atipik gelişim gösteren çocuklarla çalışma gibi geniş bir yelpazesi olan bir çalışma alanına sahibiz. Kısacası bir Çocuk Gelişimci hem normal gelişim gösteren çocuklarla hem de özel çocuklarla çalışılabilir.

Hal böyle iken Çocuk Gelişimcilerin işlerini sağlıklı yapmasını ve işlerini yaparken de karşılığını almasını engelleyen durumlar var. Nedir bu durumlar;

Önlisans mezunu olduğu halde lisans mezunuymuş ve sanki alanda uzmanmış gibi hareket edenler.

Örgün eğitimden değilde açık öğretimin dört yıllık kısmından mezun olup örgün eğitimden mezun olmuş bir çocuk gelişimci ile aynı hakları elde edenler 

Çocuk Gelişimi mezunu olmadığı halde kendine “pedagog” diyerek Çocuk Gelişimcilerin alanlarını işgal edenler.

Ve bütün bunlar yetmezmiş gibi sağlık bakanlığının kendi yönetimi altında olan hastanelerde Çocuk Gelişimcileri istihdam ettiği halde serbest çalışma izinleri konusunda görmezden gelmesi.

Kıymetli okurlarım, bizim müreffeh bir toplum olmamız ve gelişmiş bir ülke olabilmemizin ilk koşulu ve şartı çocukların gelişimlerinin iyi olması ve doğru yönlendirilmesidir. Bunun sağlanması için de Çocuk Gelişimi meslek profesyonellerinin değeri görülmeli ve gereken kıymet verilmeli.

Buraya kadar sabredip geldiyseniz sizlere ezcümle babında bir kaç cümle kurmak istiyorum;

Çocuk Gelişimci olabilmek için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesinden örgün eğitimle ve lisans eğitimi ile mezun olmak gerekiyor. 

Günümüzde pedagog diye bir kavram ülkemizde yoktur.

Önlisans Çocuk Gelişimi mezunları Çocuk Gelişimci değildir.

Açık öğretim fakültesi Çocuk Gelişimi lisans mezunları ile örgün eğitim lisans Çocuk Gelişimi mezunları aynı haklara sahip olamazlar çünkü aynı yeterliliğe sahip değillerdir.

Çocuk Gelişimciler 0-18 yaş aralığındaki tipik ve atipik gelişim gösteren çocuklarla çalışabilirler.

Çocuk Gelişimciler “Özel Eğitimde” de çalışabilirler.

Her Çocuk Gelişimci diğer meslek profesyonelleri gibi serbest çalışma hakkına sahiptir.

Dolayısıyla bakanlığın aldığı karar gözden geçirilerek bu yanlış düzeltilmeli ve Çocuk Gelişimcilerin serbest çalışma hakları sağlanmalıdır.

 

Yazarın Diğer Yazıları