Kadın Cerrahlar
Kinyas Kartal
Bu aralar her zaman düşündüğümden daha fazla düşünüyorum memleketi.. Belki uzakta olduğumdan, belki yaşadığımız olayların fazlalığından, belki bize göre daha gelişmiş bir ülkede yaşayıp karşılaştırma yapabilme imkanını yakalamış olmamdan.. Bir yandan mesleki becerilerimi geliştirirken bir yandan da sosyal hayata dair gözlemler yapmaya çalışıyorum.. Kısa kısa notlar alıyorum defterime.. Bu notlardan bazılarını sizlerle de paylaşmak isterim..
Dün defterime şöyle yazmışım:
"2015- 2016 döneminde Amerika Birleşik Devletlerinin en iyi hastanesi seçilen Massachusetts Genel Hastanesi Meme Cerrahisi bölümünde çalışan sadece tek bir erkek cerrah var, diğer tüm cerrahlar kadın."
Bunu okuyunca başta hemcinslerim olmak üzere akla gelebilcek bir kaç yorumu ben yazayım da sizleri yormayayım:
"Ooo hocam Allah kurtarsın!" Veya
"Hocam yardım lazım mı?" Veya
"Allah size de hastaya da yardım etsin!" Veya
"Yenge kıskanmıyo mu?" Veya
" Cennete düşmüşsün!" bunlar gibi daha onlarca yorum yazabilirim buraya.. Ama sanırım burada bir parentez açıp "kadınlarla çalışmak çok zor!" diyen kadın hekim sayısının da aslında hiç de az olmadığını söylemem gerek..
Neden hemen böyle düşünüyoruz biliyor musunuz? Bence ana fikri kaçırıp, bölümde çalışan tek erkek cerrah olma durumuna takılıyoruz. Oysa burda buna kimse takılmıyor. Tek konuştukları 2016- 2017 döneminde de Amerikanın En İyi hastanesi ünvanını nasıl koruyabilecekleri..
Uzun lafın kısası dostlarım, kadınlarını hayatın her bölümünde eşit konumlandırabilen toplumlar, başarıyı çok daha kolay yakalıyorlar. Amerika bu konuyu tamamen çözebilmiş mi? Açıkcası sanmıyorum, avrupa veya kuzey ülkeler bu konuda daha başarılılar, ama Amerikanın bizden daha iyi olduğu kesin..
Madem defterden başladık konuşmaya, bu uzun yazıyı sayfanın en altına yazdığım kısa notla bitirip güzel memleketime güzel bir selam göndereyim:
Kadın, Medeniyettir.
Saygı ve sevgilerimle...