Mustafa M. Atilla

İdeal seçmen nasıl olur

Mustafa M. Atilla

Uzun zamandır yazmak istediğim çok önemli bir konuda buluşalım istedim bu hafta. Çünkü çok az seçmen hariç, kalan ayrılıkçı seçmen kitlelerinin alayında karşılaştığım hatalı sollamayı, belki biraz komplike fakat tarafsızlık içinde kaleme aldım.

Yazım; bilinçli bir seçmen nasıl olmalıdır başlığı altında eleştiriye açık, toplumun genelinin bu günü, yarını ve geleceğini ilgilendiren, herhangi bir tarafa tutuklu kalmadan bir seçimden diğer seçime kadar, nasıl bir yol izlemesinin sürecinden bahsetmek; bana vatandaşlık görevi gibi geliyor.

İdeal ve bilinçli bir seçmen, başta demokrasi özgürlük ve toplumsal hayatın işleyişi için kritik bir rol oynadığını, bu nedenle de ülkenin iç ve

ulusal menfaatlerini belirlediğinden, her seçmen vatandaşı ister istemez son derece ilgilendiren bir konu ve ayrıca sorumluluğundadır.

Bu konuyu; birkaç başlık altında, yazının sonunda, iki ayrı konu başlığıyla toplamam gerekirse seçmende aranan özellikler diye düşünebiliriz.

1- Eleştirel düşünceye sahip olmak… 

Seçmen; Her vaad ve politikayı eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir. 

2-Uzun vadeli düşünme…

Kısa vadeli popülist vaatlere kapılmak yerine, toplumun geleceğini düşünen kararlar almak.

3-Katılımcı olmak…

Sadece seçim zamanı değil, bir seçimden öteki  seçime kadar olan zamanda siyasi süreçlere ilgisiz kalmaz.

4-Bilgi ve araştırma çalışmaları...

Adayların geçmişi, eğitim durumları, aile yapısı, vaatleri ve partilerinin politikaları hakkında detaylı araştırma çalışmaları yapar.

5-Sosyal medya, gazete ve haberlerde karşılaştığı bilgileri, zihinin de doğru ve yanlış da çapraz sorguya atma çalışmaları yapar.

6- Değer ve ilkelere sahip çıkar.

Oy verirken kendi ve ülkesinin tüm değerlerine sahip çıkacak politikalar üretebilecek partilere oy vermede tercih hakkını kullanır.

7-Ön yargılama dan kaçınır.

Kişilere, partilere, gruplara körü körüne bağlılık göstermez. Objektif bir şekilde değerlendirmeden yana inisiyatifini kullanır.

8-Demokratik değerlere sahip çıkar.

İnsan haklarını, özgürlüğü, adaleti ve hukuku ilke edinen liderlerle yürüneceğini bilir ve teyit eder.

Kişisel tercihim, bilinçli bir seçmen; “Çokta çoğulcu ve farklı sesler, küresel insan  kitleleri ile bu hayatın, yaşanılamayacağının idrakinde olan politikacılarla ülkenin yönetilmesi fikrinde benimle aynı düşünce de olur.”

 

Seçmende aradığım bu iki özelliği diğerlerinden daha çok önemsediğim için ayırdım.

1- Her şeyden önce vatanı ve halkının yararını gözetir. Kendisinin, şirketlerinin ayrıca yıllarca aklına kazıdığı ideolojisinin ve bireysel çıkarlarının ötesinde, toplumun geneline, vatanın her karış toprağına, insanına, insanının refahına fayda sağlayacak politikaları yeğliyecek kararları alan siyasi ekibe yaklaşım gösterir. Çevresini de bu yönde bilinçlendirmek için çaba harcar.

 

2-Tek bir medya ya da yandaş medya kuruluşuna bağlı kalmaz, farklı görüşlere farklı medya kaynağında ki haberlere açık olur ve takip eder.

Bugün takibimden kaçmayan seçimi etkileyecek en önemli düşünce şeklinden bahsetmek gerekirse, o da şu olur. Ülke insanına bugüne kadar aşılanmayan önemli bir tespit, seçim kültüründe ki detaylar. Bu detay seçmene kazandırıldığı anda ülke yönetimine talip olan her hangi parti ile toplumsal kucaklama anlayışının tezahürü hakim olacağından sorunlar yerine kazanımlar gerçekleşecektir.

“Seçmene kazandırılması dediğim detay, seçimi etkiliyecek tüm medyayı, haber yayınlarını, ayırmaksızın takipte kalmak”..

Bugün insanlar taraf oldukları Parti'nin, kişinin, grubun taraflı medya, televizyon ve gazetesinden başka muhalif tarafın medyasından adeta nefret duygusu içinde takipten kaçınıyor olmaları, neyin doğru neyin yanlış, verilen kararlar konusunda ülke menfaatine mi yoksa zararına mı? çıkarılan kanunlar, yasama çalışmaları, küresel stratejiler, vs vs konularında her iki taraf açısından düşünürsek, her konuda haber alma kaynağını yitirmiş, seçim zamanı yanlış karar vermiş oluruz. İşin en ilginç tarafı, muhalif televizyon kanallarını, kendi televizyonlarından sildiklerine bile rastlayabiliyoruz. Bunu da seçmene verilmeyen eğitim eksikliği olarak görebiliriz.

Çok önemli bir tespit olan bu durumu anlama-

da zaman kaybetmeden muhalif saydığımız medya organlarını takip etme, hem bireysel fayda sağlar, hemde toplumsal yaşayış da kaybedilecek zamana yenik düşülmemiş olur.

 

Sonuç olarak, bilinçli bir seçmen, bireysel ve toplumsal sorumluluklarının farkında olan, eleştirel düşünen ve kararlarını bilgiye dayalı şekilde veren bir bireydir. Bu tür bir seçmen, demokratik sistemlerin daha güçlü ve sağlıklı işleyişine katkı sağlar.

Koşulsuz karşı tarafı reddetme, bugün diğer birçok hatalar ve yanlışlar gibi yıllarca yaptığımız yanlışlardan sadece bir yanlışımızdır.

Tarafları ayrı ayrı dinlemeden, takip etmeden doğruyu bulmaya çalışmak, insanın kendini müneccim zannediyor olması lazım.

Değil mi? Belki de kahin.

Yazarın Diğer Yazıları