Memleketim Şehri-İ Van'da
Nuran Demirhan
Bahar gelir memleketime açar mis gibi, hanım elleri, Kızıl Gülleri, iğdeler açar miski amber kokuları saçılır etrafa.
Ne zaman memleketimi düşünsem, geçirdiğimiz o çetin kış aylarından sonraki bahar mevsimini gözler durur yüreğimiz.
Van Gölü’nde martı sesleri,cıvıl,cıvıl ötüşen kuş sesleri..
Bugün hava memleket kokuyor burnuma ağaçlardaki iğde kokuları,evlerin duvarlarını saran o güzel hanım elleri,rengarenk açan kat katı gülleri…
Gurbet ellerden arayanlar memleket hasreti çekenler özlemlerini dile getirirler,
Yüreğim memleket hasreti ile yanıyor, o sıcakkanlı çay muhabbeti yapan insanları özledim.
İğde ağaçları açtığı zamanlar, mevsim otlu peynir tutma zamanı, Kadim Şehir ,Şehir-i Van'da asırlardır ilkbahar mevsiminde dağlardan toplanan otlar ile (dağ kekiği, mende, Siyabo, Sırmo, Suh, Heliz) sabırla toplanır ayıklanır peynire katılır bu şifalı bitkiler…
Özel bir lezzet otlu peynir; tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van’la özdeşleşmiştir. Koyun sütü üretiminin artması ve birçok otun bahar aylarında yetişmesi nedeniyle bahar aylarında üretilir. Otlu peynire 25 değişik ot katılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları: Sirmo, mendi, heliz, yabani nane ve kekiktir. Ot ve cacık; peynirin karakteristik yapısını, tadını ve aromasını oluşturmaktadır. Van’a has otlar, peynirin besin değeri artmakta, hazım derecesi yükselmekte ve insan sağlığına zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmektedir. Anadolu’nun Sunduğu nefis tat yüksek meralarda beslenen koyunlardan elde edilen süt, yüzyılların birikimi olan çeşitli işlemlerden geçirilerek, peynirin kıvamı tutturulur. Kıvamı tutturulan peynir, tuzlanarak toprak küplere doldurulur, dolum işleminde peynirin içinde boşluk kalmamasına dikkat edilir. Toprağa gömülen peynirler, 3 ile 7 ay sonra tüketilmeye hazır hale gelir. Otlu peynire katılan sirmo ve kekik gibi otların antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Sirmo, kekik ve diğer otlarda karoten ve c vitamini yüksek oranda bulunmaktadır. Otlu Peynir, doyurucu özelliği ve sahip olduğu besinsel içerikle adeta organik bir ilaç hükmündedir. C vitamini yönünden dünyanın en zengin peyniri olma özelliğini taşımaktadır. Van yaylalarında yetişen koyunlardan elde edilen sütün, Van’a has otlarla buluşarak meydana gelen otlu peynir, besin değeri ve sahip olduğu lezzetiyle Van’ın vazgeçilmez tatlarındandır.
Kat katı güller açtı mı reçel zamanı gelmiştir.
Reçelinden tutun marmelatına, şurubuna kadar yapılan gülün kıymeti gittikçe yitirilmeye yüz tuttu,
Gül mevsiminde açılıp, saçılınca kat katı güller, semaver çayı içilince gülün yaprakları ayrılır, kâsede bir iki adet limon tuzu eklenerek semaverin kaynayan suyundan katılarak bekletilir, ardından kıtlama şekeri gülün suyuna bandırılarak çay içilir.
Bahar gelir memleketime dağlarında kekik kokuları,
Bugün günlerden memleket, bugün özlemlerden hep tüten yine memleket…
Kişi nereye giderse gitsin içinde bir tutam memleket taşır.
Yüreğinin en gizli köşelerinden memleketinden bir parça yer alır.
Aynı zamanda kimileri için memleket sevdası öyle büyük bir aşk ateşi ile yanar ki gerektiğinde değil elini taşın altına koymak, canını hiçe saymak bile vız gelir.
Yürek bizim, yollar bizim, saz bizim, şu dağlarda ala çiçek yaz bizim.
Boydan boya bu memleket bizim.
Benim köylüm benim vefalı anam benim pamuklara sardığım sevdiceğim.
Hepsi memleketimde özlem hasret saatlerindeler.
Garip kaldığım memleketim, sevdiklerim birer,birer gittiler,gurbet ellerde toprak oldular.
Ah şu eller gurbet eller.
Bu Vatanın toprakları hepsi birbirinden ayrı güzeldir. Ama benim memleketim de Atamın doğan ayrıcalıklı silüeti bambaşka güzeldir.
Dağları güzel, ırmakları güzel, insanı bir başka güzel canım memleketim.