Örf-adet gelenek ve göreneklerimiz
Nuran Demirhan
Örf ve adetlerimiz nelerdir?
Örf her halükarda hem akli hem de şerri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir. Bu âdeti fazlaca genel yapar ve âdetin mutlaka iyi veya güzel olması gerekmez.
Gelenek ve örf aynı şey mi?
Töre, bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimlerinin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü ve bir toplumdaki ahlaki davranış biçimleridir. Töre, örf-adet, gelenek-görenek tabirleri çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanılır.
Kültür Miras gelenek ve görenek nedir?
Kültürel miras, bir neslin kendinden sonra gelecek kuşaklara bıraktığı her şeydir. Toplum olarak kabul ettiğimiz yaşam tarzı haline getirdiğimiz, nesilden nesile aktarılan her şey gelenek görenektir.
Örf ve adet kuralları bağlayıcı mıdır?
Örf ve adet kuralının uygulama bulması, yasada veya taraflar arasındaki anlaşmada açık bir hüküm olmaması halinde söz konusu olur. Genel örf adetler, bölgesel örf adetler, ticari örf adetler olarak üçe ayrılır. Teamüller, örf ve adet kuralları gibi bağlayıcı değildir.
Aile gelenekleri, nesiller arasında aktarılan ve yaşatılan faaliyetlerdir. Gelenekler, dört gözle beklediğimiz faaliyetler olmanın yanı sıra aile bağlarını ve değerlerini kuvvetlendirmek için temel oluşturur.
Herkes aile üyeleriyle sağlıklı ve samimi bir ilişkiye sahip olmayı hak eder.
Gelenek ve görenekler nelerdir?
Gelenek veya görenek, “kuşaklar boyu sürdürülen ve bir kuşaktan diğerine aktarılan beşerî uygulama, inanç, kurum, alışılmış usül ve ritüelleri, kültür ve sanata ait tarz ve icra biçimlerini” içine alır ve bunları ifade etmek için kullanılır.
Gelenekler, Görenekler, İnançlar.
Doğum Geleneği.
Sünnet Geleneği.
Askere Uğurlama Geleneği.
Düğün Gelenekleri.
Düğün Töreni.
Bayram Geleneği.
Kültür Miras gelenek ve görenek nedir?
Kültürel miras, bir neslin kendinden sonra gelecek kuşaklara bıraktığı her şeydir.
Toplum olarak kabul ettiğimiz yaşam tarzı haline getirdiğimiz, nesilden nesile aktarılan her şey gelenek görenektir
Geleneksel kültür ne demektir.
Yüzyıllar boyunca deneyimlerle kazanılan ve kuşaktan kuşağa aktarılarak insanların ortak belleğinde yer eden geleneksel yaşam kültürü geçmişten bugüne uzanan görenekleri, geleneksel bilgi ve inanışları, sözlü sözsüz anlatımları, şölenler ve şenlikleri, mutfak kültürünü, giyim ve el sanatlarını kapsar.
Gelenekler toplumların ortak mirası olarak görülen unsurları oluşturmaktadırlar, bundan dolayı da toplumların sürekliliğinin ve toplumsal meşruiyetin kaynağı olarak görülürler.
Bu çerçevede günlük dilde örf, âdet, görenek ve töre gibi belli davranış kalıpları için de gelenek kavramı kullanılmaktadır.
Gelenek ve görenekler; bir toplumda, bir toplulukta çok eskilerden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar
Toplumsal değerler olarak zikredilebilecek olan, sevgi-saygı, hoşgörü, özgürlük, adalet-eşitlik, kardeşlik, yardımlaşma, doğruluk, çalışkanlık, misafirperverlik, şefkat ve merhamet sahibi olmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak yeni nesillere ulaştırılması gereken önemli değerlerdendir.