Vanlı kahraman Süreyya Sülün'ü biliyor musunuz?
Özlem Tekin Alkan
Tarihimize kahramanlıklarıyla iz bırakan Vanlı isimler var. Bunların bir kısmı biliniyor, bir kısmı bilindiği halde anlatılmıyor, anılmıyor; bir kısmı da hiç bilinmiyor.
Kahramanlarımız, tarihi olaylar nedense okullarda öğrencilere, gençlere anlatılmıyor. Geçenlerde Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in Zeve Şehitliği ile ilgili eleştirisi ve çağrısı çok yerindeydi. Vali Bey, “ Zeve’yi göremeyenler Çanakkale’ye gidiyorlar “ dedi. Bu ifadeye tüm Vanlılar gibi bende katılıyorum. Çocuklar, gençler Çanakkale’ye ve diğer tarihi yerlere gitsinler gezsinler, görsünler ve tarihi yerinde öğrensinler. Ama öncelikle Van’ın tarihini öğrenmeleri, mekânlarını gezip görmeleri gerekir. Yeri gelmişken söyleyeyim. Zeve Şehitliği maalesef bakımsız durumdadır. Gezmek görmek isteyenlerin etkilenerek bilgileneceği bir görünüme kavuşturulmasına ihtiyaç var. Zeve geçmişine yakışan proje bekliyor.
Van'ın ve ülkemizin tarihinde yer alan kahramanlarımız var.
Örneğin.
120 kahraman Vanlı çocuklar…
Ali Paşa,
Vanlı Talat
Seyit Onbaşı,
Zevede de şehit düşen İmama Server
Vanlı Kara Fatma
Şakir Ağa bunlardan bazılarıdır.
Van'ın bir de kadın kahramanı Süreyya Sülün var.
Vanlı Süreyya Sülün Hanım ile ilgili kayıtlarda geçen bilgi şöyle:
Van’da doğan Süreyya Sülün Hanım’ın yaşadığı kasaba, düşmanın korkunç zulüm ve taarruzuna maruz kalmış, babası şehit olmuştur. Nihayet, bir araya gelen beşyüz civarında cengaver, Erek kasabasında toplanarak aziz topraklarını savunmaya karar verirler. Ve tabii, Süreyya Sülün hanım ve üç kardeşi de bu kahramanlar meydanındadır.
...Yoğun bombardıman altında ilerleyerek Karaköse’ye gelen bu kahraman Kuva-yı Milliyeciler, Murat Irmağı boylarında tam bir buçuk ay düşmanla çarpıştılar. Beyazıd’a doğru yürürken yürekler acısı bir manzara ile karşılaştılar. Binlerce Türk köylüsünün işkenceler içinde can vermiş cesetlerini gördüler. Bu mezalimi yapan düşmana hınçla taarruz edenlerin başında Süreyya Sülün hanım vardı...
Iğdır civarında kanlı çarpışmalar oldu. Düşman birlikleri çok kuvvetli ve Rusya’dan devamlı surette takviye alıyordu. Beşyüz yiğit, yılmadan, kaçmadan döğüştüler. Ölüyor, teslim olmuyorlardı. Bu muharebede Süreyya Hanımın üç kardeşi birden şehadet şerbetini içtiler. Kardeşlerinin kollarında can vermesine rağmen yılmadı ve cenk meydanını terk etmedi. Kala kala dört kişi kalmışlardı. Daha sonra Karaköse’ye çekilen Süreyya Sülün Hanım, burada Ziverbey Taburu’na iltihak etti. Bir ara yaralandı ve Erzurum’a döndü.
Millî Mücadele’nin kadın kahramanlarından Vanlı Süreyya Sülün’ü rahmet ve minnetle anıyoruz. Vanlı kadın kahramanımızın adı dönemin Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, yazı işleri müdürümüz İkram Kali’nin yoğun girişimleri sonucu ancak bir anaokuluna verilmiştir.
Süryeyya Sülün ve diğer Vanlı kahramanlarımızın isimleri en güzel yerlerde yaşatılarak anılarına saygı, emeklerine vefa gösterilmesini bekliyoruz.