Şahbettin Uluat

Haberleşme çağında gençlerimiz ve biz

Şahbettin Uluat

Çağımız insanı, bilgisayarların, uydu bağlantılarının ve onlar aracılığıyla yaşamlarımıza giren teknolojik haberleşme olanaklarının tanığıdır. Bu olanaklar bizim kuşağın çocukluğunda ve gençliğinde hayal edemediği kadar gelişmiştir.

Benim gibi 60 yaşını devirmiş herkes telefon direklerini, telefon santrallerinde yoğun mesai yapan santralci kızları ve onların destekleri ile ancak saatler sonra gerçekleştirilebilen ya da hiç gerçekleşmeyen telefon bağlantılarını hatırlar.

Ancak, bizim bizden öncekileri hatırlamadığımız gibi, yeni kuşaklar da bunları bilmezler.

Bugün ellerindeki akıllı cihazlarla duruma göre dünyanın diğer ucundaki biriyle bile anında ve görüntülü görüşmeler yapabilen gençler, bizim geçmişte haberleşme adına yaşadığımız güçlükleri hayal bile edemezler.

Onların çok büyük bir bölümünün mektuptan da, telgraftan da teleksten de haberleri yoktur.

Biz, eski kuşaklar da, doğdukları günden itibaren bu teknolojik olanakları karşılarında hazır bulan ve bizlerden çok daha iyi kullanan gençlerin anlam dünyalarını ve hala birilerinde kalmışsa hayallerini anlayacak durumda değiliz.

Benim gibi belli bir yaşa gelmiş olanlar, çoğumuz telefonun ve bilgisayarların klasik temel işlevlerine yoğunlaşmışken onlar teknolojideki son gelişmeleri an be an izlemekte, olası risklerle ilgili kimi uyarıları göz ardı ederek mevcut uygulamaların en yenilerini anında edinmekte ya da güncellemektedirler. Her gün sayıları ve türleri artan sosyal medya uygulamaları ile anında ve her ülkeden yerli, yabancı binlerce kişiye ulaşabilmektedirler.

Kullandıkları telefonların ekranlarına, sosyal medya ve e-posta hesaplarına şu ya da bu bahane ile bir kısmı başka ülkelerdeki dillerini düşüncelerini dahi bilmedikleri kullanıcılardan, çok sayıda video kaydı düşmektedir. Gençler o kayıtlar arasından izleyeceklerini seçerken güçlük çekmektedirler.

Vaktiyle ancak telefon santralleri aracılığıyla görüşme yapabilen ve çok sınırlı sayıda tekil bağlantılar kurabilen insanoğlu bugün dünyanın neresinde olursa olsun bağlantısını bildiği her kişi ve kuruluşa ulaşabilmekte anlık görüşmelerle iletişim amacını gerçekleştirebilmektedir. Bağlantıları, adresleri bulabilmek de eskisi gibi zor değildir.

Ne var ki, artık günümüzde yaşamak için kullanmak zorunda olduğumuz hormonlu, genetiği değiştirilmiş sebzeler, meyveler ve tahıllar gibi, gençlerin akılları da insan eseri sanal hormonlarla, çeşit çeşit amaçlı ve yaygın kullanılan uygulamalarla değiştirilip dönüştürülmeye başlanmıştır.

Gençlerin bir kısmı anne babalarının öğretmenlerinin yakınlarının dediklerine kulak tıkayıp, internet üzerinden tanımadıkları kişilerin dünyalarına soktuğu sözlere itibar eder hale gelmişlerdir. Kumar, bahis siteleri onların takıldıkları yerlere kanca atıp durmaktadır. Internet üzerinden oynanan oyunlar, çocukları intihara sürükleyebilecek kadar güç kazanmıştır. Alım satımı sakıncalı ürünler bir tıkla kapıya gelmeye başlamıştır. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi yeni ve etkili dolandırıcılık yol ve yöntemleri ortaya çıkmıştır, çıkmaya devam etmektedir.

Çocuk yaştan itibaren ortaya saçılan kimlik bilgileri günümüzde ve gelecek zamanlarda her türlü suiistimale alet edilebileceği de apaçık ortadadır.

Tüm bu sayılanlar endişe vericidir.

Zor ulaşılan, çevirmeli bağlantı kurulan telefonlar artık birer antikadır. Haberleşme dün bildiğimiz haberleşmeden tamamen farklıdır.

Umudumuz odur ki, ilgili ve yetkili kesimler tarafından açıklar görülür, eksikler tamamlanır, önlemler alınır ve gençlerle aramızda her geçen gün büyüyen uçurum bir şekilde kapatılır; giderek birer birer bizlerin, ülkemizin ve hatta insanlığın zararına sonuçlar doğurmaz.

Yazarın Diğer Yazıları