Bahar temizliği başlıyor
Serpil Teker
Bahar erken geldi. Sokaklar, okullar, parklar, iş yerleri temizleniyor. Oksijen her yere nüfuz ediyor. Yaşam enerjiyle yeniden can bulurken, kan akışı yükseliyor. Sizinde evinizde muhteşem bir bahar temizliği yapmanız için 20 ipucu paylaşacağım. Evde en çok vakit geçirdiğimiz kış ayları bitmek üzere... Dairenizin her yerinin gereksiz malzemelerle veya artık ihtiyaç duymadığımız fazlalıklarla dolduğunu buradan bile görebiliyoruz. Aşağıdakileri ipuçlarını takip ederek evinizi yepyeni bir görüntüye kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bu arda çiçekler içinde önerim var.
1- Artık kullanmadığınız elektrikli aletleri başkasına verebilir veya internetten satabilirsiniz. (Kurutma makinesi, tost makinesi, saç düzleştirici gibi)
2- Duş lifleri ve havluyla dolu banyo dolaplarınızı boşaltın. Emin olun hiçbir aile aynı anda 50 havluya ihtiyaç duymaz.
3- Bütün gardrobunuzu boşaltın. Kıyafetlerinizi 'kalsın', 'gitsin' ve 'emin değilim' olarak üç parçaya ayırın. 'Gitsin' dediklerinizi başkasına verin; 'emin olmadıklarınızı' bütün temizliğiniz bittikten sonra tekrar gözden geçirin.
4- 'Eski günlerin hatırına' sakladığınız onlarca hatıradan kurtulun. Kimse bu kadar anıyla yaşamak istemez. Hafızanız size yeter. Hatıra eşyaları, fotoğrafları, önemli belgeleri sakın artmayın.
5- Son kullanma tarihi geçmiş güneş kremleri, ilaçlar ve farklı ürünlerinden kurtulun.
6- Üzeri tozla kaplanmış kullanmadığınız ürünleri çöpe atın. Özelikle kimyasallar hastalık saçıyorlar.
7- Restoranlardan gelen plastik çatal-bıçaklar ve ketçap paketlerini atın.
8- Her alışveriş sonrası bakkaldan alıp eve getirdiğiniz ve ısrarla oraya buraya sıkıştırdığınız onlarca plastik poşete gerçekten ihtiyacınız yoksa atın.
9- Dekorasyon malzemesi olmaktan başka bir işe yaramayan dekor eşyalar başkasına gidebilir.
10- Hiçbir zaman okumadığınız ve okumayı da hiç düşünmediğiniz kitapları bağışlayın.
11- Hiçbir zaman malzemelerine bakıp yemek yapmaya kalkışmadığınız ve böyle bir şeyi yapmayacağınız da açıkça belli olan kitap ve eşyaları birilerine verin.
12- Milattan önceden kalan kupalar, tabaklar, yiyecek saklama kapları ve bardakların en üst raflarda ömür tüketmesine daha ne kadar göz yumacaksınız?
13- Eski dergilerin, DVD'lerin, CD'lerin ve VHS kasetlerin icabına bakılması şart.
14- Evin orasından burasından sarkan gizemli kabloları, telleri ve her köşe başından fırlayan eski şarj aletlerini yok edin.
15- Zamanında niyeyse satın aldığınız ama asla kullanmadığınız mutfak aletlerini başkalarına verin.
16- Bir yıldan fazla zamandır dolapta saklanan donmuş ürünler çöpe gidebilir.
17- Makbuzlar! Eski zamandan kalan bütün makbuzlar derhal çöpe!
18- Evinizdeki gizemli ofis teçhizatlarına gerek olmadığını düşünüyoruz ihtiyacı olana verin.
19- Cumhuriyet öncesi dönemden kalma nikah davetiyeleri, nikah şekerleri gidebilir.
20- 80'li yıllardan kalma çantalarınızı artık takmayacağınız gözlükleri kapı dışarı edin.
ÇİÇEKLER
Bahar demek çiçek demektir. Baharla birlikte bahçeler, balkonlar, pencereler çiçeklerle renga renk olur.
Çiçek yetiştirirken işinize yarayacak tarçınla ilgili birkaç bilgi.
Evde yetiştirdiğiniz bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız bunun için tarçından yararlanabilirsiniz.
Tarçının insan sağlığına olan faydalarının yanı sıra bitkiler içinde son derece yararlıdır. Tarçın bitkilerde böceklenmeden mantara kadar birçok soruna çare olur.
- Eğer bitkinizde oluşan böceklerden bir türlü kurtulamıyorsanız yapmanız gereken çok basit. Bunun için bitkinizin toprağına çember şeklinde tarçın dökün. Bu işlem sayesinde çiçekleriniz böceklenmeyecektir.
- Bitkilerinizde mantar sorunu varsa toprağına tarçın dökerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
- Bitkinizin çürümeye başlayan bölgeleri içinde tarçın kullanabilirsiniz. Çürüyen ve güçsüzleşemeye başlayan bitki yapraklarına tarçın sürün. Bitkiniz güçlenecektir.
- Yeni bir bitki dikmek istediğinizde bitkinin hızlı büyümesini istiyorsanız bitkiyi dikerken toprağına tarçın ekleyin. Bu şekilde bitkiniz daha hızlı büyüyecektir.
Sevgiyle kalın