Gliserinin marifetleri
Serpil Teker
Hava değişimlerinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Değişim ilk etkisini ciltlerimizde gösteriyor. Bugün cilt bakımında ve farklı alanlarda kullanılan gliserin ile ilgili derlediğim bilgilerden sizlere söz etmek istiyorum.
Bitkisel gliserin ve yüz bakımında kullanılan yağlı asitler bitkisel yağlardan elde edilen organik bileşenlerdir, hidroliz yani su ile çözünme yöntemi ile üretilir. Ham madde 400 derece civarında bir sıcaklığa maruz bırakılır. Bu işlem sayesinde su, gliserolü yağ asitleri içinden emer ve bu işlem sonucunda gliserol gliserin üretilmek üzere damıtma işleminden geçerek saflaştırılmış olur. Gliserinin kimyadaki formülü C3H5(OH)3 olarak bilinir.
Gliserin nötr, tatlı, renksiz, koyu kıvamda bir sıvıdır, yüksek kaynama noktasına sahiptir. Gliserin su veya alkolün içinde çözünebilirken yağların içinde çözünmez. Ancak birçok madde su veya alkolün içinde değil gliserin içinde daha çabuk çözünmektedir yani iyi bir çözücüdür.
Kullanım alanları nelerdir?
Saf gliserin veya gliserolün yemek, eczacılık, tıp ve kişisel bakım endüstrisinde olduğu gibi farklı endüstrilerde ve bilimsel alanda da kullanımı vardır.
Yiyecek endüstrisinde: Gliserol nemlendirici, çözücü ve yapay bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca az yağlı yiyeceklerde dolgu maddesi olarak ve likörlerde koyulaştırıcı madde olarak kullanılır.
Gıdalarda kullanılabilinen gliserin nemlendirme, koyulaştırma, çözündürme veya tatlandırma amaçları ile krem şeklindeki süt ürünlerinde, konserve gıdalarda, şekerlemelerde, işlenmiş meyve ve reçellerde kullanılır. Gliserinin kaynağı yani hayvansal, bitkisel, mısır şurubundan yapılıp yapılmadığı genelde gıda etiketlerinde yazılı bulunmaz.
Tıp ve bakım alanında: Tıp alanında, eczacılıkta ve kişisel bakımda genel olarak üretilen maddenin yumuşak dokusunu artırmak, yağlama sağlamak ve nemlendirme işlemleri ile kullanılır. Alerjen bağışıklık tedavisinde, öksürük şuruplarında, balgam söktürücülerde, diş macunlarında, ağız çalkalama sularında, yüz bakımı ürünlerinde, traş losyonlarında, saç ürünlerinde, gliserin sabunlarında ve su bazlı yağlarda bulunur.
Yer yer saf veya neredeyse saf gliserol, sedef hastalığı, yanıklar, ısırıklar, kesikler, tahrişler ve ayak nasırları için oldukça etkili bir tedavi şekli olabilmektedir. Kötü ağız kokusunu gidermek için oral olarak alınabilir çünkü bakterileri kurutma özelliğine sahiptir. Aynı şekilde diş eti hastalıkları için de bakterileri kurutma özelliğinden yararlanılır.
Gliserin kuru, problemli, pul pul olan, kaşıntılı cilde ve pişik ya da yara ve yanıklar gibi bazı küçük cilt tahrişlerine karşın da kullanılabilir.
Evde bakım ürünü olarak kullanımı: Saç ve cilt üzerine nemlendirici olarak kullanılabilir. Çünkü cildinizin kuru ve yıpranmış kısımlarındaki havayı azaltarak suyu emmesine yardımcı olur. Aynı zamanda pişik, akne, döküntü ve kızarıklık üzerine de her gün sürülebilmektedir. Yaş ilerledikçe artan cilt problemlerine karşın günlük kullanılması halinde bu etkileri azaltır, cildi yumuşatır ve istenen nemi sağlar. Ayrıca egzama ve sedef gibi mantarsal hastalıklara iyi geldiği de görülmüştür.
EVDE GLİSERİN YAPIMI
Evde Gliserin Yapımı: yağlı maddelerden elde edilen renksiz, tatlı, şurup koyuluğunda bir sıvıdır. Terkibi CH2OH-CHOH-CH20H'dır. Kimyada adı gliserol veya 1,2,3 propan triol olarak bilinir. Tabiatta bağımsız olarak olmasa da tüm bitkisel ve hayvansal yağlar gliserinin yağ asitleriyle oluşur. Yağın sabunlaştırılması ile serbest olarak elde edilir. Gliserinin kaynama noktası: 290°C. saf gliserin 18.6°C'de erir. Yoğunluğu 1,26 gr/cm3'tür. Eter, karbon sülfür ve benzende çözünmez. Suda ve alkolde ise her miktarda çözünür. İyi yanar, ağırlığından çok fazla nem çekme ve çok düşük sıcaklıklarda sıvı kalması nedeniyle boya sanayi, tütünün nem oranını ayarlama, matbaacılık, şekerleme, cila, ayrıca jelatin kâğıtlarını yumuşatma için ve dağıtıcı olması nedeniyle kozmetik endüstrisi ile dinamitin baş maddesi olan nitrogliserin yapımında kullanılır. Bu kısa tanıtımdan sonra evde gliserin yapımına geçebiliriz.
Gliserin Yapımı
Evde Gliserin Yapımı İçin Gerekli Malzemeler: Hayvansal yağ, soda çözeltisi, tuz, tencere, süzgeç, kavanoz
Gliserin yapımı için hayvansal yağ ve genelde en çok sığır yağı kullanılır.
Yağ topağı küçük parçalara ayrılır ve bir tencere içerisinde, ocak üzerinde kısık ateşte karıştırılarak eritilir. Bunun içerisine, lye (soda çözeltisi) tuz eklenir ve sürekli karıştırılarak yapılır.
Karışım, pota dışına atılabilecek bir kıvama gelinceye kadar soğutulduktan sonra devam edilir. Tencerede kalanlar, bazı bileşikler ve tuz karışmış bir sıvı olacaktır. Sıvı gliserin meydana gelmiştir
Şurubu nasıl kullanacağınıza karar verin. Şurup aslında sıvı sabundur. Şurup tekrar eritilebilir ve sabun çubukları yapmak için kalıplara dökülebilir.
Gliserin soğutulduktan sonra, ince bir süzgeçten geçirin. Ayrıca tuzdan arındırmak için yapılan elde edilen bu gliserini damıtmak gerekir. Damıtıldıktan sonra bir kavanoza alın. Sağlık ve sevgiyle kalın.